Sincar, mezarı başında anıldı

Mehmet Sincar anma

Mehmet Sincar anma

  • DEP Milletvekili Mehmet Sincar, katledilmesinin 31. yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Demokrasi Partisi (DEP) Parti Meclisi üyeleri Habip Kılıç ve Hikmet Kılıç'ın katledildiği yerde incelemelerde bulunmak üzere gittiği Êlih'te, İl Örgütü yöneticilerinden Metin Özdemir ile birlikte 4 Eylül 1993'te silahlı saldırıyla katledilen DEP Mêrdîn Milletvekili Mehmet Sincar, şehadetinin 31. yılında mezarı başında anıldı. Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ilçesindeki mezarı başında yapılan anmaya DEM Parti Eşbaşkan Yardımcısı Ebru Günay, DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Kamuran Tanhan, DEM Partili Büyükşehir Belediye Başkanları Ahmet Türk ile Devrim Demir, İlçe Belediye Eşbaşkanları, Sincar Ailesi ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Anma öncesi Eradê Yolu üzerinde toplanan kitle ellerinde "Me ji bîr nekir, em ê ji bîr nekin, û nedin ji bîr kirin" pankartı açarak, "Şehîd namirin" sloganı eşliğinde mezarlığa kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından mezar başında toplanan kitle, saygı duruşunda bulundu.

Kürtler diz çökmeyecek

Saygı duruşunun ardından konuşan Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) Eşbaşkanı Salih Kuday, Kürdistan'ın dört parçasında saldırıların devam ettiğini hatırlatarak, Kürtlerin tutuklamalar, cinayetler ve katliamlara rağmen bugüne kadar diz çökmediğini, bundan sonra da diz çökmeyeceğini, boyun eğmeyeceğini söyledi.

Bugün de hoyratça saldırıyorlar

Söz alan Mêrdîn Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, Sincar'a seslenerek, "Sevgili kardeşim; biliyorum Kürt halkı geleceği için büyük bedeller verdi. Bu bedellerden biri de sendin. Yıllar geçti. Senin şehit düştüğün dönemde olduğu gibi bugün de Kürtlere hoyratça saldırıyorlar. Kürt halkı kendi haklarına kavuşmak adına büyük bir direniş sergiliyor. Seni hiçbir zaman unutmayacağız" dedi.

Türk'ten sonra söz alan DEM Parti EşbBaşkan Yardımcısı Ebru Günay, 90’larda gazetecilerin, aydınların, siyasetçilerin katledildiğini; bugün ise Kürtçe konuştuğu, Kürt kimliğine sahip çıkıldığı için Kürt gençlerini ve halkının halen katledilmeye devam edildiğini kaydetti. Günay, "Kürt halkı asla geri adım atmadı, asla kimliğinden vazgeçmedi. Kürt kimliğine, diline sahip çıkmaya devam etti, tıpkı şehitlerine sahip çıktığı, katliamlarda katledilen her yoldaşının anısına sahip çıktığı gibi" şeklinde konuştu.

Hiçbir şehit unutulmadı

Sincar'ın eşi Cihan Sincar ise Kürtlerin binlerce kahramanının katledildiğini, ancak birinin dahi unutulmadığını söyledi. Dosyanın kapatılmak istendiğine dikkat çeken Sincar, eşi ve arkadaşlarının bu hükümetin uygulamaları ile ikinci defa katledildiğini dile getirdi. Sincar, "Bu topraklarda çok bedeller ödendi; canlarını verenler, cezaevlerinde işkence görenler oldu. Vermediğimiz hiçbir şeyimiz kalmadı. Bir tek onurumuz var, kimse kusura bakmasın onu kimseye vermeyiz" dedi.

Anma töreni, Mehmet Sincar’ın mezarına karanfiller bırakılmasıyla sona erdi. MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.