Sınır dışını kolaylaştırma çağrısı

Dünya Haberleri —

AB göç / foto:AFP

AB göç / foto:AFP

  • İskandinavya'dan Akdeniz'e kadar 17 Avrupa ülkesi hızlı sınır dışı, red alanların sorumlu tutulması yaklaşımını içeren bir bildirgeye imza attı. Sığınma başvurusu kabul edilmeyenleri zor günler bekliyor. 

17 Avrupa ülkesinden oluşan bir grup, başvuruları reddedilen sığınmacıların etkin ve hızlı bir şekilde ülkelerine geri gönderilmelerini sağlamak üzere göç politikasında değişiklik yapılması çağrısında bulundu. Aşırı sağ, sağ ve merkez soldan geniş destek alan bu yeni yaklaşım, deport kararı çıkan ancak Avrupa'dan hiç ayrılmayanların hukuki sonuçlar ile yüzleşmesi gerektiğini söylüyor.

Yeni Pakt, iltica ve geri dönüş prosedürleri arasındaki boşluğu kapatacak hükümler öngörüyor, ancak kamu ile paylaşılmayan anlaşmanın da yansıttığı üzere, üye devletler sınır dışı etme konusunu ele alacak ayrı bir mevzuat istiyor.

Belgeyi görerek haberleştiren Euronews’e göre belgede, "Kalma hakkı olmayan kişiler sorumlu tutulmalıdır. Yeni bir yasal zemin bu kişilerin yükümlülüklerini ve görevlerini net bir şekilde tanımlamalıdır. İşbirliği yapmamanın sonuçları olmalı ve yaptırıma tabi tutulmalıdır," yazıyor. Beyandan anlaşıldığı kadarı ile hükümlü muamelesi kapıda. Kolluk kuvvetlerini yetkilendirmeyi içeren yeni yaklaşımda hükümetler, "temel haklara tam saygı göstererek" sınır dışı işlemlerini gerçekleştirme konusunda "yetkilendirilmelidir" ifadeleri yer alıyor.

17 ülke imzaladı

Avusturya ve Hollanda'nın öncülüğünde hazırlanan belge Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Slovakya ve İsveç tarafından onaylandı. Schengen Bölgesi'nde yer alan ve AB üyesi olmayan iki ülke Norveç ve İsviçre de imza verdi. Grup, Avrupa Komisyonu'ndan konuyu "süratle" ele almasını ve Haziran ayında yapılan bir çalışma grubu toplantısındaki tartışmaları temel alarak "gerçek zorluklara ve gelişmelere yanıt veren son teknoloji ürünü bir çerçeve" ortaya koymasını istiyor.

Ortak geri gönderme kararı

Geri göndermelerin kolaylaştırılması için de  ticaret ve vize politikalarının, sığınma başvuruları reddedildikten sonra menşe ülkeleri vatandaşlarını geri almaya zorlamak için "kaldıraç" olarak kullanılması da yer alıyordu. Tasarıda geri göndermelerde "ortak bir Avrupa geri gönderme kararı" oluşturulması önerildi. Paradigmasal değişim ön gören bildirimde, spesifik öneriler sıralanmıyor, yaklaşıma odaklanılıyor.

Perşembe görüşülmesi bekleniyor

Ortak çağrı, Almanya'nın tüm kara sınırlarında kontrolleri yeniden başlatması, Macaristan'ın Belçika'ya karşı düzensiz göçmenleri araçsallaştırma tehdidinde bulunması ve Hollanda'nın AB iltica kurallarından muaf tutulmayı talep etmesinden bu yana AB içişleri bakanlarının perşembe günü Lüksemburg'da bir araya geleceği ilk toplantıya denk geliyor. Göç konusunun önümüzdeki hafta yapılacak iki günlük AB liderler zirvesinin gündeminde de yer alması bekleniyor.

Almaya’ya iltica azaldı

Almanya'da sığınma başvuruları, ocak-eylül döneminde yüzde 24 oranında azaldı. En fazla başvuru Suriyelilerden gelirken, onları Afganlar ve Türkler takip etti.

Almanya, hâlâ Avrupa'da en çok sığınma talep edilen ülke olma özelliğini sürdürüyor. Welt am Sonntag gazetesinin, 3 Ekim tarihli ve henüz kamuoyuna açıklanmamış olan Avrupa Birliği raporuna dayandırdığı habere göre, bu dönemde 170 bin 574 kişi Almanya'dan sığınma talebinde bulundu. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24’lük bir azalmaya işaret ediyor.

Sığınma başvurularında Suriyeliler yüzde 30 oranıyla ilk sırada yer alırken, Afganlar yüzde 15, Türkler ise yüzde 13 oranıyla onları izledi. Aynı dönemde sığınma taleplerinde en büyük düşüş yüzde 57 oranıyla Avusturya’da kaydedildi ve yaklaşık 19 bin başvuru yapıldı. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.