Üniversite sessizliği bitti

Üniversiteler eylem
- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla birlikte boykota başlayan üniversite öğrencilerinin biriken öfkesi sokaklara ve meydanlara taştı. Bir hafta boyunca yoğun saldırı, gözaltı ve tutuklamalara rağmen öğrencilerin eylemleri sürüyor.
İstanbul Üniversitesi rektörlüğünün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını 18 Mart’ta iptal etmesi ve ardından İmamoğlu’nun gözaltına altına alınarak, 23 Mart’ta tutuklanmasıyla uzun zamandır bastırılan üniversitelerde protesto dalgası başladı. Türkiye geneline yayılan boykot ve yürüyüşler, dün bazı üniversitelerde sürdü.
ODTÜ öğrencileri, İmamoğlu’nun tutuklanması üzerine tüm üniversitelilere 24 Mart için “akademik boykot” çağrısı yaptı ve bu çağrı vakıf üniversitelerine dek sıçradı. İstanbul Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Marmara Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi; Ankara’da Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nin bazı fakülteleri ile kampüsleri; İzmir’de Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde; Eskişehir'de ise Anadolu Üniversitesi'nde boykot eylemleri düzenlendi. Okullara sığmayan öğrenciler, bulundukları kentlerin meydanlarına da akın etti.
ODTÜ
Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmasının ardından ODTÜ'de öğrencilerin başlattığı ders boykotu sürüyor. Boykot çağrısını başlatan üniversitenin öğrencileri, 24 Mart’tan beri tartışmak istedikleri konuları belirleyerek, kendi yönettikleri bir oturumda kampüsün önemli açık alanlarında açık dersler düzenliyor. Aralarında öğretim üyelerinin de olduğu ODTÜ’lüler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının üniversite öğrencilerinin boykot çağrısına destek vererek "bir günlük hizmet üretmeme" kararı alan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) yetkilileri hakkında resen soruşturma başlatmasına tepki göstermek için yürüyüş düzenledi. Öğretim Elemanları Derneği'nin (OED) Fizik merdivenlerinde yapacağını basın açıklaması için Hazırlık Bölümü önünde buluşan öğretim üyelerinin yürüyüşlerine üniversite öğrencileri de destek verdi. Öğrenciler ve öğretim üyeleri yürüyüş sırasında “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı attı.
Hacettepe Üniversitesi
"Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" çağrısı ile boykota etkin bir şekilde katılan Hacettepe Üniversitesi, dün de saldırıya rağmen eylemdeydi. Öğrenciler dışarıda boykota devam ederken özel güvenlik birimi (ÖGB) öğrencilere hazırladıkları pankartları kaldırmalarını ve dağılmalarını söyledi. Öğrenciler, bunun hakları olduğunu savunarak dağılma ısrarına karşı çıktı. Bunun üzerine Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Gıda Mühendisliği Fakültesi öğrencileri İİBF'ye yürüdü. Fakülte Dekanı Yonca İldeş, İİBF önündeki öğrencileri, “Üç gün sabrettim yeter artık” gibi sözlerle tehdit etti. Dekan Yonca İldeş’in söylemlerinin ardından ÖGB öğrencilere saldırıda bulunarak pankartlarına el koydu. Öğrenciler ise saldırıya, “Güvenlik simit sat, onurlu yaşa” sloganıyla tepki gösterdi. Öğrenciler, saldırılara rağmen boykot eylemlerine devam etti.
İTÜ
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka kampüsünde güvenlik, ilk gün boykota katılan öğrencilerin giriş-çıkışlarını engellemek için binanın kapısını kilitlese de etkili olamadı. İTÜ'nün birçok kampüsünde ve fakültesinde öğrenciler oturma eylemi gerçekleştirdi. Öğrenciler ayrıca vizelerin iptali için de talepte bulundu. Birçok dersin vizesi ertelendi ya da ek bir üçüncü vize hakkı tanındı. İTÜ'lüler dün de her fakültenin önünde oturma eylemi başlattılar.
Mimar Sinan
Kampüslerinde dün bir kez daha toplanan toplanan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri, açıklama yaptı. Tutuklanan sıra arkadaşları Sait Çetin ve Bora Şahan’ın serbest bırakılması istenen açıklamada, öne çıkanlar şu şekilde: “Biz burada haklılığımızın birinciyle dimdik duruyoruz ve karşınızdayız. Bugüne kadar ne yaptıysak her şekilde yapmaya devam edeceğiz. Daha güçlü ve daha kararlı şekilde sokaklarda olacağız. Halkın direnişine tüm gücümüzle katılacak. Gençliğin aklı ve cesaretiyle geleceği inşa etmek için her adımı atacağız. Bu kararlılıkla, ilk günden beri AKP'nin baskılarına karşı ülkenin dört bir yanında sokağa çıkan bizler, ekonomik krizden, irade hakkımızın gaspına, keyfi ve hukuksuz tutuklamalardan temel haklarımızın yok sayılmasına kadar her alanda dayatmalara karşı direnişimizi büyütüyoruz. Günler boyunca gençliğin öfkesi, iradesi ve cüretle kampüslerde, meydanlarda direndik ve bu direnci sürdürmeye devam ediyoruz. Bugünse üniversite öğrencileri olarak halkımıza sesleniyoruz. Aramızdan kimseyi AKP'ye ve bu faşist düzene terk etmeye niyetimiz yok. Baskılar bizi hiçbir zaman yıldırmadı. Vakit birbirimize sahip çıkma vaktidir. Vakit özgürlük için ayağa kalma vaktidir. Sait'i, Bora'yı ve tutuklanan tüm sıra arkadaşlarımızı geri alacak ve mücadelemizden asla bir adım geri atmayacağız. Mücadelemiz birbirimiz için, ya hep beraber, ya hiçbirimiz.”
İstanbul Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi öğrencileri, “akademisyenlerin de bu hukuksuzluğa ses çıkarması” adına 25 Mart'ta Anayasa Hukuku dersini boykot ederek önce kalemlerle masaya vurdu, sonra sınıfı terk etti. Eğitim Sen’in öğrencilerle dayanışmak için aldığı bir günlük iş bırakma karar sonrası İstanbul Üniversitesi İşyeri Temsilcisi Levent Dölek ev baskınıyla gözaltına alındı. Levent Dölek, dünkü konuşmasında şöyle demişti: “Bir ay önce bu meydanda öğrencilerle yemekhane zamlarına karşı birlikteydik. Gençliğin kavgası düzen partilerinin kavgası değil, onların pazarlık masalarında koz hiç değil. Emekçi halkım kime oy vermiş olursan ol, bil ki bu gençler sizin evlatlarınız. Bu kavga iş, aş, hürriyet kavgası!”
Boğaziçi Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından 25 Şubat’ta kulüp etkinliklerinin yasaklanması ve yönetim kurullarının görevden alınmasına karşı planlanan Kulüpler Şenliği, 24 Mart’ta Güney Kampüs’te gerçekleştirdi. Şenlik, üniversitenin pek çok bölümünün katılım sağladığı ders boykotlarını destekleyerek “Ders yok şenlik var” sloganıyla gerçekleştirildi. Şenlik sonrasında üniversite öğrencileri, Güney Kampüs içerisinde yürüyüşe başladı. Yürüyüşün ardından forum düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri, yaptıkları yazılı açıklamayla boykot çağrısında bulunan öğrencileri desteklediklerini duyurdu. Rektörlük, dün ÖTK’yi görüşmeye çağırdı. Öğrenci İşleri Dekanı, öğrencilere “Bakın iki gündür boykottasınız, geldi mi bir soruşturma?” dedi. Öğrenciler, haftaya, okul yönetimine kesin taleplerini iletecek.
Yıldız Teknik
Yıldız Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'ndaki hazırlık öğrencileri sınıfları dolaşarak boykota çağrı yaptıkları bildirilerini dağıttı. Hazırlık öğrencilerinin kaleme almış olduğu bildiride, “Ülkemizin dört bir yanında gençlik, haklı taleplerini dile getirmek için meydanlarda ve kampüslerde bir araya gelmektedir. Bizler de anayasal haklarımızı kullanarak, hukuksuzluklara karşı sesimizi yükseltmekte kararlıyız. Bugün boykota gidiyoruz. Çünkü üniversite yalnızca bilgi edinme alanı değil, aynı zamanda düşüncenin, bilimin ve adaletin savunulduğu bir mekandır. ODTÜ’deki arkadaşlarımızın başlattığı bu haklı direnişi destekliyor ve en temel demokratik hakkımız olan boykot ile mücadelemizi büyütüyoruz!” ifadeleri yer aldı.
Ege Üniversitesi
Geniş bir katılımla süren okul boykotuna Eğitim Sen’li akademisyenler 1 No’lu Yemekhane önünde öğrencilerle bir araya gelerek destek verdi. Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Lülüfer Körükmez, öğrencilerle dayanışma açıklamalarında şöyle dedi: “Eğitim Sen üyesi bilim emekçileri olarak, öğrencilerimizin kendi öğrenim hayatlarına dair aldıkları kararlara saygı duyuyor ve onları destekliyoruz. Bu süreçte, hiçbir öğrencimizin hak kaybı yaşamaması için hareket edeceğimizi; insan haklarına, bir arada yaşama savunusuna ve tüm demokratik anayasal hakların kullanımına sahip çıktığımızı bildiriyoruz. Üniversitemizdeki tüm öğretim elemanlarını, öğrencilerimizin demokratik haklarını kullanma iradeleri sonucunda herhangi bir zarar görmeyecekleri şekilde tavır almaya davet ediyoruz.”
Binlerce öğrenci yürüdü
İstanbul'da birçok üniversiteden binlerce öğrenci, önceki akşama doğru Maçka Parkı'nda buluştu. Maçka Parkı'nda toplananlar arasında, Yıldız Teknik, Mimar Sinan, Galatasaray, Marmara, Koç, Yeditepe, Nişantaşı Üniversitesi'nden öğrenciler vardı. Maçka'da toplananlar arasında, sayıları az olmakla beraber Kabataş Erkek Lisesi ve Galatasaray Lisesi'nden de öğrenciler yer aldı. Öğrenciler, daha sonra Şişli'ye doğru yürüyüşe geçti. Konvoyun uzunluğu yeni katılımlarla kilometreyi aştı. Şişli Belediyesi önünde yapılan açıklamada, "Bizim isyanımız geleceksiz kalan bir gençliğin, geleceğini yeniden elde etme isyanıdır" denildi. HABER MERKEZİ