ABD, HTŞ ile temas halinde

Dünya Haberleri —

 HTŞ

HTŞ

  • Suriye’de Beşar Esad rejiminin yıkılması ardından, ABD’nin de HTŞ ile temas halinde olduğu, Ocak ayında Başkanlık koltuğuna oturacak Trump’un ekibinin de bilgilendirildiği söyleniyor. ABD, iktidar için resmi bir seçim süreci istiyor.  

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile ABD'nin ilk temasları hakkında bilgi veren iki ABD'li yetkili, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin HTŞ’yi ülkenin liderliğini devralmaya değil, geçiş hükümeti kurulması için kapsayıcı bir sürece öncülük etmeye çağırdığını söyledi.

Bu ilk temasların Washington'un içinde Türk devletinin de bulunduğu Ortadoğu'daki müttefikleriyle koordinasyon halinde yürütüldüğü söylendi. Yetkililerden biri, Biden yönetiminin konuyla ilgili olarak seçilmiş Başkan Donald Trump'ın ekibine de ulaştığını bildirdi. Son birkaç gün içinde gerçekleşen görüşmeler, pazar günü Esed rejiminin çöküşünün ardından yaşanan kaosu yönetmeye çalışan Washington'un Suriye içindeki çeşitli gruplarla koordinasyon sağlama çabasının bir parçası.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, ABD'nin ülkede resmi bir yönetim yapısı kurulmasına yönelik ilk çabalara rehberlik etmesi için HTŞ’ye mesajlar gönderdiğini söyledi. Kaynaklar mesajların doğrudan mı yoksa bir aracı vasıtasıyla mı gönderildiğini söylemekten kaçındı. Yetkililer, Washington'un geçiş hükümetinin Suriye halkının isteklerini temsil etmesi gerektiğine inandığını ve yeni liderlerin seçilmesi için resmi bir süreç olmadan HTŞ'nin kontrolünü desteklemeyeceğini belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

Kallas: ‘Daha çok erken’

AB Dış Politika Şefi Kallas, Suriye'deki muhalif militan grupların ilk uygulamaları hakkında 'iyi' yorumunu yaparken, bir hüküm vermek için ise 'çok erken' olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği'nin (AB) dış politika şefi Kaja Kallas, Suriye'de devam eden iktidar değişiminin karşıt gruplar arasında 'intikam' ve 'misillemeye' dönüşmemesi gerektiğini belirterek, azınlıkların ve din özgürlüğünün korunması çağrısında bulundu. Kallas, Salı akşamı Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nin özel oturumunda yaptığı konuşmada "Bu büyük bir endişe kaynağı çünkü Suriye'de çok sayıda farklı grup olduğunu biliyoruz" dedi. "Bunun doğru yönde ilerleyip ilerlemediğini görmek için önümüzdeki haftalar kesinlikle çok önemli," diye ekledi.

El Beşir’den Suriye’ye dönün çağrısı

Suriye'deki geçiş hükümetinin başbakanı Muhammed el-Beşir, bugün bir İtalyan gazetesine verdiği mülakatta, çatışma yıllarında ülkeden kaçan vatandaşlara Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrilmesinin ardından evlerine dönmeleri çağrısında bulundu. El-Beşir Corriere della Sera'ya verdiği demeçte, “Yurtdışındaki tüm Suriyelilere sesleniyorum; Suriye artık gururunu ve onurunu kazanmış özgür bir ülkedir. Geri dönün” dedi ve ‘Suriye'deki tüm insanların ve tüm mezheplerin haklarının’ garanti altına alınacağını vurguladı.

Papa ‘karşılıklı saygı’ istedi

Günün erken saatlerinde Papa Francis, haftalık genel görüşme sırasında Suriye'deki dinler arasında ‘karşılıklı saygı’ çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Suriye halkının kendi topraklarında barış ve güvenlik içinde yaşaması ve farklı dinlerin, uzun yıllar savaşın acısını çeken bu ulusun iyiliği için dostluk ve karşılıklı saygı içinde birlikte yürümesi için dua ediyorum.”

HTŞ liberal ekonomiye göz kırptı 

Suriye’de iktidarı ele alan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed Şara, Sky News'a ayaküstü verdiği demeçte, Batılıların korkmasını gerektiren bir şey olmadığını, İsrail ile de savaşa girmeyecekleri mesajını verdi. Şara, "Halk savaştan yoruldu, tükendi. Dolayısıyla ülke yeni savaşa hazır değil ve yeni bir savaşa girmeyecek" dedi.

Geçici Ekonomi Bakanı Basil Abdülaziz başkanlığındaki geçici hükümet heyetiyle görüştükten sonra konuşan Şam Ticaret Odaları Başkanı Basil Hamvi, "Rekabete dayalı serbest piyasa sistemi olacak" dedi. Hamwi, "Odalara kayıt yaptıran herkes, belirli bir sistem dahilinde istediği malı pazara sokabilecek" sözü aldıklarını aktardı.

Türkiye açıkça rol aldı 

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Esad'ın devrilmesi hakkında ilk kez konuştu. Ali Hamaney, Türkiye'yi kast ederek komşu bir ülkenin "rol oynadığını" ama yaşananların ABD-İsrail planı olduğunu söyledi. Hamaney, ismini anmadan Türk devletinin rolünü ifşa ederek, "Suriye'de olanların ortak bir Amerikan-Siyonist planının sonucu olduğuna dair hiçbir şüphe olmamalı. Evet, komşu bir devlet açık bir rol oynadı ve oynamaya devam ediyor; bu herkes tarafından görülebilir. Ancak asıl komplocu, birincil planlayıcı ve komuta odası ABD ve Siyonist rejimde bulunuyor. Kanıtlarımız var ve bu kanıt şüpheye yer bırakmıyor" dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.