İki dakikada 6 ay erteleme

Ardıl Çeşme

Ardıl Çeşme

  • Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan 30 yıllık tutsak Ardıl Çeşme’nin tahliyesi, 6 ay ertelendi. Ardıl Çeşme, Kurul odasında sadece iki dakika kaldı. 

ASMİN BARAN/AMED

Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan 30 yıllık tutsak Ardıl Çeşme’nin tahliyesi, 6 ay ertelendi. Ardıl Çeşme, Kurul odasında sadece iki dakika kaldı. 

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tutanaklarına göre; İdare ve Cezaevi Gözlem Kurulları (İGK), “iyi halli olmama” iddiasıyla 8 bin 521 tutsağın infazını erteledi. İtirazlar da mahkemeler tarafından reddediliyor. 

Sürgün üzerine sürgün

İnfazı yakılan tutsaklardan biri de Ardıl Çeşme. Amed'de Kasım 1994’te gözaltına alındıktan bir ay sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanan Ardıl Çeşme, 36 yıl müebbet hapis cezası aldı. Tutuklandığı günden bu yana defalarca sürgün edilen Ardıl Çeşme, sırasıyla Amed, Uşak, Muş, Bingöl, Gebze, Tarsus'taki cezaevlerinde kaldı. Son olarak tahliyesine 6 ay kala Erzincan Cezaevi’ne sürgün edildi.

Telefonda öğrendiler

Cezasını bitiren ve tahliye olması beklenen Ardıl Çeşme’nin infazı yakılarak tahliyesi 6 ay daha ertelendi. İGK’ye 7 Kasım’da çıkan Ardıl Çeşme için “Örgüt ile bağlantısı devam ediyor” kararı verildi. Karar, ailesine ve avukatlara bildirilmedi. Kardeşi Asiye Çeşme, kararı telefon görüşmesinde öğrendiklerini; tahliyenin Mayıs 2025'e ertelendiğini kaydetti. Asiye Çeşme, hukuksuzluğa karşı yaptıkları itirazın da reddedildiğini belirterek, “Kurul kararının hiçbir hukuki dayanağı yok” diyerek tepki gösterdi.

Seni tahliye edersek...

Ardıl’ın İGK kurulunda keyfi sorularla karşı karşıya kaldığını belirten Asiye Çeşme, şunları paylaştı: “Kurulda kaldığı süre yalnızca iki dakika olmuş. Tek gerekçe de örgütsel bağı gösterilmiş. ‘Seni tahliye edersek örgüt ile görüşmen sürecek mi, PKK’yi terör örgütü olarak görüyor musun’ gibi sorular yöneltilmiş. Daha sonra da 6 ay tahliyesinin erteleneceği söylenilmiş. Tepkisi büyüktü ve alınan kararın kabul edilemez olduğunu söyledi. Mahkeme itirazımızı reddetti, Anayasa Mahkemesi’ne de başvuruda bulunacağız. Bu hukuksuzluğun takipçisi olacağız.”

Tek kişilik hücrede

Geçen 30 yıllık süreçte hem Ardıl Çeşme’nin hem de kendilerinin çok sayıda hak ihlaline maruz kaldığını söyleyen Asiye Çeşme, “Bu Ardıl’ın 8. cezaevi. Her cezaevi değişimi sürgünle oldu. Erzincan Cezaevi’ne sürgün edildikten sonra tek kişilik hücrede tutuldu. Diğer tutsaklarla ortak alan süresi de sınırlandırıldı” dedi. Tutsak ailelerinin yalnız bırakılmamasını isteyen Asiye Çeşme, şunları ekledi: “Sadece Ardıl değil, tüm siyasi tutsaklar üzerinde aynı politika mevcut. Yaşananlar normalleştirilmemeli, tutsaklar kaderlerine terk edilmemeli. Vekillerin bu hukuksuzluk için bir kurul oluşturup aile ve tutsaklar ile görüşme gerçekleştirip dayanışmada bulunmalarını bekliyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.