Güncel

Irak DAİŞ’lileri tahliye etti

Dünya Haberleri —

DAİŞ

DAİŞ

  • Bağdat, Hol Kampı'ndan aldığı 8 bin DAİŞ mensubunun ailesini tahliye etti. Ninova yönetiminin kaygılarının dikkate alınmadığı uygulamada, çete ailelerinin ‘entegre edildikleri’ iddia edildi. Uygulama toplumsal huzursuzluğa sebep oldu.
  • Ninova İl Meclisi Güvenlik Komitesi Başkanı Muhammed Casim: “Topluma yeniden entegre edilenlerin gelecekte bir tehdit oluşturmamasını umuyoruz. DAİŞ ile mücadelede akrabalarını kaybedenlerin intikam almamasını diliyoruz.”

Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı, Ninova'daki El-Cad Kampı'nda kalan ve DAİŞ mensuplarının aileleri olduğu belirtilen 8 bin kişiyi, meclis üyelerinin ve yerel konseylerin endişelerine rağmen serbest bıraktı. Bakanlık, söz konusu kişilerin El-Cad Kampı'nda üç ay kaldıktan sonra çeşitli illerde topluma yeniden entegre edildiğini savundu.

Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı, kısa süre önce Rojava (Suriye'nin kuzeydoğusunda), El-Hasaka vilayetindeki El-Hol Kampı'ndan 150 DAİŞ üyesinin ailesinin Ninova'daki El-Cad Kampı'na dönüşünü duyurdu. Böylece kamptan Irak'a dönenlerin toplam sayısı 10 bin kişiye, yani 2 bin 600 aileye ulaştı.

 

 

Ninova yönetiminden habersiz

Irak Parlamentosu Ninova vilayeti üyesi Şirvan Dubardani, KirkukNow'a şunları söyledi: "Bu aileler, bizim veya Ninova yönetiminin bilgisi olmadan transfer ediliyor. Şimdiye kadar El-Hol Kampı'ndan El-Cad Kampı'na 21 aşamada geri gönderildiler." Dubardani, "Süreçle ilgili birçok endişemiz var, ancak bu, Göç ve Mülteciler Bakanlığı'nın güvenlik servisleriyle yaptığı bir çalışma" dedi.

Suriye'nin kuzeyindeki Hesêke Kürt vilayetinin doğusunda bulunan El-Hol Kampı, yaklaşık 72 bin DAİŞ’e bağlı kişiye ev sahipliği yapıyordu ve bunların yaklaşık 30 bini Iraklı kadın ve çocuklardan oluşuyor. Geri kalanlar ise Suriyeli ve diğer uyruklardan.

3 ay El-Cad Kampı sonra tahliye

Bağdat’ın yürüttüğü tahliye süreci, Ulusal Ajans ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon içinde yürütülüyor. Geri dönenler 3 ay boyunca El-Cad Kampı'nda tutuluyor. Daha sonra asıl memleketlerine nakledilen DAİŞ’lilerin aileleri için Irak Federal Yönetimi bu kişilerin yerel topluluklara entegre edildiğini iddia ediyor.

Ninova vilayetinde bulunan El-Cad Kampı, son yıllarda Suriye'den dönen DAİŞ mensuplarının Iraklı kadınlarını, çocuklarını ve akrabalarını barındırmak için hazırlandı.

Dubardani, "Şimdiye kadar yaklaşık 8 bin kişi topluma yeniden entegre edildi, diğer 400 aile ise topluma dönmeye hazırlanıyor. Çoğu Ninova, Selahaddin ve Anbar vilayetlerinden" diye ekledi.

El-Cad Kampı Müdürü Adnan Deraci ile bu konu hakkında görüşmek isteyen KirkukNOW habercileri, Deraci’nin yorum yapmaktan kaçındığını söyledi.

Entegrasyon için 3 ay yetmez

Ninova İl Meclisi Güvenlik Komitesi Başkanı Muhammed Casim, "El-Cad Kampı, Ninova vilayetinde bulunuyor ancak doğrudan Bağdat'a bağlı. Bu konuyla ilgili her şeyden Göç Bakanlığı ve Irak Ulusal Ajansı sorumludur" dedi.

"Üç ay, onları topluma yeniden entegre etmek için yeterli değil" diyen Casim, "Onlar DAİŞ savaşçılarının akrabaları ve bazı aşırılıkçı fikirleri var. Onları topluma hazırlamak daha fazla zaman alacak" diye ekledi.

 

 

Ninovalılar DAİŞ kampı istemiyor

Ninova'daki El-Cad Kampı, Suriye'de Hol Kampı'nda yaşayan yaklaşık 30 binden fazla Iraklı vatandaşın dönüşü için hazırlandı. DAİŞ ile bağlantılı bu ailelerin dönüşü, geçmişte Ninova'nın çeşitli bölgelerinde protestolara yol açtı ve bazı durumlarda çatışmalara dönüştü. 2019'da hükümet, DAİŞ ailelerini barındırmak için Ninova'nın batısındaki Zummar ilçesinde El-Umla Kampı'nı kurmayı planladı. Ancak, proje protestolar nedeniyle durduruldu.

Gittikleri yerlerde izlenmeliler

Irak hükümeti Ninova’da yaşayanları şiddetli protestoları ve itirazına rağmen El-Cad Kampı'nı kurup Hesêke’deki El-Hol Kampında bulunanları buraya getirmeye devam etti. Casim, "Topluma yeniden entegre edilenlerin gelecekte bir tehdit oluşturmamasını umuyoruz. DAİŞ ile mücadelede akrabalarını kaybedenlerin intikam almamasını diliyoruz" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Güvenlik servisleri, topluma yeniden entegre edilenleri yakından takip etmeli, onları günlük olarak izlemeli ve haklarında bilgi toplamalıdır."

3 yılda binlerce katliam

2014 yılında DAİŞ, Kuzey Irak'ta geniş toprakları ele geçirmiş, Ninova vilayetinin kontrolünü almıştı. Ebubekir El-Bağdadi’nin hilafetinde Irak ve Suriye’yi katliamlar ülkesine çeviren DAİŞ, binlerce insanın ölümüne ve zorla yerinden edilmeye sebep oldu. Kürdistan İşçi Partisinin (PKK) müdahalesi ile gerileyen DAİŞ, 2017'nin sonunda kadar da Irak'ta Selahaddin, Anbar, Kerkuk ve Diyala vilayetlerinin bazı bölgelerinde hakim olmuştu.

DAİŞ’in vahşet yönetemi Ninova ve Selahaddin başta olmak üzere Irak’ın Sünni çoğunluklu bölgelerinde insani yıkıma sebep oldu. Etnik ve dini farklılıklara selefi ideoloji ile yaklaşan DAİŞ ve çeteleri, özellikle Êzîdîleri hedef aldı. Halen köleleştirilen Êzîdî Kürt kadınlar kurtarılmaya devam ediyor. Bu süreçte en çok Ezidiler ve Hristiyanlar gibi yerel etnik ve dini azınlıklar hedef alındı. NİNOVA

paylaş

   

Güncel

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.