Sahra mezarlığa döndü
Dünya Haberleri —
- Şimdiye kadar yaşanmış en büyük deport olayında Libya, 600’den fazla göçmeni zorla sınır dışı ederek Sahra Çölü üzerinden Nijer’e gönderdi. AB’nin göç politikası çölü mezarlığa çeviriyor.
Libya, 600’den fazla Nijerli göçmeni zorla sınır dışı ederek Sahra Çölü üzerinden Nijer’e gönderdi. Bu olay, Kuzey Afrika ülkesinden şimdiye kadar gerçekleşen en büyük sınır dışı operasyonlarından biri olarak kayda geçti.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), geçtiğimiz hafta sonu 613 kişinin, kamyon konvoylarıyla Nijer’in Dirkou kasabasına ulaştığını doğruladı. Bu kişilerin, Libya makamları tarafından son bir ay içinde gözaltına alınan çok sayıda göçmen işçi arasında yer aldığı belirtildi.
“Şimdiye kadarki en büyük sınır dışı”
Alarm Phone Sahara adlı göçmen yardım kuruluşundan Azizou Chehou, “Bu, daha önce görülmemiş bir durum. Geçtiğimiz Temmuz ayında 400 kişinin sınır dışı edildiği bir olay yaşanmıştı, ancak bu konvoy, şimdiye kadar görülen en büyük sınır dışı operasyonu” dedi.
Bu sınır dışı işlemleri, Avrupa Birliği’nin Akdeniz geçişlerini azaltmak amacıyla Libya ve Tunus ile yaptığı anlaşmalar bağlamında, göçmenlere yönelik yaygın insan hakları ihlallerine göz yumduğu suçlamalarının gölgesinde gerçekleşti. İtalya İçişleri Bakanlığı’na göre, 2024 yılında İtalya’ya ulaşan kişi sayısı 66.317 ile 2023 yılına göre yarıya indi.
Avrupa’nın sınır politikası gerçeği
Libya’daki mültecileri destekleyen bir sivil toplum kuruluşunun sözcüsü David Yambio, “Bu, Avrupa’nın sınır politikasının çıplak hali; toplu sınır dışı ve ölümleri Libya’ya ihraç ediyorlar. Çöl, bir mezarlık haline geliyor” dedi. Yambio, Avrupa Birliği’nin göçmen acısını görünmez hale getirmeye çalıştığını ve bu süreçte sorumluluğu başka aktörlere devrettiğini belirtti.
Tehlikeli ve travmatik çöl serüveni
Chehou, Libya ile Nijer arasındaki çöl yolculuğunun son derece tehlikeli olduğunu söyledi. “Çöl kışın çok soğuk olur. Göçmenler tıklım tıklım kamyonlara dolduruluyor, yer kavgası sırasında düşenler uzuvlarını kırabiliyor. Agadez’e ulaştıklarında çok kötü bir halde oluyorlar” dedi.
Kaçak işçiler de sınır dışı ediliyor
Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nde Libya uzmanı olan Jalel Harchaoui, bu tür sınır dışı işlemlerinin Libya’nın güneyinde, “geleneksel” bir uygulama olduğunu söyledi. Ancak bu olayın, bir seferde çok büyük sayıda insanın sınır dışı edilmesiyle farklılık gösterdiğini vurguladı.
Libya, uzun zamandır Nijer, Mali ve Çad gibi ülkelerden gelen göçmenler için bir çalışma merkezi konumunda. Bu göçmenler genellikle tarım, inşaat ve perakende sektörlerinde çalışıyor ya da Avrupa’ya geçmek için para biriktiriyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü, Libya’dan daha fazla göçmen grubunun Nijer’e geldiğini düşündüklerini ve uluslararası koruma ihtiyacı olan bireylerin tespiti ve desteklenmesi için IOM ile iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. NİAMEY