Gizli tutulan kadının sesi

Kadın Haberleri —

Saliha Ayata

Saliha Ayata

  • Yüzyıllar boyunca kapalı kapılar ardında kalan, gizli tutulan kadının sesini, sözünü, sazını, tarihini ortaya çıkarmayı hedefleyen KASED, 5 yıl boyunca kadınların uğrak mekânı oldu.

Bir grup kadın sanatçı ve aydın tarafından kurulan Kadın Kültür ve Sanat Derneği (KASED), 5’inci yılını geride bıraktı. “Sanat herkes içindir” mottosuyla yola çıkan KASED, özgün örgütlenmeyle de önemli bir ihtiyacı doldurdu. Yüzyıllar boyunca kapalı kapılar ardında kalan, gizli tutulan kadının sesini, sözünü, sazını, tarihini ortaya çıkarmayı hedefleyen KASED, 5 yıl boyunca kadınların uğrak mekânı oldu.

Müzik, tiyatro, sinema, resim ve edebiyata dair kadının adını ve eserlerini görünür kılmak için çalışmalar yürüten KASED, düzenlediği atölye, konser ve etkinliklerle yeni bir soluk oldu. İlk olarak Rezan’da (Bağlar) kurulan ve mahallede yaşayan kadın ve çocukların buluşma yeri olan KASED, son 6 aydır çalışmalarını Sûr’da sürdürüyor.

KASED Başkanı Saliha Ayata, “Kadınlarının sesini nasıl duyurabiliriz?” ve “Kadınlar sanat alanında daha fazla nasıl görünür olabilir?” soruları etrafında yola çıktıklarına işaret etti. Kürt kadınlarını direnişiyle birçok değişim yarattığını ve bu doğrultuda KASED’i kurarak, toplumsal değişimi hedeflediklerini vurgulayan Ayata, Kürt kültürünün, folklorunun kadınlar eliyle bugüne kadar geldiğini ve dijitalleşen dünyada bu hafızayı korumak için kayıt altına almak istediklerini aktardı. 

KASED’i herkes sahipleniyor

MA’ya konuşan Ayata, KASED’in kadınlara güven verdiğini söyledi ve ekledi: “Buraya gelen kadınlar bazen akşama kadar kalıyor. Kimi öğrencilerimize kurumun anahtarını bırakıyoruz, akşam geç saatlere kadar çalışıyorlar, işlerini yapıyorlar. Sonra kapıyı, kilitleyip gidiyorlar. Mesela 10 yıldır evden çıkmamış bir kadın buraya geliyor 3 saat erbane, piyano çalışıyor. Keza genç kadınlar dışarı gidip çalışıyor akşamları da yarım saat keman, erbane çalışıyor. Yine saz için çok fazla öğrencimiz var. Sazda 7 yaşında çocuk da 50 yaşında anne öğrencimiz de var. Çoğu kişi müzik aleti alamıyordu. Anneler, öğrenciler için saz, keman, erbane aldık. Gün içerisinde çalışıp, gidiyorlar.”

İki yıldır sürdürdükleri Kürtçe roman okuma ve karakterleri analiz etme çalışmalarına değinen Ayata, aralarında sanatçıların da olduğu ekiplerle Kürtçe romanlar okuyarak analiz yaptıklarını, Kürt ve kadın karakterleri ele aldıklarını ve yazılar yazıp podcastlar hazırladıklarını söyledi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.