Dêrazor'a QSD koruması
- QSD'ye bağlı Dêrazor Askeri Meclis Komutanlığı 7 köyün güvenliğini üstlendiğini duyurdu.
Suriye’de yaşanan son gelişmelerin DAİŞ hücrelerinin yeniden harekete geçmesi tehlikesini beraberinde getirdiğini belirten Dêrazor Askeri Meclisi, bölgedeki halkın çağrısı üzerine 7 köyün güvenliğini üstlendiğini duyurdu.
QSD’nin resmi sitesinde yayınlanan açıklamada, Suriye’de yaşanan olayların DAİŞ hücrelerinin daha güçlü hareketlenmelere girişmesine cesaret verdiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: "Suriye’nin batısında meydana gelen son olaylardan ve bu olayların çöl bölgelerine kadar uzanan ciddi etkilerinden dolayı özellikle Dêrazor’un kuzey ve doğusunda güvenlik boşluğu bulunan alanlarda coğrafi kontrol sağlamayı hedefleyen büyük DAİŞ hücrelerinin hareketlenmesine dair ciddi riskler ortaya çıktı. Bu riskler göz önüne alınarak güçlerimizin Dêrazor’un doğusundaki El-Salihiyê, Tabîyê, Hetla, Xişam, Merrat, Mezlûm ve Huseyniyê köylerinde yaşayan halkın korunmasının sorumluluğunu üstlendiğini duyuruyoruz. Güçlerimizin bu köylere konuşlandırılması, DAİŞ’in ülkenin batısındaki gelişmeleri istismar ederek artan tehditlerine karşı yerel halkın çağrılarına yanıt olarak gerçekleştirilmiştir.”
* * *
MSD'den diyalog çağrısı
Demokratik Suriye Meclisi (MSD), sivillerin hedef alınmamasını ve diyalogu geliştirilmesini istedi.
MSD tarafından önceki akşam yapılan yazılı açıklamada, Halep kenti ve Hama kırsalının, hiçbir direnişle karşılaşılmadan kontrol altına alınmasının yarattığı yeni duruma işaret edilerek, uluslararası topluma, savaşın durdurulması ve Suriye’deki tüm tarafların katıldığı siyasi bir sürecin başlatılması çağrısı yapıldı.
Türk devletinin savaştaki sorumluluğuna işaret edien açıklamada, Şehba bölgesindeki göçmenlerin durumuna ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) ve Güvenlik Konseyi'nden acil müdahalede bulunması; sivillerin savaş suçlarından, soykırımdan ve zorunlu göçten korunması istendi. DAİŞ çetesinin yeni durumdan faydalanma tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, Uluslararası Koalisyon'a, QSD'ye daha fazla destek verme çağrısı yapıldı. Rusya'nın krizin çözümündeki rolünün önemini teslim eden MSD, Türkiye ile diyaloğa hazır olduğunu belirtti. Açıklamada, şu hususların altı çizildi:
* Suriyeli taraflar arasındaki savaş ve çatışmalar yalnızca Suriye halkının düşmanlarının çıkarlarına hizmet etmekte ve sivillerin sıkıntılarını artırmaktadır. Bunun için de diyalogu geliştirmek gerekiyor.
* Kürtler, diğer milletler ve dinler, Suriye tarihinin ve coğrafyasının önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla Suriye’nin bileşenlerine yönelik tüm ihlallerin durdurulması gerekiyor.
* Suriye krizi, ancak dış müdahalelerden uzak ve siyasi yöntemlerle çözülebilir.
* Suriye topraklarının birliğini koruma tutumumuzu ve Suriye’nin tüm taraflarıyla diyaloğa hazır olduğumuzu; BM’nin 2254 sayılı kararının uygulanması çağrımızı yineliyoruz.