Silah bırakan korucular göçe zorlanıyor

Korucular

Korucular

  • Sêrt’te işgal saldırılarına katılmak istemeyen 10 korucu, silah bıraktı. Silah bırakan korucular tehdit edildi, bazıları “güvenlik” gerekçesiyle köyden ayrılmak zorunda kaldı.

ASMİN BARAN/SÊRT

Sêrt’in Berwari (Pervari) ilçesinde 10 korucu, Türk ordusunun Başûrê Kurdistan'da devam eden işgal saldırılarına katılmayı reddederek silah bıraktı. Silah bırakmalarının ardından devlet tarafından tehdit edilen bazı korucular, köylerini terk etti.

Colemêrg, Amed ve Şirnex’in ardından Sêrt’in Berwari (Pervari) ilçesinde de 10 korucu silah bıraktı. Üç köyden silah bırakan korucuların daha önce de aynı şekilde silah bıraktığı sonradan yeniden silah aldıkları, işgal saldırılarına katılma dayatması sonrasında geçtiğimiz günlerde yeniden silah bıraktıkları öğrenildi. Edinilen bigilere göre; Berwari ilçesine bağlı Belenoluk (Hêşeta berêspî), Söğütönü (Nureşîn) ve Bentköy (Serxanis) köylerindeki korucuların, işgal saldırılarına katılmaları istendi. Korucular, “Orada işimiz yok, örgütün açıklamasının ardından ailemizi hedef yapamayız” sözleriyle katılmayı reddetti. Bunun üzerine üç köyden toplamda 10 korucu silah bıraktı. Silah bırakan korucular, tehdit edildi.

Köyü terk etmek zorunda kaldılar

Silah bırakan korucuların, “Burada yaşayamazsınız” sözleri ile tehdit edildiği bunun üzerine kimi korucuların kendilerini ve ailelerini korumak amacıyla köyden göç etmek zorunda kaldığı öğrenildi. Konuya dair görüştüğümüz ve güvenlik gerekçesiyle adını gizli tuttuğumuz bir köylü, şunları paylaştı: “Daha önce de aynı teklif yapıldı ama kabul etmediler. Silah bırakıldı ama o arada uzlaşma olunca yeniden silah alındı. Son süreçte yeniden operasyon teklifi yapılınca yeniden silahlar bırakıldı. Şimdi hem köylüler hem onlar çok tedirgin. Bazı köylülerde muhtarlar silah bırakmadı. Silah bırakanlar ise göçe zorlanıyor. İnsanlara açık açık olmasa da alttan tehditler yapıldı. Yaklaşık dört ya da 5 kişi bu tehditler yüzünden köyden çıkmak zorunda kaldı. Şimdi başka şehre taşınmak için hazırlık yapıyorlar. Sadece burada değil, diğer ilçelerde de durum aynı. Parayla operasyona götürmek isteniyorlar ama bunun için silah bırakan çok oldu.” 

***

Korucu istifa etti

Mêrdîn'in Stewr (Savur) ilçesi Deyrslav kırsal mahallesinde korucu Y.Y., gerillalara yönelik saldırıya katılmayı reddetti. Askeri yetkililere katılmayacağını bildiren Y.Y., karakola giderek, istifa edip silahını teslim etti. Mêrdîn'de işgal saldırılarına gitmek istemeyen çok sayıda korucunun tartışmalarının da devam ettiği öğrenildi. 

***

Elkê'de korucular yaylacılara saldırdı

Şirnex'in Elkê ilçesine bağlı Berê Derya köyünde Jirkî aşiretine mensup korucular, Spertî aşiretinin koyunlarını ateşli silahla öldürdü, bêrîvanların çadırını da yaktı.

Şirnex'in Elkê ilçesine bağlı Berê Derya köyünde önceki akşam saatlerinde Jîrkî aşiretine mensup korucular, yayla meselesi nedeniyle Spertî aşiretine mensup bêrîvanlara silahlı saldırıda bulundu. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre; yayla meselesi nedeniyle iki aşiret arasından anlaşmazlık yaşanıyordu. Konunun mahkemeye taşınması üzerine yayla Spertî aşiretine verildi. Karar sonrası yaylada çadırlarını kuran Spertî aşiretine mensup bêrîvanlar, jandarmadan güvenliklerini sağlaması yönünde başvuruda bulundu. Önceki akşam saatlerinde Jîrkî aşiretine mensup korucular, Spertî aşiretine mensup bêrîvanların koyunlarına silahlı saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda 32 koyun öldürüldü, 35 koyun yaralandı. Ayrıca çadırlar da yakıldı. Olay sonrası bölgeye gelen jandarma ekipleri soruşturma başlattı. 

Olayla ilgili gözaltına alınan koruculardan Nurettin Aydemir ve Abdurrahman Tarhan, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.