İsrail ‘Biden planını’ kabul etti

Dünya Haberleri —

  • İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun dış politika başdanışmanı Ophir Falk, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze savaşını sona erdirmek için sunduğu çerçeve anlaşmasını kabul ettiklerini açıklayarak “iyi bir anlaşma değil ama rehinelerin hepsinin serbest bırakılmasını çok istiyoruz” dedi.

Benyamin Netanyahu'nun dış politika başdanışmanı Ophir Falk, İngiliz Sunday Times gazetesine verdiği mülakatta, Biden'ın önerisi için “iyi bir anlaşma değil ama rehinelerin hepsinin serbest bırakılmasını çok istiyoruz” diyerek İsrail’in anlaşmayı kabul ettiğini açıkladı. “Üzerinde çalışılması gereken pek çok ayrıntı var” diyen Falk, İsrail'in “rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'ın soykırımcı bir terör örgütü olarak yok edilmesi” gibi koşullarının değişmediğini de sözlerine ekledi.

Blinken’in telefon diplomasisi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Netanyahu ve bakan Benny Gantz ile teklif hakkında ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada Blinken'in Gantz ile yaptığı görüşmede, “Hamas'ın anlaşmayı gecikmeden kabul etmesi gerektiğini vurguladığı” dile getirildi.

İsrail'in saldırılarına başlangıçta verdiği desteğin yerini operasyonda ölen sivillerin sayısındaki artışa karşı açık bir kınamanın aldığı Biden, Netanyahu hükümetine savaşı sona erdirmesi için Cuma günü sunulan üç aşamalı bir planı kamuoyu ile paylaştı.

Hamas’ın cevabı bekleniyor

ABD Hamas’ın da kabul etmesi halinde İsrail’den ateşkese yeşil ışık bekliyor. Biden, ilk aşamanın ateşkes ve Hamas'ın elindeki bazı rehinelerin iadesini içerdiğini, ardından tarafların kalan canlı esirlerin serbest bırakılacağı ikinci aşama için çatışmaların durdurulması konusunda müzakere edeceğini söyledi.

Bu sıralama, Hamas'ın Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda aşamalı düzenlemelerde rol oynamaya devam edeceği anlamına geliyor ki bu da İsrail'in Hamas’ı ortadan kaldırma kampanyasını sürdürme kararlılığıyla potansiyel bir çatışma anlamına geliyor.

Ölü sayısı 36 bin oldu

Gazze'deki sağlık yetkilileri, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim saldırılarının ardından başlatılan İsrail saldırılarında 36 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail sınırını aşarak başlattıkları saldırılarda ise 1200 kişi ölmüş, 200'den fazla kişi de rehin alınmıştı. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.