Köln’de soykırım anması

Yurt Dışı Haberleri —

Dersim Soykırımı anma

Dersim Soykırımı anma

  • Almanya’nın Köln kentinde yapılan Dersim Soykırımı'nın 87. yıldönümü etkinliğinde Türk devletinin soykırım politikası lanetlendi, kaybedilen canlar anıldı.

Dersim’de 4 Mayıs 1937’de başlayan ve 1938 yılına kadar süren soykırımın 87’nci yılı vesilesiyle Almanya’nın Köln kentinde bulunan tarihi Dom Katedrali önünde anma etkinliği yapıldı. Irkçı ve tekçi ulus devletin inşaa sürecinde Kurdistan’da yapılan en vahşi katliam olarak tarihe geçen Dersim Soykırımı, Federasyona Demokratika Elewi (FEDA), Dersim İnşa Kongresi, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ve Avrupa’daki Dersim derneklerinin organizasyonuyla gerçekleşti. Etkinliğe yüzlerce kişi katılırken, Seyid Rıza ve katliamda yaşamını yitirenlerin  fotoğrafları sahneye asıldı.  Anmada Türkçe, Kürtçe ve Almanca dövizler taşındı.

 

 

Gulbang okundu

Anma etkinliğine birçok Kürt ve Alman demokratik kurum temsilcisi katıldı. Etkinlik gulbang ile başladı. FEDA adına Pir Cemal Canan ve AABF adına Pir Ali Aba Erez tarafından gulbang yönetildi. Pir Canan, yeni katliamların yaşanmaması için Kürtlere birlik çağrısında bulundu. Program Ali Baran ile devam etti.

 

 

Ulus devlet için katledildiler

Yaşanan soykırımın tüm yönleri ile duyurulması gerektiğini anlatan Dersim İnşa Kongresi Eşbaşkanı Hülya Yer, Dersim’de yaşananların 87 yıl sonra bile olsa soykırım olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Esbaşkan Hülya Yer, Türk devletinin ordusu ve tüm araçları ile gerçekleştirdiği soykırımın başlangıç noktasının Şark Islahat Planı ve Kurdistan’ın ve Dersim’in yalnızlaştırılması olduğuna vurgu yaparak, “Kurdistan’ın inkarı ile başlayan süreçte Dersim yalnızlaştırıldı ve onbinlerce Kürt katledildi” dedi. Konuşmasında, ulus devlet yaratmak için yapılan Dersim soykırımında katledilenlerin “Tek devlet, tek millet ve tek dil” için kanlarının döküldüğüne dikkat çekti. Hedefin birlikte ve özgür bir hayat yaşayan Dersim’in tüm değerleri ile ortadan kaldırılması olduğu vurgulandı.

Konuşmacılar ardınan soykırımda ve sonrasındaki asimilasyon sürecinde yitirilen canlar için ağıtlar ve direniş şarkıları söylendi. Anma Dersimli sanatçıların sahne alması ve etkinliği düzenleyenlerin halkı selamlaması ise son buldu. KÖLN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.