Türk saldırganlığını önleme çabası
Dünya Haberleri —
Rojava’ya dönük Türk işgal tehdidinin DAİŞ’i serbest bırakacağı endişesi ABD’yi harekete geçirdi
- Suriye’de DAİŞ tehlikesinin sürdüğünü belirten ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, QSD’ye dönük saldırıların tehlike yarattığını söyledi. Austin: ”Bir ayağımızı DAİŞ’in gırtlağında tutmak için hâlâ yapmamız gereken bazı işler olduğunu düşünüyorum.”
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken,“Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının yanısıra (Suriye'deki) Kürtler’in güvenlik çıkarlarının ve ülkelerinin geleceğinin inşasında yer alma haklarının da garanti altına alınabilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
- Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot da Türk devleti ile Özerk Yönetim arasında bir ateşkes için çalışıldığının sinyalini verdi. Barrot: "Suriyeli Kürtler bu siyasi geçişte yerlerini bulmalı. Bunu onlara borçluyuz çünkü onlar DAİŞ’e karşı bizim silah arkadaşlarımızdı" dedi.
Türk devleti Minbic, Kobanê, Til Temir ve Eyn İsa’da saldırılarını yoğunlaştırırken işgal tehdinini Erdoğan ve Fidan’ın ağzından tekrarladı. ‘Saldırganlığı Önleme Operasyonu’ adıyla Suriye’de iktidar değişimi ile sonuçlanan HTŞ hamlesinin ardından yaşanan Türk saldırganlığı önlenmeye çalışılıyor. Görevi 10 gün sonra bırakacak olan Joe Biden yönetimi, Rojava ve Kuzey Doğu Suriye’de DAİŞ’in tekrar canlanmasını önlemek için Türkiye ile Kürtlerin öncülüğündeki Özerk Yönetim arasında açık bir savaşı önlemek için diplomatik çabalarını yoğunlaştırdı. Lloyd Almanya’dan, Blinken Fransa’dan DAİŞ tehdidinin ciddiyetine dikkat çekti. Kürtlere saldırılmaması gerektiğini söyledi.
Washington, Rojava Kürtlerinin güvenliğinin sağlanması ve ülkelerinin geleceğinin inşasında yer alma haklarının garanti edilmesinin uluslararası toplumun güvenliği için gerekli olduğuna dikkat çekiyor.
Ayağımız DAİŞ’in gırtlağında olmalı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin, Amerikan askerlerinin DAİŞ nedeniyle Suriye'de konuşlu olmaya devam etmesinin gerekli olduğunu söyledi. ABD'nin Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde Associated Press haber ajansına bir mülakat veren Austin Suriye'de on binlerce DAİŞ’linin bulunduğu tutukevlerinin güvenliğini sağlamak için Amerikan askerlerine ihtiyaç olduğunu söyledi. DAİŞ çetelerinden 8 bin ila 10 bininin kamplarda olduğu ve bunların en az 2 bininin çok tehlikeli olduğu düşünülüyor.
Austin, Suriye'nin korumasız bırakılması hâlinde “DAİŞ militanlarının yeniden ana akıma dâhil olacağını" söyledi. ABD Savunma Bakanı, "Bir ayağımızı DAİŞ’in gırtlağında tutmak için hâlâ yapmamız gereken bazı işler olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Austin omurgasını Kürt güçlerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ile ilgili olarak da "İyi bir ortak oldular. Bir noktada QSD, Suriye ordusunun içine alınacak ve ardından Suriye tüm DAİŞ kamplarını alacak ve umarım kontrol altında tutacak. Ancak şimdilik oradaki çıkarlarımızı korumak zorundayız diye düşünüyorum" dedi.
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) iktidarı ele aldığı dönemde sosyal medya üzerinden ABD ordusunun çatışmalardan uzak kalması gerektiği yönünde paylaşımda bulunmuştu.
Kürtlerin güvenliği ve garanti şart
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türk devletinin Rojava'ya yönelik olası bir saldırısının önlenmesi için çalışma yapıyor. Blinken ayrıca QSD’ye destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Fransa’nın başkenti Paris’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken,“Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının yanısıra (Suriye'deki) Kürtler’in güvenlik çıkarlarının ve ülkelerinin geleceğinin inşasında yer alma haklarının da garanti altına alınabilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı, “Bu biraz zaman alacak bir süreç. Bu süre zarfında Suriye'de olumlu gördüğümüz hiçbir şeyin yararına olmayan şey bir çatışma olacaktır. Bunun olmamasını sağlamak için çok sıkı çalışacağız” diye konuştu.
DAİŞ’in çirkin yüzünü görmemek için
Blinken, Donald Trump'ın yeni yönetiminin de DAİŞ’in “çirkin yüzünü tekrar göstermemesini” sağlamaya yönelik “çok güçlü bir çaba” göstermesini beklediğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı, “Bunun kritik bir unsuru da Suriye Demokratik Güçleri’nin yapmakta oldukları işi yapabilmelerini sağlamak” diye konuştu. Blinken, SDG güçlerinin alıkonulan 10 binden fazla IŞİD militanını gözetim görevini sürdürmesinin hayati önem taşıdığını çünkü bunun hem ABD hem de Türkiye için meşru bir güvenlik çıkarı olduğunu söyledi.
Fransa da devrede
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Türk devleti ile Rojava Kürtlerinin temsilcisi Özerk Yönetim arasında bir ateşkes için çalışıldığının, konuyla ilgili görüşmeler yapıldığı sinyalini verdi. Barrot yaptığı açıklamada, "Suriyeli Kürtler bu siyasi geçişte yerlerini bulmalı. Bunu onlara borçluyuz çünkü onlar DAİŞ’e karşı bizim silah arkadaşlarımızdı" dedi.
Müsteşar Bass Ankara’da
ABD Dışişleri Bakanlığı, Siyasi İşler Müsteşarı John Bass’ın 9-10 Ocak tarihlerinde Ankara’yı ziyaret edeceğini, üst düzey Türk hükümet yetkilileriyle biraraya gelerek Suriye'de devam eden durumu ele alacağını açıkladı.
Açıklamada, “Müsteşar Bass, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının ruhuna uygun olarak barışçı, kapsayıcı, Suriyeliler’in öncülüğünde ve sahipliğinde bir siyasi geçiş sürecinin önemini vurgulamaya devam edecek. Ayrıca bölgesel istikrarın önemi, Suriye'nin terörizm için bir üs olarak kullanılmasının önlenmesi ve DAİŞ’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasının sağlanması konularındaki toplantılara da katılacak” denildi.
John Bass iki günlük ziyareti sırasında Washington’un Suriye ilgili görüşlerini ve tırmanan gerginliğe yönelik kaygılarını yeniden aktarması bekleniyor. HABER MERKEZİ