Germiyanlı bir dengbêj

Kültür/Sanat Haberleri —

Hasan Xerîb

Hasan Xerîb

  • Kurdistan’ın her bölgesi kendine özgü kültürel ve sanatsal renkleriyle tanınırken, Kerkük de Germiyan bölgesine has dengbêjî şarkılarıyla bilinir. Bu bağlılığı sürdüren sanatçılardan biri de Hasan Xerîb. Germiyan’ın sanatsal ve dengbêjî tarihinin önemli bir parçası olan Xerîb, yarım yüzyıldır Germiyan’a ait şarkıları seslendiriyor.

Kurdistan’ın her bölgesi kendine özgü kültürel ve sanatsal renkleriyle tanınırken, Kerkük de Germiyan bölgesine has dengbêjî şarkılarıyla bilinir. Bu alanda birçok sanatçı çıkmış ve Kürt sanatının kimliğini ve dengbêj geleneğinin koruyucusu olmuştur.

Tüm baskı ve saldırılara rağmen, sanata olan bağlılık Kerkük’te yaşamaya devam ediyor. Bu bağlılığı sürdüren sanatçılardan biri de Hasan Xerîb. Germiyan’ın sanatsal ve dengbêjî tarihinin önemli bir parçası olan Xerîb, yarım yüzyıldır Germiyan’a ait şarkıları seslendiriyor. Xerîb, genç neslin de dengbêjî geleneğini öğrenip sürdürmesini istiyor. Çünkü Germiyan bölgesinde dengbêjî şarkılarını seslendiren çok az kişi kaldığına dikkat çekiyor.

Rojava Müzik Grubu

Hasan Muhammed Xerîb, bilinen adıyla Hasan Xerîb, 1972 yılında Kerkük’ün Şorîce semtinde doğdu. İlk öğrenimini de burada tamamladı. Sanata, özellikle de şarkı söylemeye olan ilgisi nedeniyle, 1983 yılında müzik eğitimi almaya başladı.

Xerîb, müzik ve şiir konusunda yeteneklerini geliştirdikten sonra birkaç arkadaşıyla birlikte Rojava Müzik Grubu’nu kurdu.

Hasan Xerîb, 1992 yılında ilk kasetini Kerkük’te çıkardı. Bu kasette birçok şarkı ve dengbêjî makam bulunuyordu. En çok beğenilen şarkılardan biri de ‘Bukman Hatewe’ idi. Daha sonra Bağdat’ta birkaç eser daha kaydetti. Xerîb, “Diğer beğenilen şarkılardan biri de ‘Givey Ba’ idi. Bu şarkı gerçek bir hikayeye dayanıyordu ve o zamanlar çok popülerdi” diye konuştu.

Rojnews’e konuşan Hasan Xerîb, “2000’li yıllarda Kurdistan’a gelen Nasır Rezazî ve Merziye Xan ile bir araya geldim. Onların deneyimleri beni çok etkiledi ve zorluklarla nasıl başa çıktıklarını gördüm. O dönemde ‘Bargey Xem’ adlı şarkıyı yazdım ve 2001 yılında bir kasete kaydettim. Bu şarkıyı Nasır Rezazî’ye hediye ettim” dedi.

Savaşta eserleri kayboldu

Hasan Xerîb, eserleri hakkında şunları söyledi: “1990’dan 2004’e kadar her yıl bir kaset kaydettim. Her kasette 8 ila 10 şarkı vardı. Ayrıca, televizyonlar için yaklaşık 40 klip çektim. Ne yazık ki, daha sonra Kerkük televizyonu Bağdat’ta yayın yapmaya başladı. Amerika’nın Irak ile savaşı arşivlerimizin büyük kısmının kaybolmasına neden oldu. Sadece birkaç eserim kaldı. O dönemde televizyona kaydedilmişlerdi. İhtiyaç duyulan temizlik yapılmadı ve bazıları hasar gördü.” KERKÜK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.