Bir aydır tebliğ yok
- Belediye eşbaşkanlığı 4 Kasım'da gasp edilen Êlih Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük’e aradan geçen bir aya rağmen hala kayyum kararı tebliğ edilmedi.
Türk İçişleri Bakanlığının kararıyla 4 Kasım’da Mêrdîn Büyükşehir, Êlih, Xelfetî Belediyelerine atanan kayyumları, Dêrsim, Pulur ve Wan’ın Miks (Bahçesaray) ilçesi takip etti. Êlih Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük hemen her gün çeşitli eylem, açıklama, halk buluşmaları vb. etkinliklerle kayyuma karşı direnişe öncülük ediyor. “Belki direnişin rengi değişti ama kayyumlar gidene kadar mücadelemiz sürecek” diyen Sönük, en son Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) öncülüğünde Êlih’te bir araya gelen kadınlarla birlikte belediye binasına yürüdü ve “Gaspçılar kaybedecek” dedi.
Kayyuma suç duyurusu
Gazetemize konuşan Gülistan Sönük, aradan geçen bir aya rağmen hala kayyum kararının kendisine tebliğ edilmediğini belirtti. Kayyum atanan tüm kentlerde gasplara karşı hukuki girişimlerinin sürdüğünü belirten Sönük, “Kayyum atandığı gün hemen yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurduk. Aynı zamanda kayyum atandıktan sonra belediyeye girişlerine izin verilmeyen 35 meclis üyesinden oluşan DEM Parti grubumuz da kayyum Ekrem Canalp hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi’ suçlarından suç duyurusunda bulundu” dedi.
46 çalışana soruşturma
Kayyum atanır atanmaz belediye başkan yardımcıları ve müdürlerin görevlerine son verilerek kaymakamların görevlendirildiğini belirten Sönük, kayyumun icraatlarını şöyle sıraladı:
* Bizim görevlendirdiğimiz arkadaşların çoğu sürüldü; kimi gasilhane kimi hayvan barınağı kimi temizliğe görevlendirildi.
* Gelir gelmez Kadın Politikaları Müdürlüğüne koordinatör olarak erkek bir psikolog atandı.
* Kadın Spor Kompleksi’nin mor renkli ve Kürtçe-Türkçe iki dilli tabelasını indirip yerine Türkçe kırmızı-beyaz bir tabela astılar. Ayrıca tabeladan ‘kadın’ ibaresini de kaldırarak Batman Belediyesi Spor Kompleksi olarak değiştirdiler.
* 5 belediye çalışanının işine son verildi; 46 belediye çalışanı hakkında ise kayyum atamasını protesto ettikleri için disiplin soruşturması açıldı.
Hırsızlığa da başladılar
“Basına yansıyan açıklamalarına göre hırsızlıklarına da başlamış durumdalar” diyen Sönük, “Bizi otobüslerin bakımını yapmamakla suçlarken makine ikmalde dört gün içinde 6 milyonluk bir harcama yapıldığını belirtiyorlar. Biz bunu bir itiraf olarak görüyoruz” diye ekledi.
Çözümsüzlükte ısrar
Kayyumların çözümsüzlükteki ısrarın bir sonucu olduğunu belirten Sönük, şunları söyledi: “Bu uygulamaların İmralı’da başlayıp tüm ülkeye yayılmış olan ve her gün biraz daha derinleşen tecritten bağımsız olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla bizler de direnişimizi sürdürürken tüm bunları da göz önünde bulundurarak halkı örgütleyen ve sürece katan çalışmalar yürütüyoruz. Belki direnişin rengi değişti ama kayyumlar gidene kadar sürecek.”
Umudu kırmak istediler
İmralı’da gerçekleşen görüşmenin toplumda çözüme ve barışa dair umutların yeniden yeşerttiğini belirten Sönük, kayyum atamalarının bundan bağımsız olmadığının altını çizdi. Sönük, şunları ifade etti: “Belki de 2015’ten sonra ilk defa halkta bu denli bir umut ve coşku oluştu. Bunu gördüler ve bu umudu kırmak istediler. Her gün yeni bir belediyeye kayyum atadılar ve Kürtlerin gündemini kayyuma endeksleyip asıl gündemlerinden uzaklaştırmayı hedeflediler. Çözülmesi gereken bir Kürt sorunu ve tecrit sistemi var. Dolayısıyla zamana yayılan bu kayyum atamaları hem Türkiye’deki faşist kesimin duygularını okşuyor hem de Kürtlerin gündemini değiştirmeyi amaçlıyor. Buna karşı mücadelemiz sürecek." HABER MERKEZİ