Qereqozax direnişinin Dîlan’ı
Kadın Haberleri —
- Dîlan Şoreş, “Biz sadece zafere inanan savaşçılarız” sözleriyle Qereqozax direnişinde ön saflarda savaşarak şehit düştü. Baba Nîdal Îbrahîm, “İradeli, güler yüzlü ve güçlüydü. Yürüdüğü yolu takip edeceğiz. Kızımla gurur duyuyorum” dedi.
Toplumun kadınlara dayattığı rolü reddeden Dîlan Şoreş, halkını, toprağını ve kadınların kazanımlarını savunmak için son nefesine kadar savaştı. Qereqozax cephesinde Türk devleti ve Suriye Milli Ordusu (SMO) çetelerine karşı direnirken, "Ardımıza bakmamamız gerekir. Yönümüz zaferdir. Biz sadece zafere inanan savaşçılarız" diyor ve yoldaşlarına güç veriyordu.
Efrîn’in Mist Eşûra köyünde dünyaya gelen Dîlan Şoreş, 3 kız ve 3 erkek kardeşiyle birlikte büyüdü. Babası Nîdal Îbrahîm Şêdadê Araplarından olduğu için, Kürt-Arap kültürünün değerlerini harmanlayarak yetişti.
Baas rejiminin tek dil, tek bayrak ve tek kültürü temel aldığı eğitim sistemini reddetti. Babasının yurtsever mücadelesinden etkilendiği için çocuk yaşta askeri kıyafetler giyer, ileride bu değerleri savaş meydanında da yaşatacağını sıklıkla dile getirirdi.
Her zaman sıradan bir yaşamı reddetti. Özgür kadın ideallerine ulaşma tutkusuyla 2014 yılında Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne katılan kız kardeşi Adar ve Rojava Devrimi’nden itibaren YPG saflarında yer alan babasının izinden gitti. 2020 yılında, aynı kararlılıkla YPJ saflarına katıldı.
Çalışkanlığı ve savaş sanatındaki ustalığıyla her görevi tereddütsüz kabul etti ve sonuca ulaşıncaya kadar sorumluluğunu yerine getirirdi. Mütevazı kişiliği ve disiplinli çalışmalarıyla arkadaşlarının saygısını kazandı.
İradeli, güler yüzlü ve güçlüydü
ANHA’ye kızını anlatan baba Nîdal Îbrahîm, “Küçükken basit görevlere gittiğimde hep benimleydi. Devrimci olmayı hayal ediyordu. Diğer kız çocuklarına benzemiyordu; umutları ve hayalleri çok farklıydı. YPJ’ye katılma kararına karşı çıkmadım çünkü doğru bir karar alacağına ve kendi geleceğine yön verme hakkına sahip olduğuna inandım. Kararında ısrarcı olmasını ve geri adım atmamasını destekledim. Ne kadar zorlansa da sonuna kadar gideceğini biliyordum” dedi.
“Kızım, kadınları küçümseyen erkek egemen zihniyeti asla kabul etmezdi” diyen Îbrahîm, şöyle devam etti: “İnsanları, kadınların her alanda var olabileceğine, hatta savaş cephelerinde yer alabileceğine ikna etmeye çalışırdı. İradeli, güler yüzlü ve güçlüydü. Kardeşlerine ve arkadaşlarına karşı kendi sorumlu görürdü. Kardeşlerini kırmamak için özenle konuşurdu. Yapıcı üslubu, cesareti ve gözlerindeki parlayan gücüyle, herkesin onu tanımasını ve hayran kalmasını sağladı.”
Kızımın yolundan yürüyeceğim
Dîlan Şoreş, 25 Aralık 2024’te Tişrin Barajı ve Qereqozax Köprüsü’ne yönelik işgal saldırılarına karşı verilen direnişte, Türk devletinin SİHA saldırısı sonucu 4 yoldaşıyla şehit düştü.
Nîdal Îbrahîm, kızının şehadetinden onur duyduğunu söyledi ve ekledi: “Yaptığı fedakârlıkları unutmayacağız. Yürüdüğü yolu takip edeceğiz, onun gibi ilerleyeceğiz. Düşman, saldırılarıyla bizi soykırımdan geçirmek istiyor. Ancak bizim de fikrimiz, gücümüz, politikamız ve silahımız var. Savunma herkesin görevi ve sorumluluğudur; bu kaçınılmazdır.”
Geri adım atmadı
Babası ve kız kardeşlerinin izinden Komandos güçlerine katılan Mihemed, “Şehadeti ağırdı, evet, ancak gurur duyuyoruz. Halkını kurtarmak için canını feda etti. Yürüdüğü yolun tehlikeli olduğunu biliyordu ve bu gerçeğin farkında olarak ilerledi. Hiç geri adım atmadı” dedi.
Hiç unutmayacağız
Dîlan Şoreş’in diğer kardeşi Ehmed ise Dîlan’ın evin morali olduğunu belirterek, “Onlar bizim için mücadele etti ve şehit düştü. Bizim de onlara olan borcumuzu ödememiz, umutlarını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Onların fedakârlıklarına ihanet edilmemeli. Türk devleti varlığımızı yok etmek istiyor, ancak buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. HESEKÊ
* * *
Hep zafere odaklandı
YPJ Genel Komutanlığı, Qereqozax’ta şehit düşen YPJ savaşçıları Dilan Şoreş (Culye İbrahim) ve Jinda Botan (Sîham İbrahim) ile QSD savaşçıları Weten Dêrezor, Egîd Serêkaniyê ve Xerib Hesekê’nin şehadetini 2 Ocak’ta duyurmuştu.
YPJ, Dîlan Şoreş’in özgürlük için yaşadığını ve savaştığını belirterek, “Dîlan yoldaş cesaretli bir kişiliğin sahibi oldu ve ülkenin savunma görevlerini üstlendi. Erkek egemen zihniyetine karşı özgürlük mücadelesi yürütebilmek için sürekli bir çaba içerisinde oldu. Son olarak cesur ve kendinden emin bir duruşla Qereqozax cephesinde büyük bir öfkeyle direniş mevzilerinde yerini aldı. Zafer dışında hiçbir şeyi benimsemedi” dedi.