Yüzbinler faşizme karşı yürüdü

Dünya Haberleri —

Fransa faşizme karşı yürüyüş

Fransa faşizme karşı yürüyüş

  • Fransa’da sağ ve ırkçı yükselişe karşı, Halk Cephesi'ne üye dört sol partinin çağrısıyla başkent Paris dahil onlarca kentte beş büyük sendika konfederasyonu, SOS Rasizm gençlik örgütleri de dahil yüzbinlerce kişi meydanlardaydı.

Fransa’da hafta sonu faşizm ve sağ yükselişe karşı yapılan kitlesel gösterileri Halk Cephesine üye dört sol partinin liderlerinin yanı sıra sendikalar ve sivil toplum örgütleri tam destek verdi.

9 Haziran’da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, ırkçı Ulusal Bütünleşme (RN) partisinin birinci gelmiş, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Ulusal Meclis’i feshederek 30 Haziran-07 Temmuz tarihlerinde erken genel seçimlerin yapılacağını açıklamıştı. Irkçı parti RN’nin iktidara gelme riski karşısında Fransa genelinde sokağa dökülen yüz binlerce kişi, gösteri düzenledi.

Yeni Halk Cephesi'ne üye dört sol parti tarafından düzenlenen gösteriye, sendikalar ve sol partilerin liderlerinin yanı sıra, ülkenin beş büyük sendika konfederasyonu, SOS Rasizm gibi ırkçılıkla mücadele dernekleri ve çok sayıda gençlik ve öğrenci derneği katıldı.

Herkes faşistlerden nefret ediyor

En kitlesel gösterinin yapıldığı Paris’teki yürüyüş Republique Meydanı’nda başladı, Nation Meydanı’nda son buldu. Gösteride “Demokrasi tehlikede”, “Herkes faşistlerden nefret ediyor”, “Faşo’lar oy kullanıyor, ya siz?” sloganları atıldı. Kadınların ve gençlerin büyük bir çoğunluğu oluşturduğu yürüyüşe Greenpeace adına katılan orta yaşlı bir kadın öğretmen de “Biz burada Greenpeace’i temsil ediyoruz. Ulusal Cephe çevre için hiçbir öneride bulunmuyor. Ekolojik yasaların hiçbirine oy vermedi. Biz Halk Cephesi’nin bir dahaki seçimleri kazanmasını istiyoruz” diyerek Halk Cephesi’ne oy verilmesi çağrısı yaptı.

Sendikalara göre 640 bin, polise göre 250 bin

Gösterileri organize eden ülkenin en büyük sendika örgütü Genel İş Konfederasyonu (CGT), ülke genelinde 640 bin, Paris’te ise 250 bin kişinin aşırı sağı protesto gösterilerine katıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı'na göre ise, Fransa genelinde yaklaşık 250 bin kişi, başkent Paris’te de 75 bin kişi aşırı sağı protesto etmek için yürüdü. Gösterilerin güvenliği için 21 bin polis görev yaptı. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.