Katliamlarınızla yüzleşin

Dersim katliamı

Dersim katliamı

  • DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu, Koçgirî'den Dêrsim'e, Mereş'tan Roboskî’ye tüm katliamlarla yüzleşmeye çağırdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eşsözcüleri Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz, Dêrsim Katliamı’nın yıl dönümüne dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Dêrsim Katliamı’nın asimilasyon politikalarla sürdürüldüğüne dikkat çekilerek, “Dêrsim halen tek dil, tek din uygulamalarıyla asimile edilmeye çalışılmaktadır. Bu tür uygulamalardan vazgeçilmesi toplumsal barışımız için vazgeçilmezdir” denildi.

50 binden fazla şehit

Açıklamada tarih boyunca baş eğmeyen ve özgür olmayı yaşam şekline dönüştüren Dêrsim’in, Osmanlı’dan günümüze kadar hemen hemen tüm iktidarların saldırılarına maruz kaldığı hatırlatılarak, şunlar belirtildi: “Bakanlar Kurulu'nun 4 Mayıs 1937'deki kararıyla da tarihin en kanlı katliamlarından birine imza atıldı. 15 Kasım 1937’de Pir Seyîd Rıza, oğlu ve tüm yol arkadaşları Elâzığ’da kurulan bir mahkeme tarafından idam edildi. Resmi rakamlara göre 13 bin, yerel kaynaklara göre 50 binden fazla insan bu katliamda katledildi, on binlercesi tehcire zorlandı.

Tekrarlanmaması için

Koçgirî'den Dêrsim'e, Mereş'tan Roboskî’ye kadar tüm katliam ve soykırımlarla yüzleşmeden egemen tekçi faşizmin devam ettirilmesi, yenilerinin yaşanmasına cesaret vermiştir. Biliyoruz ki bu katliamlarla yüzleşmek, devletin kendi suçlarıyla yüzleşmesi ve aslında bugün bu suçların tekrar işlenmemesi demektir. 80’li yaşlarında katledilen Seyîd Rıza ve çocukları başta olmak üzere bu katliamda kurşunlanan, süngülenen, bombalanan, uçurumlardan atılan, yakılan, zehirlenen, idam edilen, katledilen, sürgün edilen on binlerce mazlum insanımızın acılı hatıralarını yüreğimizin derinliğinde hissediyoruz. Yitirdiklerimizin onurlu mücadelesi önünde saygıyla eğiliyoruz. Seyîd Rıza ve yol arkadaşları ile Dêrsim halkının katliamlara karşı geliştirdiği tarihi direnişi sahipleniyoruz. Diz çökmeyerek bugüne geldik, bu soykırımlar aydınlanana kadar mücadele edeceğiz!” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.