Türklere ayrılıkçılık yaptırımı

Dünya Haberleri —

 Evghenia Gutul ve Hakan Fidan

Evghenia Gutul ve Hakan Fidan

  • Avrupa Birliği (AB) Konseyi, ‘ayrılıkçılık yaptıkları’ gerekçesiyle Ortodoks Hıristiyan Türklerin yaşadığı Gagavuzya Özerk Bölgesi yöneticilerine yaptırım kararı aldı.

Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından yapılan açıklamada, AB yönetimi, Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı Evghenia Gutul ile birlikte üç Türk yöneticiyi, "Moldova Cumhuriyeti'ni istikrarsızlaştıran eylemlerden" sorumlu tuttu.

AB Konseyi, 38 yaşındaki Gagavuzya Başkanı Evghenia Gutul'u, "Moldova'da ayrılıkçılığı teşvik etmek, bu şekilde anayasal düzeni yıkmaya çalışmak ve bağımsızlığı tehdit etmekle" suçluyor. Listedeki diğer üç Türk yönetici ise farklı görevlerdeki Mihail Vlah, Iurii Cuzneţov ve İlya Uzun.

AB'nin yaptırımlar listesinde, Gagavuzya'daki Türk liderlerin yanı sıra, Rusya'nın çıkarlarını yurt dışında ve özellikle Moldova'da desteklemeyi amaçlayan Rusya merkezli bir sivil toplum örgütü olan Evrazia örgütü ile bu örgütün kurucusu Nelli Parutenco da bulunuyor. Evghenia Gutul ile yaptırım uygulanan diğer kişilere, AB ülkelerine seyahat yasağı getirildi.

Mal varlıkları dondurulacak

Listedeki kişi ve kuruluşların AB içindeki mal varlıkları dondurulacak ve bunlara doğrudan ya da dolaylı olarak ekonomik kaynak sağlanması yasaklanacak. AB yönetimi, 25 Haziran'da Ukrayna ile birlikte resmen tam üyelik müzakerelerine başladığı Moldova’nın egemenliği, güvenliği ve istikrarını tehdit eden eylemler gerekçesiyle geçen yıl Nisan ayında 16 kişi ve iki kuruluşa yönelik yaptırım kararı almıştı.

İstikrarsızlık kaynağı

AB'ye göre, Ukrayna savaşı ile birlikte Moldova'yı istikrarsızlaştırma çabaları önemli ölçüde arttı. Bu da, AB yönetimine göre, dış sınırların istikrar ve güvenliği açısından doğrudan tehdit oluşturuyor. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “AB, Moldova halkının meşru isteklerine tüm desteğini sağlamaya devam edecek. Bugünkü yaptırımlar, Moldova'nın dayanıklılığına bir başka katkıdır” dedi. KİŞİNEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.