Cezaevlerinde işkence bitmiyor

Cezaevi

Cezaevi

  • ÖHD ve MED TUHAD-FED raporuna göre; 2024'te tutsaklar, darp, çıplak arama, ters kelepçe, ağız içi arama, sağlığa erişim hakkının engellenmesi, Kürtçe'nin yasaklanması gibi çok sayıda hak ihlaliyle karşılaştı. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ile Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), cezaevlerinde yaşanan temel hak ihlallerini raporladı. "2024 Yılı Türkiye Hapishaneleri Hak İhlalleri" başlığıyla hazırlanan rapor, yazılı açıklama ile paylaşıldı.

Yıl içinde 91 cezaevine gerçekleştirilen ziyaretler doğrultusunda hazırlanan raporda, cezaevlerindeki hak ihlalleri, genel özellikleriyle aktarıldı. Raporda, darp, çıplak arama, ters kelepçe, ağız içi arama, Kürtçeye tahammülsüzlük gibi ihlaller ön planda yer aldı. Raporla insan haklarının korunmasını sağlanması, insan hakları ihlallerini önlenmesi, insan hakları ile ilgili gerekli inceleme ve araştırmaların yapılması, sonuçların yetkili mercilere bildirilmesi amaçlanıyor.

Tutsakların ulaşmak istediği yayınların keyfi olarak verilmediği, özellikle Yeni Yaşam gazetesinin okunmasının bilinçli olarak engellendiği, kitap kota sayısının ise düşürüldüğü aktarılan raporda, tutsakların bilgi edinme, haber alma, haber verme haklarının ihlal edildiği ve dış dünya ile ilişkilerinin kesilmeye çalışıldığı belirtildi. Raporda, Kovid-19 salgını nedeniyle kaldırılan sosyal aktivitelere devam edilmediği, spor ve sanatsal faaliyetler ile atölyelere izin verilmediği ifade edildi. 

Ağız içi arama ve ters kelepçe

Cezaevlerinden hastaneye gidiş-gelişlerde "ağız içi arama", "ters kelepçe" dayatıldığı ve bunu kabul etmeyenlerin hastane sevklerinin yapılmadığı bilgisinin yer aldığı raporda, tedavilerin sağlanmasında yetersizliklerin olduğu aktarıldı. Ayrıca çoğu zaman tutsaklara haber verilmeden sevklerin gerçekleştirildiği ve bu sevkler sırasında tutsakların "çıplak aramaya" maruz bırakıldığı belirtildi. Hasta olan tutsakların tahliye edilmediğine işaret edilen raporda, tutsakların bu şekilde sağlık ve yaşam haklarının ihlal edildiği kaydedildi. 

Sağlık hakkından faydalanmanın tutsaklar açısından bir "işkenceye" dönüştüğünün belirtildiği raporda, "Hapishanelerde sağlık hakkına erişim ya tamamen engellenmiş ya da sağlık hakkına erişim insan onuruna aykırı uygulamalarla caydırılmaya çalışılmıştır. Tedavi hakkından vazgeçme ile insan onuruna aykırı işkence biçimlerine maruz kalma arasında seçim yapmak zorunda kalan mahpuslar nihayetinde sağlık haklarına erişemez olmuşlardır. Ayrıca hapishaneler tedavi hakkını sağlama gibi sağlık hakkı bağlamında pozitif yükümlülüklerini ihlal ettikleri gibi; sağlıklı beslenme, barınma koşullarını oluşturma gibi negatif yükümlülüklerini de ihlal etmişlerdir" denildi.

PKK ve Abdullah Öcalan sorusu

İdare ve Gözlem Kurullarının, tutsaklara "PKK hakkında ne düşünüyorsun, Abdullah Öcalan hakkında ne düşünüyorsun" ve "PKK terör örgütü müdür?" gibi infaza ilişkin olmayan sorular sorulduğunun belirtildiği raporda, tutsakların keyfi gerekçelerle koşullu salıverilme haklarından yararlandırılmadıkları aktarıldı. Tutsaklara çeşitli gerekçelerle disiplin cezaları verildiği kaydedilen raporda, tutsakların "darp", "çıplak arama", "ters kelepçe", hakaret başta olmak üzere işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları ifade edildi.

Kürtçeye tahammülsüzlük

Kürtçeye dönük büyük bir sansür uygulandığının anlaşıldığının belirtildiği raporda, şunlar ifade edildi: "Kürtçe kitap ve mektupların teslim edilmemesi, Kürtçe şarkı söylenmesine disiplin cezası ile karşılık verilmesi, Kürtçe yazılı defterlere el konulması, Kürtçe selamlaşan mahpuslara fiziki/sözlü saldırılar bunu ortaya koymaktadır. Ana dil hakkı temel bir insan hakkıdır. Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı kapsamında kişilerin yaşamın her alanına kendi ana dilleriyle katılma hakkı bulunmaktadır. Bu hak uluslararası sözleşmelerin tümünde açıkça düzenlenmiştir." diye belirtildi. 

Açlık grevi eylemleri

Raporda, 27 Kasım 2023'te dönüşümlü açlık grevine giren ve 4 Nisan 2024'te açlık grevi eylemini sonlandıran tutsaklara dönük tutumların sertleştiği ve baskıların arttığı, koğuş aramalarının sıklaştığı, gardiyanlar tarafından provokatif davranışların sergilendiği aktarıldı. Açlık grevindeki tutsaklara hücre cezası gibi çeşitli "disiplin" cezaları da verildiği belirtildi. Raporun devamında, şunlar yer aldı: "Açlık grevleri sırasında mahpuslara gerekli vitaminlerin verilmediği ve düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılmadığı ayrıca açlık grevine girmeleri sebebiyle pek çok disiplin cezası verildiği anlaşılmıştır. Abdullah Öcalan'a yönelik avukat görüş yasağı, 27 Temmuz 2011 tarihinden 2 Mayıs 2019 tarihine dek 8 yıl boyunca kesintisiz biçimde sürdürülmüştür. 2019 yılında 5 kez avukat görüşmesi gerçekleştirilmiş olup 7 Ağustos 2019 tarihinde yapılan son avukat görüşmesinden sonra kesintisiz yasak uygulamasına kaldığı yerden devam edilmiştir."

Talepler ve öneriler

Raporda, talepler ve yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

* Ceza yasal ve uluslararası mevzuat evrensel hukuk ilkeleri ile birlikte göz önüne alındığında; kurumlarımıza gelen başvurular ve yapılan görüşmeler neticesinde tespit edilen başta Kötü Muamele ve İşkence yasağı olmak üzere sağlık ve tedaviye erişim hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, haberleşme özgürlüğü, ifade özgürlüğü, özel hayata saygı hakkı ihlallerine sebebiyet veren uygulamalarının ve eylemlerinin sonlandırılması ve idarenin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.

* Y ve S Tipi hapishanelerin kapatılması, diğer hapishanelerin insan hak ve onuruna uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

* Çıplak arama, ağız içi arama, ayakta nizami sayım, tecrit gibi insan onuruna aykırı tüm uygulamalardan bir an önce vazgeçilmelidir. Kelepçeli muayene, ring aracında kelepçeli yolculuk uygulamalarına son verilmelidir.

* Nakil, disiplin cezaları, haberleşme hakkı gibi pek çok konuda Anayasa Mahkemesi’nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararları gözetilerek yeni hak ihlallerinin önlenmesi için kalıcı düzenlemelere gidilmelidir.

* Koşullu salıverilmelerin engellenmesine neden olan Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmalı, lehe kanun ilkesi uygulanmalıdır.

* Yürürlükteki ‘iyi hal’ kriterleri belirlenmeden önce hükümlülerin cezaevindeki koşulları hakkaniyetle tespit edilmeli, ‘iyi hal’ değerlendirmesi yapmadan önce cezaevlerinin insan onuruna uygun fiziki ve sosyal koşulları yaratılmalıdır.

* ‘Terörle Mücadele Kanunu’ gibi ayrımcı yasalarla cezaevine konulmuş kişiler ‘ıslah edilmesi gereken suçlular’ olmadığından, infaz yasaları gibi ceza yasalarının ve yargılamalarının da düşman ceza hukuku mantığından uzaklaşması gerekmektedir.

* Hapishanelerdeki ağır hasta mahpusların durumlarının izlenmesi ve artarak derinleşen diğer hak ihlalleri, işkence uygulamaları ve baskı araçlarının önlenmesi için ulusal ve uluslararası hukukun gerektirdiği şekilde ‘bağımsız’ denetim mekanizmaları oluşturulmalıdır.

* Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında yaşanan hak ihlallerine karşı Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesini (CPT), Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığını, TİHEK ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine duyarsız kalmamalı ve harekete geçmelidir.

 

* * *

Kelepçeye itiraza şiddetle karşılık

Dumlu 2 Nolu Cezaevi'ndeki tutsak Mazlum Aksaç, kelepçeli muayeneye karşı çıktığı için kötü muameleye maruz kaldı. 

Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mazlum Aksaç, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, Erzurum Devlet Hastanesi’nde kelepçeli muayeneyi kabul etmediği için asker ve gardiyanların kötü muamelesine maruz kaldığını söyledi. Aile fertleri, Aksaç'ın sırt bölgesindeki kemiklerinin büyümesinden dolayı 26 Aralık 2024'te hastaneye götürüldüğünü, B. adlı gardiyanın kelepçeli muayene dayattığını, buna karşı çıkan Aksaç'ın boğazının sıkıldığını ve hakarete maruz kaldığını belirtti.  Aile fertleri, Aksaç'ın tedavisi yapılmadan cezaevine geri götürüldüğünü kaydetti.

 

* * *

Tutsak gazeteciye kitap engeli

Tutsak gazeteci Serpil Ünal’a gönderilen kitap, ‘İstanbul içi kargo kabul edilmiyor’ denilerek engellendi.

SİHA saldırısı sonucu katledilen gazeteciler Cihan Bilgin ve Nazım Daştan için 21 Aralık’ta İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Şişhane Meydanı’nda protesto eylemi düzenlendi. Eylemde gazeteci ve insan hakları savunucularından 59 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 7 gazeteci ve iki yurttaş, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı. Tutuklanan kadın gazetecilerden Serpil Ünal’a gazeteci arkadaşları tarafından gönderilen kitap, cezaevine alınmadı. Bakırköy Cezaevi, Serpil Ünal’a yılbaşı hediyesi olarak gönderilen kitabı teslim almadan “İstanbul’dan gelen kargolar kabul edilmiyor” diyerek iade etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.