Hileli enflasyona bile ezdiriyor
- İktidarın denetimindeki TÜİK'in hileli enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK’e göre 12 aylık ortalama yüzde 58,51 oldu. ENAG verilerine göre ise yüzde 83,40; olarak gerçekleşti.
- Türk-İş'e göre açlık sınırının 21 bin 83, yoksulluk sınırının ise 68 bin 675 TL olduğu Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki emekli ve çalışanlar, hileli enflasyon rakamlarına bile ezdiriliyor.
AKP iktidarının memura son bir yılda yaptığı toplam zam oranı, kira artış oranını karşılamaya bile yetmiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2024 dönemine ait TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi'ni (TÜFE) dün yayımlandı. TÜİK verilerine göre; TÜFE’deki değişim oranı Aralık 2024'te bir önceki aya göre yüzde 1,03 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,38 oldu. 12 aylık ortalamalara göre enflasyon ise yüzde 58,51 olarak açıklandı. Memur maaşlarını ve emekli aylıklarını belirleyecek olan 6 aylık tüketici enflasyonu ise yüzde 15,75 oldu. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 15,75 artış uygulanırken, memur ve memur emeklilerin maaş ve aylık artışları toplu sözleşme hükmü nedeniyle yüzde 11,54’te kaldı.
TÜİK, DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamıyor ve madde fiyat listesini açıklamıyor. TÜİK, şaibeli verileriyle milyonların ekmeğiyle oynuyor. İşçi, memur ve emekli enflasyonun altında ezilmeye devam ediyor. Öte yandan madde fiyatları halen karartılmış durumda. Bu nedenle enflasyon oranını hesaplanmasına kaynak teşkil eden madde fiyat listesi görülemiyor.
Dar gelirlinin gıda enflasyonu
TÜİK, Aralık 2024 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 43,58 olarak açıkladı. DİSK-AR’ın, TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 60 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 48,7 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 60,9 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 77,4 olarak gerçekleşti. Son bir yıllık seri, ortalama resmi enflasyon ile en yoksul kesimin enflasyonu arasında ciddi bir fark olduğunu gösteriyor. Een yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 30 düzeyinde kaldı. Bu durum, enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor.
Öte yandan son yıllarda gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki fark açılmaya devam ediyor. Aralık 2005’te TÜFE’yle benzer seyreden gıda fiyatları endeksi Aralık 2024’te TÜFE’nin 1157 puan üstüne çıktı.
ENAG: Yüzde 83,40
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Aralık'a ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; Aralık'ta enflasyon aylık bazda yüzde 2,34 artarken yıllık enflasyon yüzde 83,40 olarak gerçekleşti. ENAG, Kasım'da aylık yüzde 4,06; yıllık enflasyonun yüzde 86,76 olarak gerçekleştiğini açıklamıştı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından paylaşılan verilere göre İstanbul'da Aralık'ta yıllık enflasyon yüzde 55,27, aylık enflasyon yüzde 1,74 olmuştu.
Memur ve emekli maaş zammı
TÜİK'in yüzde 15,75 olarak açıkladığı 6 aylık enflasyon oranına göre, İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklilerinin zam oranı da belirlendi. Böylece emekli maaşları 2025'in ilk yarısında yüzde 15,75 oranında artacak. En düşük emekli maaşı 14 bin 468 TL oldu. Kök aylığı 12 bin 500 liranın altında kalan emeklilerin büyük kısmı bir düzenlemeye gidilmezse zam oranıyla maaşlarında bir artış yaşamayacak. Geçen yıl bu durumda en düşük emekli aylığı 10 bin liraya, Temmuz'da da 12 bin 500 liraya yükseltilmişti.
Memur ve memur emeklileri, Temmuz'da yüzde 10’luk bir sözleşme zammı almıştı, ancak 6 aylık enflasyon oranı bu yüzde 10'luk zammı aşan bir fark oluşturdu. Bu fark, 2025 yılının ilk yarısında yüzde 5,23 olacak. Ayrıca, toplu sözleşme gereği memurlara ek olarak yüzde 6'lık bir zam daha yapılacak. Sonuç olarak 2025'in ilk 6 ayında memur ve memur emeklilerinin maaşları toplamda yüzde 11,54 oranında artacak.
Kira zammı da belli oldu
TÜİK'in rakamlarına göre kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama veri de netleşti. Kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 58,51 oldu.
Maaş, kira zammına yetmiyor
Dolayısıyla kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde bu aydan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 11,54 artış yapıldı. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları da yüzde 15,75 arttı. Açıklanan Aralık 2025 enflasyon verisiyle birlikte kira ve işyerlerine uygulanacak tavan zam oranı ise yüzde 58,51 oldu. Açıklanan zam oranına göre, aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı, 39 bin 177 liradan 43 bin 726 liraya yükseldi. Ocak 2024'te en düşük memur maaşı 32 bin 861 liraya yükselmişti. Buna göre en düşük memur maaşına yapılan zam oranı son bir yılda yüzde 33 seviyesinde kaldı, yani bir yıllık dönemde maaşına yüzde 33 seviyesinde artış yapılan bir memurun, Ocak 2025'te kirasına yüzde 58,51 oranında zam gelecek; aldığı zam oranı, kirasına yapılan artış oranını karşılamayacak.
Asgari ücret yüzde 30 artmıştı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücreti, yüzde 30 artışla 22.104 TL olarak açıklamıştı. Bu duruma TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ ve KESK gibi sendikalardan tepki gelmişti.
Yoksulluk sınırı 68 bin 675 TL
TÜRK-İŞ, Aralık ayı açlık ve yoksulluk verilerini paylaştı. Araştırmaya göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı, kamuoyunda bilinen adıyla “açlık sınırı” 21 bin 83 olarak kaydedildi. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 68 bin 675 lira oldu.
TÜİK'in önünde protesto
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu enflasyon rakamlarını TÜİK önünden eleştirdi. Konfederasyon üyeleri ellerindeki mumları TÜİK önüne bırakarak, "Yalancıların mumlarını emekçilerin gücüyle söndüreceğiz" tepkisini gösterdi. TÜİK önünde konuşan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Kara, "Gerçekte üç haneli oranlarda seyreden enflasyon, memurları, ücretli çalışanları, emeklileri, yoksulları ezip geçmektedir. Konfederasyonumuzun araştırmasına göre son altı aylık enflasyon yüzde 50.6 artarken son bir yıllık dönemde ise yüzde 100.2 arttı. Aralık'ta gıda fiyatları yüzde 6,2 arttı. İktidar, TÜİK aracılığıyla kamu emekçilerinin haklarını gasp ettiği gibi, her ay daha da zorlaşan hayat şartlarında, enflasyon farklarını aylık olarak maaşlara yansıtmayarak kamu emekçilerini binlerce lira zarara uğratmaya devam etmektedir" dedi. ANKARA
* * *
42 bin konutun elektriği, 126 binin doğalgazı kesildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 verilerine göre; 42 bin meskenin elektriği ve 126 bin meskenin doğalgazı borçlarından dolayı kesildi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, enerji maliyetlerine dair Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesine yanıt verildi. Gürer’in “Son üç yılda elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödeyemedikleri için hizmeti kesilen abone sayılarının yıllara göre dağılımı nedir?” sorusunu yanıtlayan Bakan Bayraktar, 2024'ün Ocak-Ağustos döneminde borçları nedeniyle 42 bin 104 meskenin elektriği, 126 bin 788 meskenin ise doğalgazının kesildiğini açıkladı.
Gürer, “Ekonomik kriz, vatandaşların temel ihtiyaçlara erişimini zorlaştırıyor. İktidar, vatandaş için değil, enerji şirketleri lehlerine düzenleme yapıyor” dedi.