Gazze’de çocuklar öleceğine inanıyor!
Kadın Haberleri —
- War Child, Gazze’deki çocukların yaşadığı travmanın boyutlarını gözler önüne serdi. Çocukların yüzde 96’sı ölümlerinin yakın olduğunu düşünürken, erkek çocukların yüzde 72’si savaşta öleceğine inanıyor. Kız çocuklarının yüzde 70’i ise psikolojik olarak içine kapanmış durumda.
GÖZDE GÜLER
Savaş bölgelerindeki çocuklara yardım eden uluslararası kuruluşlardan biri olan War Child (Savaş Çocukları), Gazze'deki çocukların savaştan nasıl etkilendiğine ilişkin yaptığı ilk araştırmayı yayımladı. Araştırma, War Child ve Kriz Yönetimi için Toplum Eğitim Merkezi (CTCCM) iş birliğiyle engelli, yaralı, ailesinden ayrı düşmüş veya refakatsiz çocukların ihtiyaçlarını değerlendirmek amacıyla yürütüldü. Savaşın çocukların psikolojik durumu üzerindeki yıkıcı etkilerini ortaya koyan araştırma kapsamında Gazze’de 500 çocuk, ebeveyn ve bakıcıyla (kimsesiz çocuklar kurum tarafından bakıcılara teslim ediliyor) görüşme yapıldı.
Gazze’deki çocukların yaşadığı travmanın boyutlarını gözler önüne seren araştırmanın sonuçları çarpıcı. Buna göre;
* Çocukların yüzde 96’sı ölümlerinin yakın olduğunu düşünüyor.
* Yüzde 49’u savaşta öleceğine inanıyor. Bu oran erkek çocuklarında yüzde 72’ye çıkıyor.
* Yüzde 73’ü saldırgan davranışlar sergiliyor.
* Yüzde 79’ü kabus görüyor.
* Yüzde 87’si şiddetli korku yaşıyor.
* Yüzde 77’si sürekli üzgün hissediyor.
* Yüzde 55’i psikolojik olarak içine kapanmış durumda. Bu oran kız çocuklarında yüzde 70’e çıkıyor.
* Yüzde 38’i yatağını ıslatıyor.
* Yüzde 90’u savaş nedeniyle kötü bir geleceğe sahip olduğunu düşünüyor.
Yüksek düzeyde korku
Araştırmacılar, çocukların yaşadığı travmayı yüksek düzeyde stres, korku, uyku bozuklukları, kabuslar, tırnak yeme, konsantrasyon güçlüğü ve sosyal içe kapanma gibi belirtilerle tanımlıyor. Çocukların birçoğunun evlerinin ve okullarının bombalanmasına tanık olduğu, sevdiklerini kaybettiği ve güvenlik için yerinden edildiği vurgulanıyor.
Ailelerinden ayrı 17 bin çocuk
Gazze'deki 1,9 milyon Filistinli, yani bölgenin yüzde 90'ı -çoğu birkaç kez olmak üzere- yerlerinden edildi. Bu sayının yarısını evlerini kaybeden ve mahallelerini terk etmek zorunda kalan çocuklar oluşturuyor. Tahminen 17 bin çocuk refakatsiz olarak ebeveynlerinden ayrı yaşıyor ki gerçek sayının çok daha yüksek olduğu var sayılıyor. Raporda bu durumun çocukları sömürü, istismar ve diğer ciddi hak ihlallerine karşı savunmasız hale getirdiği belirtiliyor.
Raporda, savaşın çocuklar üzerinde uzun süreli etkiler yaratabileceği şu ifadelerle vurgulanıyor: “Travmalar, duygusal sıkıntı, kaygı, davranış değişiklikleri, ilişkilerde zorluklar, kabuslar, uyku bozuklukları, yeme sorunları ve ağrı gibi fiziksel semptomlarla kendini gösterebilir.”
Çocuklar için harekete geçilmeli
War Child İngiltere’den Helen Pattinson, Gazze'nin çocuk olmak için en korkunç yerlerden biri olduğu gerçeğini gözler önüne serdiğini belirterek, “Hastanelerin, okulların ve evlerin yerle bir edilmesinin yanı sıra, bu savaş hiçbir sorumluluğu olmayan çocuklar üzerinde görünmeyen derin yaralar açtı. Uluslararası toplum, bu çocuk ruh sağlığı felaketinin çok kuşaklı bir travmaya dönüşmesini engellemek için harekete geçmeli” dedi. Pattinson, ateşkesin bu yönde atılacak ilk adım olduğunu vurguladı.
Kimsesiz çocuklara bakıcı
War Child ve birlikte çalıştığı kurumlar şu ana kadar 580'den fazla kimsesiz çocuğu güvenilir bakıcılarla buluşturdu. Yakın aile üyelerini kaybetmiş olan 17 bin çocuğa psikolojik destek sundu, temel ihtiyaçlarını da karşılamaya devam ediyor.