Türkiye’ye silah satmayın

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Almanya’da Federal Parlamento, Suriye gündemi ile özel oturum düzenlerken, Rojava ve Kobanî’ye dönük Türk devletinin işgal tehditlerine cevap verilmesi istendi. AP Sol Grup Başkanı Schirdewan ve Die Linke Milletvekili Özdemir ortak açıklama yaptı.
  • Almanya Federal Parlamento Die Linke grubu milletvekilleri de yaptıkları ortak açıklama ile Alman hükümetine Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırılarını durdurması için baskı yapmasını istedi. Ortak açıklamaya tüm Die Linke milletvekilleri imza attı.

REWŞAN DENİZ

Federal Alman Hükümeti, Suriye'de iktidarın el değiştirmesinin ardından Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile ilk diplomatik temasını kurdu. İngiltere, ABD ve İtalya’nın diplomatik temas kurması ardından geldi. Alman Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Şam'a gönderilen diplomatik temsilcilerin, geçiş süreci ve azınlıkların korunması konularında görüşmeler gerçekleştirdiğini açıkladı.

Türk devletinin Kobanê’ye dönük işgal tehdidi ve saldırı hazırlıklarının arttığı bir dönemde Alman Federal Meclisi'nde (Bundestag) Suriye'deki son durum konulu oturum yapılacak. Soru-Cevap saatinin ardından SPD ve Yeşiller Partisi'nin talebi üzerine konuyla ilgili bir güncel saat (Aktuelle Stunde) düzenlenecek. Görüşme için yaklaşık bir saatlik bir süre öngörülüyor.

 

Halklar ve inanç grupları korunmalı
Rojava’ya dönük saldırı girişimleri karşısında harekete geçen, Avrupa Parlamentosu Sol Grup Başkanı Martin Schirdewan ve Hamburg Die Linke Meclis Grubu Eşbaşkanı Cansu Özdemir, ortak bir yazılı açıklamada bulundu. Schirdewan, Avrupa Birliği ve Almanya’nın Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ni derhal resmen tanıması gerektiğini belirterek, “Rojava ve diğer Kürt bölgelerinde cihatçıların güç kazanması engellenmelidir. Suriye'de barışçıl bir yaşam için farklı halklar ve inanç grupları korunmalıdır. Bu, ancak Kuzey ve Doğu Suriye’nin uluslararası düzeyde tanınmasıyla mümkündür” dedi. Avrupa’daki Suriyelilerin korunması gerektiğini belirten Schirdewan, önümüzdeki kış aylarında, bölgedeki yerinden edilmiş insanlar için acil insani yardımların organize edilmesi gerektiğini de ekledi.

Türkiye’ye silah ihracatı durmalı

Cansu Özdemir ise açıklamasında Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılarını eleştirerek şu ifadeleri kullandı: “Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’de durum hâlâ belirsizliğini koruyor. Türkiye, Suriye Milli Ordusu (SMO) bünyesindeki cihatçı grupların desteğiyle Rojava’ya saldırıyor. Amacı, komşuluğunda kadın özgürlüğü, ekoloji ve doğrudan demokrasi temellerine dayalı, federatif yapıya sahip bir toplum modelinin oluşmasını engellemektir. NATO üyesi Türkiye’nin bu uluslararası hukuka aykırı saldırılarını durdurmak için Almanya, Türkiye’ye silah ihracatını derhal sonlandırmalıdır. Aksi takdirde Almanya, sivillerin öldürülmesi ve cihatçı grupların güçlenmesinde sorumluluk sahibi olur.”

Türkiye saldırılarını durdurmalı
Almanya Federal Parlamento Die Linke grubu milletvekilleri, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının derhal durdurulması için ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, saldırıların yol açtığı insani kriz ve siyasi sonuçlara dikkat çekilirken, Almanya hükümetine somut adımlar atma çağrısında bulunuldu.

Türkiye ve müttefiklerinin Rojava’daki birçok yerleşimi hedef alarak sivilleri katlettiği, işkence ve zorla göç ettirme gibi savaş suçlarına imza attığına dikkat çekilen açıklamada, “2018’de Efrîn’den göç etmek zorunda kalan 120 bin kişi Şehba’da geçici kamplarda yaşıyordu. Ancak yeni saldırılarla tekrar yerinden edildiler. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) Minbic’te ağır savaş suçları işledi. Şimdi ise Kobanî ve diğer Rojava bölgeleri yeni hedefler arasında” ifadelerine yer verildi.

Vekillerin talep ve çağrıları şöyle:

• Türkiye’nin saldırılarının derhal durdurulması.

• Almanya’nın Türkiye’ye karşı silah ambargosu uygulaması.

• Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin desteklenmesi ve bölgeye insani yardım sağlanması.

• Suriye’nin geleceğiyle ilgili görüşmelerde Kürt temsilcilerinin de masada yer alması.

• Almanya’da Kürt özgürlük hareketine yönelik kriminalizasyonun sona erdirilmesi.

Açıklamaya imza atan vekiller: Gökay Akbulut, Dietmar Bartsch, Matthias W. Birkwald, Clara Bünger, Jörg Cezanne, Anke Domscheit-Berg, Susanne Ferschl, Nicole Gohlke, Ates Gürpinar, Gregor Gysi, Susanne Hennig-Wellsow, Jan Korte, Ina Latendorf, Caren Lay, Cornelia Möhring, Sören Pellmann, Victor Perli, Heidi Reichinnek, Martina Renner, Bernd Riexinger, Petra Sitte, Kathrin Vogler, Janine Wissler. BERLİN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.