İngiltere Dışişleri Bakanlığından Kürtlere yanıt

Yurt Dışı Haberleri —

  • İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Kürt Toplum Merkezi'nin Rêber Apo ve Kürt sorununa ilişkin görüşme talebine yazılı cevap verdi. Dışişleri Bakanlığı: “En kısa sürede barış sürecine yeniden başlanması için koşulların sağlanmasını umuyor ve bu amaca yönelik son gelişmeleri izliyoruz.” 

HİKMET ERDEN/LONDRA

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, 27 Kasım’da basılan ve kapıları kırılarak içeri girilen Haringey’deki Kürt Toplum Merkez’inin görüşme başvurusuna ve görüşmenin konularına ilişkin yazılı bir cevap verdi. Ekim ayında Türk devleti ile Kürt halkı arasında olası bir barış için yaşanan gelişmeleri, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile konuşmak için Kürt Toplum Merkezi Dış İlişkiler Komisyonunun yaptığı başvuruya 3 Aralıkta cevap yazıldı. 

Kurdistan’da ve Türkiye’de Kürt sorunu olarak adlandırılan konuların ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın son durumuna ilişkin yapılan görüşme başvurusunun, Bakan Lammy’nin yoğun programından dolayı yüze yüz gerçekleşemediğinden dolayı üzüntünün dile getirildiği cevapta, “En kısa sürede barış sürecine yeniden başlanması için koşulların sağlanmasını umuyor ve bu amaca yönelik son gelişmeleri izliyoruz, buna Türkiye Hükümeti'nin Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirdiği temaslar da dahildir” denildi. 

Türk devletinin siyasi tutsaklara ve özel olarak Rêber Apo’ya dönük tecrit ve izolasyon ve hak ihlallerinin süreklileştiği bir dönemde bu konuya da vurgu yapan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, “Tüm tutukluların uluslararası standartlara uygun şekilde muamele görmesi gerektiğini kabul ediyor ve belirttiğiniz gibi, Sayın Öcalan ile yeğeni arasında gerçekleşen görüşmeye ilişkin haberleri memnuniyetle karşılıyoruz” değerlendirmesini yaptı. 

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) hakkındaki NATO eksenli söylemi ve ezberi bozmayan Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’deki Kürtleri temsilen başvuruda bulunan Kürt Toplum Merkezi Dış İlişkiler Komisyonuna hitaben kaleme aldığı cevapta, PKK’yi terörizm ile itham etmekten geri duramadı. PKK ve Kürt militan gruplar olarak genişletilen tanımlamanın sonuna, şiddeti kınadıkları notunu ekledi.  

Türkle görüşüp operasyon yapmış

Gönderilen yanıtta,  İngiliz polisinin 27 Kasım günü Kürt Toplum Merkezi ve Kürt aktivistlere dönük ‘kriminalizasyon’ operasyonundan bir gün önce İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve Türk Hükümeti arasında bir görüşmenin gerçekleştiği de ortaya çıktı. İngiltere ile Türk devleti arasında sık sık görüşmelerin olduğunu ifade eden Bakanlık, “Birleşik Krallık, Türkiye'nin PKK'ya karşı kendini savunma hakkını meşru olarak kabul etmektedir. Ancak, her çatışmada olduğu gibi, sivil kayıpların önlenmesi ve insan haklarının tam olarak korunması gerektiği görüşündeyiz. Birleşik Krallık yetkilileri, bu konuları düzenli olarak Türkiye Hükümeti ile görüşmekte olup, son olarak 26 Kasım'da bu konuyu ele almışlardır” denildi. 

Aynı zamanda Kuzey Londra’nın Tottenham Bölge Milletvekili olan Dışişleri Bakanı David Lammy 30 Ekim’de Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşmede Türk devleti ile İngiltere arasında ticaret hacmi, Ortadoğu ve en önemlisi Türk devletinin savunma sanayiine dönük bazı yeni anlaşmalar konusu başlıca gündemler arasında yer almıştı. 

Defalarca görüştü

David Lammy, Kürt toplumunu yakından tanıyan ve son operasyonda İngiliz polisinin ‘terör’ suçlaması ile gözaltına aldığı Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Budak ile defalarca görüşmüş ve programlara katılmış bir isim. David Lammy , 27 Kasım’dan 5 Aralık’a kadar 10 gün boyunca polis ablukası altında tutulan, Kürt Toplum Merkezi’nde defalarca ziyaretlerde bulunmuş ve etkinliklerde yer almıştı. Hem İşçi Partisi hem de Bakan Lammy’nin Kürtler ve Rojava konusunda geçmişte ifade ettikleri beyanların aksine politika yürütmeleri hem Kürtler hem de dostları tarafından yoğun bir şekilde eleştiri ve tepkiye yol açıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.