Meydanlar ‘Öcalan’a özgürlük’ dedi

Yurt Dışı Haberleri —

Küresel Özgürlük Hamlesi eylem, Berlin

Küresel Özgürlük Hamlesi eylem, Berlin

  • On ülke ve onlarca kentte özgürlük hamlesi için eylem yapan Kürtler ve dostları Uluslararası Komployu protesto etti, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadeleyi yükseltem çağrısı yaptı. 
  • Abdullah Öcalan için Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Meksika, İsveç, Hollanda, Danimarka, İngiltere, İsveç, Kıbrıs ve Yunanistan’ın birçok kenti miting, yürüyüş, stant, panel ve okuma günleri ile eylem alanı oldu.

Kürt halkı ve dostları ikinci yılına giren “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” küresel hamlesi kampsamında birçok ülkede ve onlarca kentte “Abdullah Öcalan Günleri” etkinlikleri düzenliyor. Etkinlikler kapsamında kamuoyunu bilgilendiren ve harekete geçmeye teşvik eden eylemler hız kesmeden sürüyor. Bu kapsamda Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Meksika, İsveç, Hollanda, Danimarka, İsveç, Kıbrıs ve Yunanistan’ın farklı kentlerinde bilgilendirme stantları, okuma etkinlikleri, fotoğraf sergileri, miting ve yürüyüşler gerçekleştiriliyor. 

Etkinliklerde Kürt Halk Önderi’nin paradigmasının tanıtılması ve Demokratik Ulus bilinci ile mücadeleyi yükseltmek amaçlanıyor. “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” küresel kampanyasının ikinci yılında 9 Ekim Uluslararası Komplosu ve komploya katılan güçler protesto edildi, Rêber Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanana ve Kürdistan özgürleşinceye kadar mücadele kararlılığı dile getirildi. 

 

 

12 kentte eylem

Almanya’da Kürt halkı ve dostları küresel hamleyi birlikte yürütüyor. Almanya’nın birçok kentinde devam eden hamle kapsamında, bilgilendirme standları, basın açıklamaları, okuma günleri ve mitinler gerçekleştirildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Uluslararası Komplo ile İmralı adasına götürülmesinin yıl dönümünde Kürdistanlılar ve Alman dostlar meydanlardaydı. 

Kiel’de, Defend Kurdistan, Jîyana Jîn ve Kiel Demokratik Kürt Toplum Meclisi kent meydanında stant açtı. Stantta Kürt halk Önderi'nin kitaplarını tanıtan aktivistler, bildiriler dağıttı. 

Freiburg merkezinde bulunan Rathausplatz’da bilgilendirme standı açıldı. Nuda Kadın Meclisi tarafından açılan stantta, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen ağırlaştırılmış tecrit sistemini teşhir eden bildirisi okunup, çevredekilere dağıtıldı. Stantta, 12 Ekim’de Stuttgart Lautenschlagerstrasse’de TJK-E öncülüğünde gerçekleştirilecek merkezi yürüyüş için çağrılar yapıldı. 

Frankfurt kenti Hauptwache’de ve Mannheim Paradeplatz'da bir araya gelen onlarca Kürdistanlı ve Alman dostu, bilgilendirme çadırı kurdu, protesto gerçekleştirdi. Komployu kınayan Kürdistanlılar ile dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın barış girişimleri ve düşüncelerinden oluşan çok sayıda broşür ve el bildirileri dağıttı. Her iki eylemde de 16 Kasım’da yapılacak Köln yürüyüşüne çağrı yapıldı.

Münih kentinde 9 Ekim Komplosu’nun yıl dönümü vesilesiyle Kürdistanlıların kurduğu standa polis Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını kaldırmasına rağmen eylem ve etkinlik sürdü. Eylem boyunca bildiriler dağıtan Kürdistanlılar, Uluslararası Komplo’yu ve İmralı soykırım sistemini teşhir etti.

Duisburg kentinde DKTM ve Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Forum önünde 9 Ekim Uluslararası Komplosu’nu kınama mitingi yapıldı. 

Berlin’de, TekoJIN öncülüğünde, miting yapıldı. Eylemde, Kürt Halk Önderi’nin fotoğrafı bir puzzle ile oluşturuldu. Ardından, TekoJIN üyeleri tarafından 9 Ekim Komplosu'na dair bir açıklama yapıldı. Eylem, enternasyonalist genç kadınların hazırladığı bir dans gösterisi ile sona erdi.

Heilbronn’da da 9 Ekim Uluslararası Komplosu Kiliansplatz'ta Abdullah Öcalan’ın sözlerinden Almanca hazırladıkları onlarca dövizi sergilediği eylemde yüzlerce broşür dağıtıldı.

Hamburg’da TCŞ öncülüğünde Uluslararası Komplo’ya karşı yürüyüş ve miting düzenlendi. Yürüyüş sonrası mitingde konuşan TCŞ’li Ramazan Karahan; "9 Ekim'den 15 Şubat'a kadar uluslararası emperyalist güçlerin Önder APO’ya kurduğu kumpas, Ortadoğu halklarına karanlığı dayatmıştır. Buna karşılık, özgürlük mücadelesi bu karanlığı kararlı duruşuyla delip geçmiştir" dedi. 

Bremen’de DKTM öncülüğünde Hauptbahnhof’ta eylem yapıldı. Meclis üyelerinin “Jı Rêber Apo re Azadî, ji Pirsgirêka Kurd re Çareserî” pankartının taşıdığı eylemde konuşan Meclis Eşbaşkanı İshak Yılmaz, Kürt Halk Önderi'nin özgürlüğü için mücadele etmeye çağırdı. Eylem “Freiheit für Öcalan Frieden in Kurdistan” ve “Jin Jiyan Azadi” sloganları ile son buldu.

Heidelberg şehrinde Abdullah Öcalan'ın avukatlarından Ömer Güneş'in katılımıyla “İşkence, Tecrit ve Özgür Yaşamın Arasında” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. YJK-E ve TekoJIN tarafından düzenlenen panelde,  konuşan avukat Ömer Güneş Uluslararası Komplo’yu ve İmralı tecrit sistemini derinlemesine analiz etti. 

Darmstadt Luisenplatz’da 9 Ekim Uluslararası Komplo’yu kınamak amacıyla stant açıldı. Kadın Meclisi ve Bölge Halk Meclisi tarafından organize edilen stantta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaşamı hakkında hazırlanan broşürler dağıtıldı. Stantta, 12 Ekim 2024’te Frankfurt’ta gerçekleştirilecek yürüyüş ile 16 Kasım’da yapılacak Köln yürüyüşüne de çağrıda bulunuldu.

Meşalelerle yürüdüler

Fransa’nın Marsilya ve Strasbourg kentlerinde yapılan yürüyüş ve bilgilendirme standlarında çok sayıda bildiri ve broşür dağıtıldı. Eylemler Tîrêjên Rojê kampanyası çerçevesinde gençlik örgütleri ve kadın komünleri tarafından gerçekleştirildi. 

Marsilya kentinde, TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) üyesi gençler, 9 Ekim Komplosu’na karşı ‘Önder Apo’ya Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm’ hamlesi kapsamında meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Bel De Mai Teras önünde bir araya gelen gençler, sloganlar eşliğinde meşale yakarak yürüdü. 

Strasbourg kenti Kleber Meydanı’nda, 9 Ekim Komplosu’nun 26. yıl dönümünde düzenlenen Tîrêjên Rojê kampanyası çerçevesinde Zîn Kadın Komünü,  bilgilendirme standı açtı. Stantta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sözlerinin yazıldığı kartlar çiçeklere iliştirilerek halka dağıtıldı.

5 kentte miting yapıp stant kurdular

İsviçre’nin Cenevre, St. Gallen, Aarau, Luzern ve Chur kentlerinde meydanlara çıkan Kürtler ve dostları 9 Ekim komplosunu 26. yılında kitlesel gösteriler ile protesto etti. Yürüyüş, miting, bilgilendirme standı ve basın açıklamaları ile komployu kınayan halk, 12 Ekim Basel ve 16 Kasım Köln’de yapılacak yürüyüşlere katılım çağrısında bulundu. 

Chur Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK-Chur) çağrısıyla Bahnhofplatz'ta bir araya gelen Kürdistanlılar, basın açıklaması ve eylem düzenledi. 

Luzern’de Arîn Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde kent merkezinde açılan bilgilendirme standında 9 Ekim komplosuna yönelik halklara bilgilendirme yapıldı. Abdullah Öcalan'ın  kaleme aldığı Kürtçe, Almanca, İngilizce'ye çevrilen kitapları çevredekilere dağıtıldı. 

Aarau ve St. Gallen kentlerinde Rojbîn Kadın Meclisi ile Helbest Koçerîn Kadın Komünü tarafından “Ateşten Tarih” belgeseli izletildi. 

Cenevre’de Fahrenheit Kitabevi'nde düzenlenen okuma etkinliğinde Abdullah Öcalan'ın demokratik yaşam modelini kaleme aldığı kitaplardan pasajlar okundu. 

 

 

Avusturya’nın iki kentinde

Avusturya’nın iki kentinde yapılan Küresel Öcalan’a Özgürlük Günleri geniş katılım ile gerçekleşti. Bir haftadan beri aktif eylem halinde olan Avusturya’da yaşayan Kürtler ve Avusturyalı dostları Uluslararası Komployu protesto etti. 

Viyana'da ve Linz kentinde DEM Milletvekili Kamuran Tanhan ve Asrın Hukuk Bürosu Avukatlarından Cengiz Yürekli'nin katılımıyla halk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda İmralı tecrit, işkence ve soykırım sisteminin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkına uygulandığı belirtilerek, Türkiye'de hukukun tükendiği, İmralı'da ise hiçbir hukukun geçerli olmadığı belirtildi. Kürt halkını dostlar da panele yoğun ilgi gösterdi. “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” kapsamında yürütülen paneldeki konuşmalar, Almanca çeviri ile aktarıldı. Panelin sonunda 12 Ekim’de Viyana’da düzenlenecek merkezi yürüyüş için çağrılar da yapıldı.

 

 

Fikir-Zikir-Çalakî Meksika’da

Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Küresel Eylem Günleri çerçevesinde Meksika'nın başkenti Meksiko City'de bulunan La Resistancia Kültür Merkezi’nde başlatılan “Fikir-Zikir-Çalakî” konulu fotoğraf sergisi devam ediyor.

Kürdistan Kadın Hareketi İle Dayanışma Komitesi ve La Resistancia Kültür Merkezi çalışanları tarafından organize edilen fotoğraf sergisi, Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen değişik aktivitelere katılan kesimlerin yoğun ilgisini çekti.

Kapitalizm karşıtı bir seminere konuşmacı olarak katılan Uruguaylı Yazar Raul Zibechi, Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridin kaldırılması için başlatılan hamleye yönelik düşüncelerini paylaştı. Aynı seminere katılan Gazeteci Gloria Muñoz Ramírez de paylaştığı video ile desteğini sundu.

Yazar Raul Zibechi, Kürt halkının özgürlük mücadelesini selamladıktan sonra şunları ifade etti: “26 yıldır cezaevinde tutulan ve son 4 yıldır tecrit altında tutulan Abdullah Ocalan için devlet yetkililerinin bir an önce bunu sonlandırmasını talep ediyorum. İnsan hakları organizasyonlarının görevlerini yerine getirmesini ve tecridin sonlandırılması için harekete geçmelerini talep ediyorum. Çünkü Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, Kürt halkının barış ve özgürlüğe ulaşmasında önemli bir adım olacaktır.”

Gazeteci Gloria Muñoz Ramírez ise, “Buradan Kürt halkının haklı özgürlük mücadelesini selamlıyorum. Ve 26 yıldır haksız bir şekilde cezaevinde tutulan Kürt halkının önderi bilge insan Abdullah Öcalan'ın bir an önce özgürlüğünü talep ediyorum” dedi. 

 

 

Mücadeleyi yükseltme çağrısı

İsveç, Hollanda, Kıbrıs ve Danimarka’daki Kürtler ve dostları da ortak eylemlerle Uluslararası Komplonun 26. yılını protesto etti. Gösterilerde, Kürt halkı ile dostları Rêber Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadeleyi yükseltme çağrıları ile sonuçlandı. 

İsveç’in başkenti Stockholm’da Sergels Tor meydanındaki eylemde İsveç Kadın Hareketi adına Ayşe Didar konuşma yaptı. 

Küresel Abdullah Öcalan Günleri kapsamında Kürt gençleri de, 50 kenti hedef alan çalışmalarını Stockholm'dan başlattı. Kürt gençleri, enternasyonalistlerle birlikte şehirde kitlelerin geçtiği güzergah, sokak ve kaldırımları “Öcalan’a özgürlük” posterleri, afiş, pankart ve dövizlerle süsledi.Gençler, 12 Ekim'e kadar İsveç’in 50 kentinde bu kapsamda çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor.

Kıbrıs’ın Limasol kentinde Halk Meclisi öncülüğünde bir araya gelen Kürt halkı ile dostları, protesto gösterisi ve etkinlik düzenledi. Yürüyüş öncesi kentin en işlek caddesinde stant kurularak bildiri dağıtıldı. Ardından Teofilos Kürt Kültür merkezinin önünde bir araya gelen eylemciler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü isteyen afiş ve pankartlarla yürüyüş düzenledi. Limasol Belediyesi’nin önünde yürüyüş mitinge dönüştürüldü. 

Danimarka’nın başkenti Kopenhag'da Fey-Kurd ve Kurdistan Dayanışma Platformu tarafından seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak Profesör Jesper Brandt katıldı. Brandt, Abdullah Öcalan'ın düşüncelerinin Kuzey ve Doğu Suriye'de pratikleştiğini belirterek, toplumsal sözleşmeden örnekler verdi.

Hollanda’nın Den Haag kentinde de akşam saatlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmasına ilişkin seminer düzenlendi. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.