Mültecilere Pena.ger yardımı
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Pena.ger, Kürtçe (Kurmancî/Soranî), Almanca, İngilizce, Türkçe ve Farsça dillerinde destek sunuyor. Bir yılını geride bırakan Pena.ger bu yıl içinde 2 binden fazla mülteciye danışmanlık hizmeti verdi.
GÖZDE GÜLER
Almanya’da mültecilere online danışmanlık hizmeti veren Pena.ger bir yılını geride bıraktı. Gönüllü çok sayıda kişinin hizmet verdiği Pena.ger bir yıl içinde 2 binden fazla mülteciye yardım sundu.
Pena.ger, Kürt genci Hogir Alay’ın 4 Kasım 2023’te bir mülteci kampında şüpheli şekilde yaşamını yitirmesi ardından 12 Aralık 2023’te kuruldu. Adını Kürtçe “pena” (koruma/yardım) ve “ger” (arama/arayıcı) kelimelerinden alan insiyatif özellikle iltica prosedürü sırasında danışmanlık, günlük yaşamda rehberlik ve danışma merkezleriyle iletişim sağlayarak; mültecilerin tavsiye ve destek hizmetlerine erişimini kolaylaştırıyor.
Pena.ger, Kürtçe (Kurmancî/Soranî), Almanca, İngilizce, Türkçe ve Farsça dillerinde destek sunuyor. Birinci yaşına giren Pena.ger bu yıl içinde 2 binden fazla mülteciye danışmanlık hizmeti verdi. Pena.ger yetkilileri çalışmalarını anlatırken, Kürt mültecilerin karşılaştığı ayrımcılık ve zorluklardan da bahsetti.
Mültecilerin yüzde 80’i Kürt
Türkiye'den 2023’te yaklaşık 61 bin 180 kişinin Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Pena.ger temsilcisi Türkiyeli sığınmacıların başvurular içindeki ikinci büyük grup olduğunun altını çizerek şu bilgileri paylaştı: “Pro Asyl Derneği’nin paylaştığı verilere göre; Haziran 2024'e kadar yaklaşık 16 bin kişi Türkiye'den Almanya’ya ilk kez başvuru yaptı. Türkiye'den gelen mültecilerin yaklaşık yüzde 80'i ise Kürt. Kürtlere yönelik zulme rağmen, Almanya'da Kürtler için tanınma oranı çarpıcı bir şekilde düşük; Türkiyeli sığınmacıların yüzde 65'ine kıyasla, Türkiye'den gelen Kürtlerin sadece yüzde 6'sına Almanya'da koruma sağlanıyor” dedi.
Ayrımcı iltica uygulamaları
Pena.ger, Kürt mültecilerin iltica prosedürü sırasında karşılaştığı zorluklara da değindi. Kürt mültecilerin iltica sürecinde PKK üyesi olarak kategorize edilmeleri gibi özel engellerle karşılaştıklarını söyleyen temsilci, bu bağlantının ırkçı önyargıları güçlendirdiğine dikkat çekti. İltica eden kişi zulme uğradığına dair açık kanıtlar sunsa bile kabul edilmesinin zorlaştığını dile getiren Pena.ger temsilcisi şu bilgileri paylaştı: “Edindiğimiz bilgiler bize Kürtlerin, göçmen danışma merkezleri gibi Alman makamlarda, reddedilen randevular ve yanlış tavsiyeler yoluyla sistematik ayrımcılığa uğradıklarını gösteriyor. Özellikle Türkiye ve İran'dan gelen Kürt mültecilerin maruz kaldıkları ayrımcılık ve kaçış nedenleri çoğu zaman tespit edilmiyor.”
Yanlış rehberlik ya da tercüme
“Kürt mülteciler Türkçe veya Arapça konuşan sosyal hizmet görevlilerinin kendilerine kasıtlı olarak yanlış rehberlik yaptıklarını veya randevu vermediklerini bildiriyorlar. Birçok kişi tercümanların çeviri yapmayı reddettiğini de birçok kez bildirdi” diyen temsilci şöyle devam etti: “Habersiz oda kontrolleri ve ırkçı hakaretler gibi güvenlik personeli tarafından yapılan tacizler yaygınlaştı. Eşcinsel Kürtler veya engelli mülteciler gibi gruplar neredeyse hiç destek almıyorlar. Bağımsız danışma merkezlerine erişimi içeren koruma standartları mevcut olsa da dil engelleri nedeniyle bunlara erişim zor oluyor. Mülteci barınma merkezlerinde acilen daha iyi eğitimli personele ihtiyacı var.”
Ücretsiz ve güvenli
Pena.ger'in sınır dışı edilmeyi önleyemeyeceğini, ancak destek sağlayabileceği, dayanışma ağları ve irtibat noktaları sunabileceğini kaydeden yetkili, mültecilere destek sunan birçok başka kuruluş da olduğunu hatırlattı: “Almanya'nın her şehrinde ücretsiz, anonim ve profesyonel mülteci danışma merkezleri bulunuyor. Genç mülteciler Gençlik Göç Servisi'nden özel destek alabilirler. Mültecilere iltica duruşmalarına hazırlanma konusunda destek veren özel danışma merkezleri de mevcut. Kişiler bölgelerindeki merkezleri arayabilirler. Yine Almanya'da mülteci konseyleri var. Şikayetleriniz veya endişeleriniz varsa, ilgili federal eyaletlerdeki mülteci konseyleri önemli irtibat noktalarıdır. Tüm bu danışma merkezlerinin ücretsiz ve gizlidir.”
‘Avukatları ekibe bekliyoruz’
Pena.ger’in de yardım için hazır olduğunun altını çizen yetkili, gönüllülerden oluşan ekiplerini de büyütmek için katkı bekliyor. Herkesin sosyal medya hesaplarından ve e-posta (pena.ger@yahoo.com) adresi aracılığıyla iletişime geçebileceğini söyleyen Pena.ger temsilcisi, mülteciler için oluşturdukları fon üzerinden dayanışmayı büyüttüklerini aktardı. Temsilci, özellikle Almanya'da Kürtçe, Türkçe, Farsça ve Arapça bilen avukatlardan yardım talep ettiklerini duyurdu.
* * *
penager_maf
Instagram’da penager_maf isimli bir platform da hizmete girdi. Bu sayfa ile mültecilere göçmen hakları, iltica prosedürü gibi konulara ilişkin bilgi sunuyor. Platforma bu link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/penager_maf/