Yangınlarla ilgili 9 tutuklama

Yangın

Yangın

  • Aydın, Muğla, İzmir, Manisa, Bolu ve Uşak'ta çıkan orman yangınlarıyla ilgili gözaltına alınan 22 kişiden 9’u tutuklandı. Türkiye'nin yangınlara havadan müdahaledeki yetersizliği de tartışılıyor.

Türk Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin 6 ilinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili soruşturmalara dair açıklama yaptı. Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 12-17 Ağustos'ta Aydın, Muğla, İzmir, Manisa, Bolu ve Uşak'ta çıkan orman yangınlarıyla ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalara ilişkin şu bilgiyi verdi:“Toplam 22 şüpheli gözaltına alınmış olup, şüphelilerden 9'u tutuklanmış, 5'i hakkında adli kontrol kararı verilmiş, 1'i ifadesinin ardından serbest bırakılmıştır. 7 şüphelinin gözaltı işlemleri devam etmektedir.”

Müdahalede yetersiz

Türkiye, 26 uçak ve 105 helikopterden oluşan bir yangın söndürme filosuna sahip. Bu filoda kaç adet keşif uçağı bulunduğu belirsizliğini koruyor. On yıl önce Türk Hava Kurumu tarafından emekliye ayrılan 11 adet tek motorlu M-18 Dromader uçağı, çürümeye terk edilmiş durumda. Aynı tip uçaklar, bu yıl filoya destek sağlamak amacıyla Polonya’dan kiralandı. Yine tek motorlu 4 adet Air Tractor da bir keşif uçağıyla birlikte geçen yıl envantere dahil edildi.

Verilere göre, yangın söndürme filosunda daha önce 9 adet CL-215 tipi çift motorlu uçak bulunuyordu. Bunlardan 3’ü kaza kırımı yaşadı ve kullanılabilir durumda sadece 6 uçak kaldı. Bu uçaklardan 4’ü bakım çalışmaları tamamlanarak kullanıma alındı. Mayıs'ta bir uçak Bafa Gölü’ne düştü ve 3 pilot yaralı olarak kurtarıldı. Şu anda Türkiye’nin kullanılabilir durumda sadece 3 adet CL-215 tipi çift motorlu uçağı bulunuyor.

Türkiye’nin yedide biri kadar ormanlık alana sahip Yunanistan’da aktif görevde olan 10 adet CL-215 tipi uçak var. Ayrıca, Yunanistan’ın filosunda 10 adet CL-415 tipi uçak da aktif olarak görev yapıyor. Böylece, Yunanistan’ın yangın söndürme filosunda toplamda 20 adet çift motorlu uçak bulunuyor. Yunanistan ayrıca, 7 adet DHC-515 tipi çift motorlu uçak için sözleşme imzaladı ve bu uçaklar Mart 2027’den itibaren envantere girecek. Tüm bunların yanında, Avrupa Birliği Sivil Savunma Mekanizması, üye ülkelerde kullanılmak üzere 12 çift motorlu uçak daha satın aldı. Böylece, 2027'de acil durumlarda kullanılmak üzere AB’nin 28 uçak ve 4 helikopterden oluşan bir filosu olacak.

Benzer şekilde, Türkiye ile kıyaslanabilir ormanlık alan yüzölçümüne sahip İspanya da 7 adet DHC-515 tipi uçak satın almak için sözleşme imzaladı. Bu uçaklardan 2’si AB ülkelerinin kullanımına açık olacak. İspanya, çift motorlu uçak filosundaki 17 adet CL-215 ve CL-415 tipi uçakların modernizasyonu için 375 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.