Bina bile olmadan 7 ay çalıştılar
- Dêrsim’de yerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları, 230 milyonu aşkın borç ve belediye ana hizmet binasının yokluğuna rağmen 7 ay boyunca halka hizmet verdi. Belediye Meclis Üyesi Filiz Gülmez, “Bir enkaz aldık, milyonlarca borç ve bomboş kasa vardı. Halkın da desteğiyle birçok soruna çözüm bulundu. Ancak kayyumla projeler yarım kaldı” dedi.
ASMİN BARAN / DÊRSIM
DEM Parti'li Belediye Eşbaşkanları Cevdet Konak ve Birsen Orhan, 31 Mart 2024 seçimlerinde yüzde 40.1 gibi bir oy farkıyla kazandı. Belediyeyi 230 milyon 673 bin 692 lira borçla devralan belediye eşbaşkanları, 7 ay boyunca deprem nedeniyle ağır hasar kaydı olan ve yıkılacak belediye binasında değil, kadın politikaları daire başkanlığında hizmet verdi.
Halkın desteğiyle
Alt yapı sorunlarının yoğun olduğu kentte yol, imar ve istihdam sorunlarına çözüm üreten belediye, kitap fuarı, Munzur Doğa ve Kültür Festivali, kadın şölenlerinin yanı sıra ana dilde kadın ve çocuk korusu çalışmaları ile kültürel çalışmalara da önem verdi. İmkansızlıklara rağmen halkın desteğiyile bu çalışmaları yürüttüklerini belirten DEM Parti Dêrsim Belediye Meclis Üyesi Filiz Gülmez, devraldıkları borca dikkat çekerek, halkın kendi arasında para toplayarak belediyeye destek olduğunu aktardı. Halkın hem maddi hem de manevi gücüyle 7 ayda hiç yorulmadan çalıştıklarını söyleyen Filiz Gülmez, bu süreçte Dêrsim halkından da tam not aldıklarını söyledi.
Birlikte çözüm aradık
Belediyeye ait çok sayıda taşınmazın ya satıldığını ya da hibe edildiğini hatırlatan Gülmez, “Yine belediyeye ait bir otobüs bile yoktu, olanlar da arızalıydı. Bize Diyarbakır ve Ovacık belediyeleri bir otobüs desteğinde bulundu. Biz bütün bu zorluklara rağmen bu süreçte yolu olmayan köye yol yaptık, alt yapı sorunu olan mahallelerde çalışma yürüttük. Eşbaşkanlar yerinde sorunları dinleyip çözüme kavuşturuyordu. Bu kentin en büyük sorunu alt yapı sorunudur. Biz 7 ayda bu sorunların hepsini not edip çalıştık” diye konuştu.
Ana dilde öncelik
Kadın, kültür ve çocuklara yönelik projelerin de bu süreçte öncelikleri olduğunun altını çizen Filiz Gülmez, şöyle devam etti: “Hem ana dil hem de inanca dair etkinlikler yaptık. Biliyorsunuz burada ana dilde eğitim ya da hizmet veren bir kurum yok. Biz inanç günlerinde söyleyişiler yaptık, aşure dağıttık, yine kültür festivali düzenledik. Onun yanı sıra kadınlara dönük etkinlikler düzenledik, mahallelerde kadınlarla bir araya geldik. Kentin her alanında ana dile önem vererek; durak, yer, yön isimlerinin yanına ana dilimizi de ekledik. Ana dilde hizmet veren çocuk ve kadın korosu kurduk. Bu koro kent halk halkı tarafından da çok sevildi.”
Projeler yarım kaldı
Kentin hala çok ciddi sorunlarının olduğunu ve kayyumun beton bloklar ardından bu sorunlara çözüm olamayacağını belirten Filiz Gülmez, yarım kalan projelerini anlattı: “Bu kente çözümü bekleyen çok ciddi şeyler var. Bir önceki dönemde maalesef halkın hiçbir sorununa çözüm bulunamamış. Bu kentin en büyük sorunu öncelikle yol sorunu. Kent merkezine uzak bir alana okul yapmışlar ama baktığımıza okula giden bir yol ve dolmuş yok. Okul var ama yolu yok. Öğrenciler okula nasıl gideceklerini bilmiyorlar. Yine küçük bir yer olmasına rağmen şehir merkezinde birçok yere tek bir ulaşım aracı ile gidemiyorsun. İnsanlar burada bir yere gitmek için iki araç değiştirmek zorunda kalıyor. Yine yurtların ışıklandırması çok az. Halkın geçimi zor ve istihdam oranı çok az. Biz bunları çözüme kavuşturmak için önümüze hedefler koymuştuk ama kayyumla o projelerin hepsi yarıda kaldı. Atanmış kayyumun da ilk işi belediyenin önüne beton blok koymak oldu. O bloklar arkasında bu sorunları çözeceğini düşünmüyoruz. Bu halk kendi iradesini ve hizmet istiyor. Bu noktada sorunlar beton bloklarla asla çözülmez.”