Güncel

32 yıldır yasaklı köyü barajla yok edecekler

Ercan Elçi

Ercan Elçi

  • Devletin 32 yıldır yasakladığı Cizîr'e bağlı köylerinin, yapılacak barajla sular altında kalacağını belirten yurttaşlar, baraj istemediklerini söyledi. 

Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürlüğü tarafından Cudi Dağı’nın en önemli su kaynaklarından biri olan Nerdüş Deresi üzerinde baraj yapılması planlanıyor. Barajın yanı sırsa bölgede Hidroelektrik Santrali (HES), sulama projesi, malzeme ocakları, kırma-yıkama-eleme tesisi ve beton santrali gibi projeler de yer alıyor. Baraj ile birlikte Şirnex'in Cizîr (Cizre) ilçesine bağlı tarihi ve doğa güzelliği olan Şax ve Hebler köylerinin büyük bir kısmı da sular altında bırakılacak. 1993’te zorla boşaltılan ve o süreçten beri “güvenlik” gerekçesiyle girişlere yasaklı olan köylere, sakinleri dönem dönem özel izinlerle girebiliyor. Boşaltılmayana kadar Cizîr’in bütün meyve ihtiyaçlarını karşılayan köyler bugüne kadar defalarca yakıldı. Çok sayıda arkeolojik eserin bulunduğu Şax köyünde Keyser (Dûşê), Çeko, Keçikê, Kardu (Mangûlî), Bagiyê, Xirabe (Îbrahîm Paşa) ve Bedîrxan Beg isimlerinde 7 kale bulunuyor. Yurttaşlar, baraj ve HES projesine tepki göstererek, bunun yerine köylerinin yeniden inşa edilmesini talep etti. 

Köylerine dönmek istiyorlar

Hebler köyünden Ercan Elçi, köylerinde HES ve baraj istemediklerini ifade ederek, "1993'ten beri köyümüz yasaklı. Hayvanlarımızı besleyemiyor ve tarımla uğraşamıyoruz. Göç ettirildik, başka işlerde çalışmak zorunda kaldık ve kalıyoruz. Köyümüze dönmek ve yaşamı tekrardan inşa etmek istiyoruz. Aile büyüklerimizin mezarları halen orada ve artık dönmek istiyoruz. Neredeyse 40 yıl oldu ve artık yeter. Kısacası barajın yapılmasını istemiyoruz. Varımız ve yoğumuz orada” dedi.

Köyleri boşaltıldıktan sonra Cizîr'e göç etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Mehmet Giresun, "Perişan olduk. Yapılan barış çağrısından sonra köyümüzde baraj projesinin de durdurulmasını istiyoruz. Şax ve Hebler köyleri yaklaşık 2 bin nüfusa sahip. Baraj için harcanacak parayı yıkılan köylerimize harcasınlar. Köyümüzü tekrardan inşa etsinler. Şu an 20 bin hayvan Hebler köyü yaylalarında meralarda otlanıyor. Burası ağaç, su, meyve ve zeytinlerin bolca bulunduğu bir yer. Baraj yapılmasını kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu. ŞIRNEX

paylaş

   

Güncel

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.