TOD-DER Başkanı: Çağrısına kulak vermeli
- Toplumsal Barış ve Diyalog Derneği Başkanı Murat Kan, Kürt sorununun çözümü için iktidar ve muhalefet partilerinin Kürt Halk Önderi'nin mesajlarına kulak vermesi gerektiğini vurguladı.
MA'ya konuşan Toplumsal Barış ve Diyalog Derneği (TOD-DER) Başkanı Murat Kan, Kürtlerin statüsüz bırakılmasının nasıl bir çatışma ve toplum kırımına yol açtığı gerçekliği düşünüldüğünde, Kürt Halk Önderi'nin perspektifinin panzehiri olduğunun görüleceğin söyledi. Küresel güçlerin, 20. yüzyılın başında özellikle Sykes-Picot Anlaşması ve Kahire Konferansı ile Kürtlere statüsüzlüğü dayattığını hatırlatan Kan, "Bu statüsüzlük, bölgedeki ulus devletlerin de temel sorunu olmaya başladı. Günümüzde bu statüsüzlüğün devam etmesi Kürt-Türk sorununun çözülmesi yerine halkların çatışmasına yol açtı. Çağrıyı da bu bağlamda değerlendirmek, önemsemek gerekiyor” dedi.
İnkar sistemi değişmeli
Kürt Halk Önderi'nin çağrılarının karşılık bulması gerektiğini ifade eden Kan, şunları söyledi: "Bu çağrının bir barışa doğru evirilmesi halklar açısından oldukça önemli. AKP-MHP başta olmak üzere muhalefetteki bütün yapıların Sayın Abdullah Öcalan’ın bu çağrısına anlam biçmesi ve buna eş değer tutum içinde olması gerekir. Bunu yapmaları durumda Kürt varlığının inkârına dayalı sistem değişebilir. Bu değişim demokratik katılımı da sağlayacaktır. Demokratik bir toplumun inşası, demokratik siyasetin yaşamın her alanına hakim kılınması açısından önemli. Bu da demokratik ve toplumsal bir barışa evrilecektir. Yıllardır kan üzerinden beslenen, gözyaşından ve savaştan nemalanan çevrelerin de ekarte edilmesi gerektiği gerçekliği ile karşı karşıyayız. Herkesin elini taşın altına koyması sonucu bu toplum refaha kavuşacaktır. Toplumsal barış inşa edilecektir.”
Toplumsal barışı savunmalıyız
"Türkiye’ye ya bu sorunu çözeceksin ya bu sorunla birlikte kendin çözüleceksin deniliyor" diyen Kan, şöyle devam etti: "Türk egemen sınıfların ve Türkiye’deki siyasi yapıların bu gerçekliği gözardı etmemesi gerekir. Türkiye’deki muhalefet de iktidar da halkların kendi kendisini yönetmesinin gözardı edildiği bir siyaset anlayışıyla artık problemlerin çözülemediği gerçekliğini görmeleri gerekiyor. Bu çerçevede doğru tutum takınmaları gerekiyor. Savaş yoksulluğa, ranta ve yolsuzluklara yol açtı. Türkiye toplumu, savaş nedeniyle bütün değerlerini yitirdi. Türkiye’deki halkların kendi değerleriyle yeniden buluşmasının yolu, bu çağrıya kulak kabartmak, bu çağrıya olumlu bir yaklaşım göstermektir. Toplumsal barış da ancak bununla mümkün olacaktır. Yoksullukla ve toplumsal çürümeyle yüzleşebilmenin yolu toplumsal barışı savunmaktır. Bu taleplerde ortaklaşılırsa Türkiye toplumlarının sorunları çözülecektir. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Herkes de üzerine düşeni yapmalı."