İntihar ve çeteleşme arttı!

Yurt Dışı Haberleri —

Londra Kürt Halk Meclisi kongresi

Londra Kürt Halk Meclisi kongresi

  • Londra Kürt Halk Meclisi kongresini yaptı. Kongrede Kürt Alevi gençleri içerisinde yaygınlaşan intiharlar ve çeteleme konuları tartışıldı ve bunun önlenmesi için tedbirler alınması gerektiği belirtildi.

Londra Kürt Halk Meclisi Olağan Kongresi, Haringey KCC binasında gerçekleşti. Yüzlerce kişinin katıldığı kongre, Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kongreye, CİK Genel Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, Britanya Demokratik Güç Birliği bileşenleri, Alevi örgütleri, Tutsakların Sesi Platformu, DAY-MER, Gik-Der, Tohum Kültür Merkezi, Partizan ve MLKP gibi bir çok örgüt ve kurum temsilcisi katılarak, ortak mücadele ve birlik mesajlarını iletti. Ayrıca kongreye Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal’da Skype üzerinden katıldı.

Londra’da çete savaşları

Kongrede raporların ardından yoğun tartışmalar yapıldı. Tartışmalarda toplumun beklentilerini karşılayacak politika ve projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Yine Kürt dilinin önemine vurgu yapılarak, özellikle Kuzey Kurdistanlıların Kürtçeyi tercih etmemesi eleştirildi. Londra’da son dönemlerde özellikle çete savaşlarına dikkat çekilen konuşmalarda, Kürt ve Türkiye halklarını etkileyen bu çetelere karşı bir komisyon kurulması ve bu tür yapılara karşı tutum alınması gerektiği belirtildi. İngiliz devletinin göçmenlere yaklaşımının bir sonucu olarak çetelere karşı herhangi bir adım atmaması ve Türk devlet çetelerinin Londra’daki çetelerle olan bağlarına dikkat çekildi.

 

 

Komisyon oluşturulacak

Yapılan tartışmalarda Kürt Alevi gençleri arasında yaygınlaşan intiharlar ve çetelemenin önlenmesi gibi konularda Kürt Halk Meclisi’nin öncülüğünde en yakın zamanda bir komisyonun oluşturulması kararlaştırıldı. Kongrede Türkan Budak ve İshak Milani Londra Kürt Halk Meclisi’nin eşbaşkanı olarak seçildi.

 

* * *

CDK-S ara dönem konferansını yaptı

İsviçre'deki Kürt kurumlarının çatı örgütlenmesi olan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi de (CDK-S) ara dönem konferansını Basel'de gerçekleştirildi.

Basel kentinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK-Bl)  konferans salonunda düzenlenen ara dönem konferansına CDK-S bünyesinde yer alan 11 meclis, 5 komün ve 2 insiyatif üyelerinin katıldığını konferansta bir yıllık çalışmalar değerlendirildi. Konferans faaliyet ve mali raporların okunmasından sonra üzerinde çeşitli tartışmalar yürütüldü. Tartışmalardan sonra raporlar oy birliğiyle kabul edildi. CDK-S tüzüğünde yapılan değişiklikler okunup kabul edildi.

 

 

Tecrit protesto edildi

KCK Yürütme Komitesi Zübeyir Aydar Kürt halkının dostları öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için başlatılan kampanyanın önemine vurgu yaparken, kongreye katılanlar Öcalan posterleri açarak “Biji serok Apo”, “Be serok jiyan nabe” sloganı attı.

Yeni döneme ilişkin alınan öneriler konferans kararı haline getirildi. Konferansta CDK-S eşbaşkanlığına Dilan Çetinkaya ve Cemal Özdemir seçildi.

Cenevre’de 2020’de bu yana BM önünde her Çarşamba yapılan oturma eylemi nedeniyle de Cenevre Halk Meclisi’ne ödül verildi. LONDRA/BASEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.