Fransa’da bir futbol masalı: FC Jiyan Kürdistan

Toplum/Yaşam Haberleri —

FC Jiyan Kürdistan

FC Jiyan Kürdistan

  • FC Jiyan Kürdistan, Fransa’nın Rounen şehrindeki 1. Amatör Lig’de mücadele eden bir takım. Gösterdiği başarıyla adından söz ettiren takımın Başkanı Hakim Can, temelleri 35 yıl önce atılan FC Jiyan Kürdistan’ı anlattı.

ERKAN GÜLBAHÇE

FC Jiyan Kürdistan, Fransa’nın Rounen şehrindeki 1. Amatör Lig’de mücadele eden bir takım. Fransa Ulusal Ligi’nde oynama başarısı gösteren bir Kürt futbol takımı olarak Fransa’daki diğer takımlardan ayrılıyor. Futbol kulübü bünyesinde birinci ve ikinci takımın yanı sıra başka bir kulüple ortaklaşa kurdukları 7-11 yaş arasında 2 çocuk futbol takımı da bulunuyor. Sporcu ve hakemlerden oluşan 84 kişilik lisanslı sporcusu bulunuyor. Şu anda oynadıkları 1. Amatör Lig’de 3. sırada yer alıyorlar. Bu sene Fransa Kupası’nda gösterdikleri başarıyla 5. kademeye yükseldiler.

Normandiya bölgesinde oynayan FC Jiyan Kürdistan’ın temelleri 35 yıl önce atılıyor. Takımın kurucusu Hakim Can, 1982 yılında Canteleu kasabasına yerleşir. Türklerin yoğunlukta olduğu bu kasabada ilk olarak karma futbol takımlarında oynar. 1989 yılında ise ailesinin de desteğiyle FC Kürdistan isimli takımı kurar. 1996 yılında ekonomik ve farklı nedenlerde dolayı takım kapansa da, Kürt futbolseverler 2009 yılında Hakim Can öncülüğünde FC Jiyan Kürdistan ismiyle yeni bir takım kurarlar.

Transferlerle yükselişe geçti

FC Kürdistan döneminde 4. Amatör Lig’de oynayan takım bünyesine dahil ettiği yetenekli oyuncular ile yükselişe geçti. Amedspor, İstanbulspor, Samsunspor gibi takımlarda oynayan Azad Akın; Fas birinci ve ikinci liginde oynamış Amina Lachhab; bir dönem Senegal Dakar’da oynamış İbrahima Diop ve Paris St. German ve Red Star takımlarında oynamış Gael Hiroux gibi tanınan isimler FC Jiyan Kürdistan’da top koşturdu.

 

Hakim Can

 

Fransa Ulusal Ligi’ne girdi

Takım, 2014 yılında Fransa Ulusal Ligi’ne girmeye hak kazandı. Ancak ‘altyapısında yeterince çocuk yok’ gerekçesiyle Futbol Federasyonu tarafından lige alınmadı. 2015’te yeniden şampiyon olarak üst lige çıkmaya hak kazanan FC Jiyan Kürdistan, bu kez de ‘altyapısında yeterince maç yapılmadığı’ gerekçesiyle lige alınmadı. Bunun üzerine FC Jiyan Kürdistan yönetimi mahkemeye başvurdu ve takımın Fransa Ulusal Ligi’ne girmesine karar verildi. İki yıl Fransa Ulusal Ligi’nde oynayan FC Jiyan Kürdistan tutunamayarak alt lige düştü.

 

Türklerin Kürt fobisi

FC Jiyan Kürdistan, Kürtler arası birçok turnuvada da başarı elde etti. Takım, Paris’te 2004 yılından itibaren düzenlenmeye başlanan Engin Sincer Futbol Turnuvası’nda üç kez şampiyon, iki kez de ikinci olmayı başardı. Yıllık bütçelerinin 35 bin Euro civarı olduğunu söyleyen FC Jiyan Kürdistan Başkanı Hakim Can üst liglerde oynamaları için daha büyük bütçeye ihtiyaç duyduklarının altını çiziyor. Can, “Özellikle kulübün bulunduğu kasabanın Belediye Başkan Yardımcısı, Belediye Sekreteri ve İşverenler Başkanı Türk. Dolayısıyla Fransız belediyeleri ve kurumlarına yaptığımız destek çağrılarına bir karşılık bulamadık” diyor.

‘Kürdistan ismini değiştirin!’

Yaşadıkları sıkıntıların yalnızca maddi temelli olmadığının altını çizen Can, “Birçok yerde takımın isminin değiştirilmesini, Kürdistan kelimesinin çıkarılmasını istediler, kabul etmedik. Bölgedeki Türk kurumları bizi şikayet ederek takımımızı kapatmaya çalıştı; 35 yıldır var olduğumuzu ve amacımızın gençleri takım bünyesinde birbiriyle kaynaştırmak olduğunu belirterek Türk faşistlerin bu söylemleri de boşa çıkardık” diye belirtiyor.

 

 

Takımımız Kürtleri tanıtıyor

Sporun Kürtlerin Avrupa’da tanınması için önemli bir rolü olduğunun da altını çizen Can, “Kürtler olarak kendimizi Avrupa’da sporla da tanıtıyoruz. Bu hafta oynadığımız futbol maçından dolayı birçok Fransız gazete ve televizyon kulübümüze gelerek bizimle röportaj yaptı. Radyolarda canlı yayınlara katıldık; bir Kürt takımının başarısından bahsettiler. İki hafta boyunca Fransa’nın Normandiya bölgesi, FC Jiyan Kürdistan’ın Fransa Kupası’nda yaptığı sürprizi konuştu. Karşılaştığı birçok takım karşısında başarı göstererek 5. kademeye kadar yükseldik. İsmi Kürdistan olan takımımızı izleyen her seyirci kendine Kürdistan’la ilgili sorular soruyor; Kürdistan neresi, Kürtler kim, ne sorunları var, neden buraya geldiler… Yani biz ve bizim gibi spor takımları Kürdistan ve Kürt sorununu yabancı dostlara anlatmakta bir aracı konumundayız ve bizim bu aracı iyi kullanmamız gerekiyor” diye ekliyor.

Gençleri bir araya getiriyor

FC Jiyan Kürdistan takımının Kürt gençleri için de bulunmaz bir fırsat olduğunu belirten Hakim Can, “Bu takım hepimizin. 1989’dan beri yüzlerce hatta binlerce genç futbol oynadı; binlerce genç stadlarda takımını destekledi, bir araya geldi. Bünyemizdeki birinci ve ikinci takımın yanı sıra başka bir kulüple ortaklaşa kurduğumuz 7-11 yaş arası iki tane de çocuk futbol takımı bulunuyor. FC Jiyan Kürdistan’ın en önemli misyonu gençleri bir araya getirerek kaynaşmalarını sağlamak. Bugüne kadar bunu başardık, bundan sonra da devam edebilmek ve daha büyük başarılara ulaşabilmek için Kürt yurtseverlerin, özellikle esnaf ve kurumların takımlarını sahiplenmesi gerekiyor” diyor.

 

* * *

3. Lig takımıyla karşılaştı

Fransa Kupası, tüm profesyonel ve amatör Fransız kulüplerinin katılabildiği bir futbol organizasyonu. Kupa maçları dolayısıyla amatör 1. liginde mücadele eden FC Jiyan Kürdistan, 13 Ekim Pazar günü Fransa 3. lig takımlarından A.S Villers Houlgate Normandie Cote Fleurie ile karşı karşıya geldi. FC Jiyan Kürdistan oyuncuları 1,5 sene önce kanserde hayatını kaybeden futbolcuları Sylla Sory’i anmak için maç öncesi onun fotoğrafının olduğu tişörtlerle sahaya çıktı.

Üst ligde bulunan A.S Villers Houlgate maçı 8-0 kazandı. A.S Villers Houlgate futbolcuları maç sonunda FC Jiyan Kürdistan oyuncularının sahanın dışına kadar alkışlayarak gösterdikleri mücadeleden dolayı kutladılar.

Üst ligde bulunan profesyonel bir takıma karşı önemli bir mücadele verdiklerini vurgulayan FC Jiyan Kürdistan Başkanı Hakim Can, “Biz maçın sonucunu az çok tahmin ediyorduk. Hem fizik olarak hem de teknik olarak bizden çok üstündüler. Karşımızda profesyonel bir futbol takımı vardı. Bizim için önemli olan iyi bir maç çıkarmaktı. Sanıyorum bunu da gerçekleştirdik. Profesyonel bir takımı ağırladık. Federasyon yetkilileri organizasyonumuzdan ve misafirleri ağırlamamızdan duydukları memnuniyeti bildirdiler. Tüm futbolcu ve taraftarlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.