Sri Lanka sola yöneldi

Dünya Haberleri —

Anura Kumara Dissanayake

Anura Kumara Dissanayake

  • Ülkedeki çoğunluk Sinhaleslerin Marxist olduğunu söyleyen  temsilcisi Anura Kumara Dissanayake, Sri Lanka’da Cumhurbaşkanlığı seçiminden galip olarak çıktı. Dissanayake, yemin ederek görevinde başladı. 

Tamil halkına karşı yürüttüğü kirli savaş ve katliam sonucu iflas eden, yokluk ve açlıkla yüzleşen Sri Lanka, yeni cumhurbaşkanını seçti. Ekonomik krize çözüm getireceğini söyleyerek Sinhales ve Tamil halkından oy isteyen Anura Kumara Dissanayake, Tamillerden yeterli desteği görmese de seçilmeyi başardı. 

İki uluslu Seylan’dan tek uluslu Sri Lanka’ya dönüşen ülkedeki siyasi krize dair net bir plan sunmasa da yeni Cumhurbaşkanı Anura Kumara Dissanayake, sol kimliği ile tanınıyor. 55 yaşındaki Dissanayake, Marksist eğilimli Ulusal Halk Gücü (NPP) koalisyonunun başkanı olarak yarıştı ve muhalefet lideri Sajith Premadasa ile diğer 36 adayı mağlup etti. Dissanayake, 5 milyon 740 bin 179 oy alırken, en yakın rakibi Premadasa ise 4 milyon 530 bin 902 oyla takip etti. 

Dissanayake, Sri Lanka'nın 1978'de yeni bir anayasa ile yetkileri genişletilen güçlü yürütme başkanlığı makamına gelen 10. kişi oldu.

Tamiller ne diyor?

Sri Lanka’nın kuzeyinde işgal altındaki Tamil ülkesi Elam’da zayıf bir performans gösteren yeni cumhurbaşkanı için Tamil-Elam medyası, “Anura Kumara Dissanayake Sri Lanka'nın cumhurbaşkanı ilan edildi” başlığını tercih etti. The Tamil Guardian, gelişmeleri, ‘Kendini Marksist ilan eden Janatha Vimukthi Peramuna'nın (JVP) lideri Anura Kumara Dissanayake, Sri Lanka'nın yeni cumhurbaşkanı ilan edildi. Sol görüşlü aday, Sri Lanka tarihinde ilk kez tercihli oylamaya giden yakın bir yarışın ardından bu hafta sonu adanın güneyinde anketleri süpürdü. Tamil anavatanı, Dissanayake'nin Kuzeydoğu'da zayıf bir performans göstermesiyle geleneksel olarak düşük bir seçmen katılımına daha tanık oldu. Tamil anavatanındaki ilçeler ise rakibi Sajith Premadasa için tercihli oy kullandı” dedi. 

Dissanayake, seçim çalışması için 10 Nisan’da geldiği Tamil-Elam ülkesinin başkenti Jaffna'da yaptığı konuşmada, NPP'nin "kapsayıcı Sri Lanka kimliği" anlatısına paralel bir konuşma yapmıştı. Dissanayake, federasyondan, bölünmeyi öngören 13. Madde’de değişiklikten ve Tamillerin kollektif haklarından bahsetmemeyi tercih etmişti. 

Hindistan kutladı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Önce Komşuluk Politikası" gibi ülkeler arası politikaları sürdürmeyi ve güçlendirmeyi dört gözle beklediğini ifade ederek, Dissanayake'yi zaferinden dolayı tebrik etti.

KCK açıklama yaptı

Konu hakkında bir açıklama yayınlayan KCK Dış İlişkiler Komitesi, Sri Lanka’da da çözümün Demokratik Ulus perspektifi ile yaratılabileceğine dikkat çekti. Komite, “Sri Lanka halkının seçimlerde kazandığı bu demokratik zafer kuşkusuz yolsuzluğa ve talancı rant ekonomisine karşı duydukları derin öfke ve sergiledikleri devrimci tavırdan kaynağını aldığı gibi seçime giderken oradaki demokratik güçlerin izlediği ittifak stratejisi ve demokratik işbirliğinin de ne kadar belirleyici ve kader tayin edici olduğunu ispatlamıştır” dedi.  KOLOMBO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.