Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • İstanbul’da halay tutuklaması
  • 82 hesaba erişim engeli
  • DEDAŞ mahalle bastı
  • Üç kentte miting barış mitingi
  • Hatimoğulları, işçilerle buluştu
  • Madenciler gözaltına alındı

İstanbul’da halay tutuklaması

İstanbul’da üç kişi, Kürtçe şarkı eşliğinde halay çektikleri için “Örgüt propagandası” ve “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

İstanbul’un ilçelerinde 23 Ağustos’ta aralarında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Esenyurt İlçe Eşbaşkanları Rojda Yılmaz ve Abdullah Arınan’ın bulunduğu 5 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltı gerekçesinin, 18 Ağustos’ta DEM Parti Gençlik Meclisi’nin Gülistan Doku Futbol Turnuvası final maçında “Bêrîtan” isimli Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekilmesi ve şarkıya eşlik edilmesi olduğu belirtilmişti. 

Savcılıktaki ifade işlemleri tamamlanan Yılmaz ve  Arınan’ın “Örgüt propagandası yapmak”; diğer üç kişi ise “Örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklama istemiyle hakimliğe sevk edildi. Mahkeme, Yılmaz ve Arınan’ın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına; ismi öğrenilemeyen üç kişinin ise tutuklanmasına karar verdi. İSTANBUL

 

* * *

82 hesaba erişim engeli

Kürt siyasetçi, gazete ve gazetecilerin X hesaplarına “Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla erişim engeli getirildi. 

Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği tarafından aralarında Kürt siyasetçi ve gazetecilerin olduğu 82 X (Twitter) hesabı için erişim engeli kararı verildi. "Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle verilen kararda, hesapların "Örgüt propagandası yaptıkları" iddia edildi. Kararda, söz konusu hesaplar için “tüm içeriğinde örgüt lehine yayınlar yapıldığı tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Erişim engellenen hesaplar arasında Yeni Yaşam gazetesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, gazeteciler Deniz Tekin, Öznur Değer, Berçem Mordeniz ve Amberin Zaman’ın hesapları da bulunuyor. ANKARA

 

* * *

DEDAŞ mahalle bastı

DEDAŞ, Bismil’de asker eşliğinde mahalleye baskın yaptı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ekipleri, beraberlerindeki çok sayıda asker ve zırhlı araçla Amed’in Bismil ilçesine bağlı Hacîya Kûrda (Kazancı) Mahallesi’ne sabah saatlerinde baskın yaptı. Elektrik sayaçlarını evlerin dışına taşımak isteyen ekiplere yurttaşların tepki göstermesi üzerine arbede yaşandı. Arbedenin ardından ise Bismil İlçe Jandarma Komutanlığında görevli rütbeli bir asker, köylüleri tehdit etti. 

MA'ya konuşan bir mahalle sakini, şunları aktardı: "DEDAŞ, bu sabah çok sayıda zırhlı araçla köyümüze giriş yaptı. Elektrik sayaçlarını direklerin üzerine çıkaracaklarını belirttiler. Bu duruma tepki gösteren bir kadın, bir askerin hakaretine maruz kaldı. Köy sakinleri de hakaret eden askere tepki gösterdi. DEDAŞ yetkilisiyle görüşmek istedik ancak yetkili yoktu. DEDAŞ adına Bismil İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı rütbeli asker bizimle muhatap oldu. Köyümüzden önce çok sayıda köy olduğunu ve hepsine de aynı uygulamanın yapılmasını söyledik. Burada yapılan uygulamanın kasıtlı olduğunu söyledik. Bilerek bu köye bu uygulamayı yapıyorsunuz, diyerek, tepki gösterdik. Tepkiye karşılık ise DEDAŞ adına konuşan asker, 'Sizin köyün sayaçlarını dışarı çıkarmadan hiçbir yere başlamayacağız. İzin vermezseniz elektriklerinizi keseriz. Karanlıkta bırakırız. Yarın daha büyük takviye askerle geleceğiz. Buradaki sayaçlarınızı elektrik direklerine çıkaracağız' şeklinde tehdit etti." AMED

 

* * *

Üç kentte miting barış mitingi

DEM Parti, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Amed, Wan ve İzmir’de bölgesel mitingler düzenleyecek. 

DEM Parti Amed İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü Deklarasyonu’nu parti binasında düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Toplantıya, DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, DEM Parti yöneticileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz ile Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri katıldı. Deklarasyona göre; 1 Eylül’de Amed, İzmir ve Wan'da bölge mitingleri düzenlenecek. düzenlenecek.

DBP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz, şunları söyledi: “Kürt  sorununun çözümü, onurlu bir barıştan geçer. Toplumsal barışın sağlanması için öncelikle savaşa karşı bir araya gelmek elzemdir. 1 Eylül’de saat 17.30’da AZC Plaza önünde bir araya gelerek, Şêx Seîd Meydanı’na özgürlük yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Bir kez daha söylüyoruz; Kürt sorununun çözümü için demokratik bir alanda görüşmelerin yapılması ve tecridin kırılması gerekiyor.”

1 Eylül'de alanlardayız

DEM Parti Amed Milletvekili Serhat Eren ise 1 Eylül için çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de çoklu krizler yaşanıyor. Toplumsal, siyasal, ekonomik ve adalet krizi devam ediyor. Toplumun demokratik değerleri her gün bir parça budanıyor. Halkın değerlerine, diline, müziğine dönük saldırılar asla kabul edilemez. Kürt halkının varlığına dönük bu saldırılara karşı bütün halkımızın 1 Eylül’de alanlarda olması gerektiğini düşünüyoruz. Kimliğimize, değerlerimize sahip çıkmak için halaylarımızla, zılgıtlarımızla alanlarda olmak zorundayız. Adaletsizliğe ve savaşa karşı bütün sivil toplum örgütlerine, alanlarda güçlü durmaya, haksızlıklara karşı seslerini duyurmaya çağırıyoruz.” AMED

 

* * *

Hatimoğulları, işçilerle buluştu

DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, Şehzadeler'de mevsimlik tarım işçileri ve çiftçilerle bir araya geldi.

Hatimoğulları, "Ekmek ve Adalet" kampanyası kapsamında Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde mevsimlik tarım işçileriyle bir araya geldi. Hatimoğulları'na çok sayıda partili de eşlik etti. Heyet, domates üretiminin yapıldığı bahçelere giderek çiftçi ve işçilerin sorunlarını dinledi. İşçiler, en büyük sorunlarının geçim olduğunu vurguladı. Sabahtan akşama kadar günlük 850 TL’ye çalıştıklarını söyleyen işçiler, alışverişe çıktıklarında bu paranın yetmediğini, kiralarını ödeyemediklerini dile getirdi. İşçiler, sigortalarının olmadığını ve yemeklerini evden getirdiklerin kaydetti. Domates üretimi yapan bahçe sahibi ise geçmişte satabildikleri ürünlerin tarlada kaldığını söyleyerek, bu durumda hem kendilerinin hem de işçinin mağdur olduğunu ifade etti. Şirketlerin ürün alma dönemlerinde birlik olduğuna dikkat çeken üretici, bu durumun ise ürünlerin tarlada kalmasına neden olduğunun altını çizdi. 

Ekmek ve adalete ihtiyaç var

Hatimoğulları ise bu zamanda alınteriyle geçim sağlamanın zor olduğunu dile getirerek, şunları belirtti: “Ete, süte, ekmeğe gelen zamların hesabı yapılmıyor. Türkiye'de açlık ve yoksulluk katlanarak artıyor. Eskiden bir kişi bir aileyi geçindirebiliyordu. Ancak şimdi 14 yaşındaki çocuklar, 'geçinemiyoruz' diyor. Küçük çiftçiler de zor durumda. Üretilen domates tarlada duruyor. Salça fabrikaları ürünü ucuza almak için aralarında anlaşma sağlamış. Biz de çiftçinin, emekçinin, kadınların ve çocukların sorunlarını dile getireceğiz. Bu ülkenin ekmeğe de adalete de ihtiyacı var. Bugün 14 yaşındaki bir çocuk tarlada çalışıyorsa adaletten bahsedemeyiz. Sesinizi duyurmak için mücadele edeceğiz." 

Heyet, buradaki ziyaretlerinin ardından yine mevsimlik tarım işçileriyle bir araya gelmek üzere Gölmarmara ilçesine doğru yola çıktı. MANİSA

 

* * *

Madenciler gözaltına alındı

Soma'da işten çıkarıldıkları için eylem yapan 70 madenci gözaltına alındı. 

Manisa’nın Soma ilçesinde, FERNAS Madencilik tarafından işten çıkarılan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası (Bağımsız Maden İş) üyesi işçiler, maden önünde eyleme başladı. Çalışanların da destek verdiği eyleme önceki gece saatlerinde jandarma saldırdı. Jandarma Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır ile sendika yöneticilerinin da aralarında bulunduğu en az 70 madenciyi gözaltına aldı.

Gözaltılara ilişkin sanal medya hesabından açıklamaya yapan Bağımsız Maden İş, “Asıl gözaltına alınması gerekenler alınmıyor, biz alınıyoruz. Suçlu hep işçi oluyor, hiç patron olmuyor. Aralarında genel başkanımız Gökay Çakır’ın da olduğu en az 70 madenci gözaltına alındık. Yine geliriz, asla korkmayız, geri çekilmeyiz. Ses verin, hep beraber kazanalım!" çağrısı yaptı. MANİSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.