Efrîn'den sonra Şehba da Kürtsüzleştirildi

Şehba göç

Şehba göç

  • Türk devletinin 2018'de Efrîn'i işgali sonrası göç etmek zorunda kalarak 45 köyden oluşan Şehba bölgesine yerleşen ve 6 yıldır ambargoya eşlik eden saldırıların altında oradaki nüfusla birlikte yaşayan yüz binlerce Kürt, bir kez daha yollara düştü. 
  • Türk ordusu ile bünyesindeki çetelerin Til Rifat ve Şehba'ya saldırısı sonra HRE'nin açtığı koridor da kapatılınca mahsur kalan yüz binler, dün koridorun tekrar açılmasıyla Halep üzerinden Tebqa ve Reqa'ya ulaşmaya çalıştı. 

Efrîn ve Şehba Halk Meclisi, işgalci Türk devleti ve çetelerinin kuşatma altındaki bölgede, yurttaşlarını katliamlardan korumak amacıyla bölgeden tahliye kararı almak zorunda kaldı. Kararın ardından kapatılan geçiş güzergahının da tekrar açılmasıyla Şehba kamplarındaki Kürtler bölgeden çıkmaya başladı.

Efrîn Sosyal Derneği, dün sabah yaptığı açıklamada, on binlerce Efrînlinin, Türk ordusu ve çetelerinin ablukası nedeniyle mahsur kaldığını duyurdu. Dernek, hayati önem taşıyan insani koridorun kapatılması sonucu yerinden edilmiş Kürtlerin, Halep yolunda dondurucu soğuklar ve kötü koşullar altında mahsur kalmasının ardından yaklaşan insani felakete karşı uyarıda bulundu. Bu gelişme, Türk ordusu ve çetelerinin  2018'de Efrîn'i işgali sonrası memleketlerinden göç ettirilen Kürtlerin sığındığı 45 köyden oluşan Şehba bölgesinin de önceki gün işgal edilmesinin ardından yaşandı. 

Efrîn Sosyal Derneği yetkilisi İbrahim Hafter, North Press'e yaptığı açıklamada, "Bu, Efrîn halkı için bir başka trajediyi daha işaret ediyor. Zaten evlerinden ve köylerinden edilmişlerdi, şimdi daha da zor koşullar altında ikinci bir yerinden edilmeye katlanıyorlar" dedi. 

Aynı saatlerde Êzîdî Kürtler Örgütü Direktörü Elî Îso da dün sabah savaş bölgelerindeki Kürtlerin durumuna dikkat çekerek, "Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahalleleri ile Şehba bölgesinde yarım milyona yakın Kürt vatandaş için büyük tehlike var. Bölgedeki Kürt sivillere yönelik ciddi hak ihlallerinin yaşanması riski bulunuyor” diye konuştu. Söz konusu bölgelerde 5 bine yakın Êzîdî Kürt'ün de varlığına dikkat çeken Îso, Kürtlere yönelik katliamın bir daha yaşanmaması gerektiğini vurgulayarak, tüm Kürtlere çağrıda bulundu.

QSD koridor için uğraştı

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, yaptığı açıklamada, Halep, Til Rifet ve Şehba bölgesinde halkın güvenliğini sağlamak, Kuzey ve Doğu Suriye'nin güvenli bölgelerine tahliye etmek için Suriye'deki tüm ilgili taraflarla iletişim kurmaya çalıştıklarını söyledi. Ebdî, şunları ifade etti: "Güçlerimizin çeşitli yönlerden yoğun saldırılarla karşılaşmasıyla Suriye'nin kuzeybatısında olaylar hızla ve aniden gelişti. Suriye ordusunun ve müttefiklerinin çöküp geri çekilmesiyle birlikte, halkımızı katliamlardan korumak için doğu bölgelerimiz Halep ile Til Rifet bölgesi arasında insani koridor açmak için müdahale ettik. Ancak Türk devletinin desteklediği çetelerin saldırıları bu koridoru kesiyor. Güçlerimiz Halep, Til Rifet ve Şahba'da halkımızı kahramanca savundu. Halkımızın korunmasını sağlamak, güvenli bir şekilde güvenli bölgelerimize doğru uzaklaştırmak için Suriye'deki tüm aktörlerle iletişim kurmak için çalışıyoruz. Güçlerimizin Halep'in Kürt mahallelerindeki halkımızı korumaya yönelik direnişi ise devam ediyor."

 

Tahliye kararı 

QSD Sözcüsü Farhad Şamî de Halep'teki halkın kalmaya devam ettiğini, ancak Şehba bölgesi için kararın Efrîn-Şehba Meclisi'ne bırakıldığını bildirdi. 

Meclis kararını verdi

Efrîn ve Şehba Halk Meclisi ise öğleden önce yaptığı açıklamada, şunları ifade etti: "Türk devleti ve ona bağlı çeteler, Til Rifet ve Şehba bölgelerine yönelik yoğun işgal saldırıları gerçekleştirdi. Bu saldırılar sırasında, Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE), halkımızı korumak adına amansız bir direniş sergiledi. Masum halkımızın katliamlara uğramaması için işgalci Türk devleti ve çeteleri tarafından kuşatma altına alınan bölgelerden ayrılma kararı aldık. Şehba'dan ayrılmamızın Efrîn'in özgürleştirilmesi mücadelesinden vazgeçtiğimiz anlamına gelmediğini vurgulamak isteriz. Son yıllarda, kamplarda karşılaştığımız tüm zorluklara göğüs gerdik ve bundan sonra da mücadelemiz daha güçlü bir şekilde devam edecektir. Topraklarımızı işgalcilerden kurtarmak için tüm gücümüzle çaba harcayacağız. Bizi sonuna kadar koruyan ve güvenli, onurlu bir yaşam sürmemiz için fedakarlık gösteren Efrîn Kurtuluş Güçleri'ne teşekkür ediyoruz."

 

Şehba’dan da çıkıldı

Efrîn ve Şehba Halk Meclisi'nin açıklaması ardından Şehba kamplarındaki Efrînli göçmenler bölgeden çıkmaya başladı. Göçmenlerin Tebqa ve Reqa bölgelerine yerleştirileceği öğrenildi. HABER MERKEZİ

 

* * *

5 kamp, 200 bin kişi

Efrîn'in işgalinden sonra Şehba bölgesine Kürtlerin bir bölümü de Serdem, Berxwedan, Efrîn, El-Ewda ve El-Şehba adındaki 5 kampa yerleşti. Kamplardaki göçmenlerin sayısı:

* Berxwedan Kampı: 702 aile (2 bin 772 kişi)

* Serdem Kampı: 904 aile (3 bin 774 kişi)

* Efrîn Kampı: 122 aile (498 kişi)

* El-Ud Kampı: 145 aile (584 kişi)

* El-Şehba Kampı: 104 aile (466 kişi)

Göçmenler, zor şartlar altında bir hayat kurdu, ancak Şam yönetimi, kuşatmayı halkı cezalandırmak için bir silah olarak kullandı; yakıt, su, ilaç ve temel ihtiyaçlar kesildi. Kuşatma nedeniyle çok sayıda çocuk ve yaşlı hayatını kaybetti.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı çeteler ise SİHA'lar ve ağır silahlarla sürekli saldırdı. Türk ordusu ve çetelerinin gerçekleştirdiği katliamlardan biri, 2 Aralık 2019'da Til Rifet'ta yaşandı. İşgalci Türk devletinin saldırısında 8 çocuk ve 10 kişi şehit oldu, 8 çocuk ve 12 kişi de yaralandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.