10 yılı Botan'da, 30 yıl savaştı

Şiyar Efrîn'in (Lokman İsmail / Efrîn)

Şiyar Efrîn'in (Lokman İsmail / Efrîn)

  • Komutan Şiyar Efrîn, ilk eğitimini Kürt Halk Önderi'nden aldı. Zagroslardan Botan dağlarına kadar savaştı; birçok bölge, eyalet ve sahada komutanlık yaptı. Yeri geldi Şirnex'te öz yönetim direnişine dahil oldu, yeri geldi Başûr'da savaşçı eğitti.
  • 30 yıllık Kürdistan Özgürlük Mücadelesi yürüyüşüne fırtınalı bir devrimcilik, tereddütsüz duruş, yüksek inanç ve büyük başarılar sığdırdı; yiğitliğinden asla taviz vermeyerek, 24 Temmuz'da şehitler kervanına katıldı.

HPG, komutanlarından Şiyar Efrîn'in (Lokman İsmail / Efrîn) Türk ordusunun Medya Savunma Alanları'na yönelik 24 Temmuz'daki saldırısında şehit düştüğünü duyurdu.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, PKK’nin öncü militanlarından, HPG'nin emektar komutanlarından Şiyar Efrîn'in 24 Temmuz'daki türk saldırısında şehit düştüğü bildirildi. Koşulları zor, imkanları az ve sorumlulukları ağır fırtınalı dönemlerin devrimcisi olan Şiyar Efrîn'in, her görevini büyük bir aşk, istek ve kararlılıkla yerine getirdiğini belirten BİM, "Apocu fedai militanlığı esas alarak savaşçılıktan bölge, eyalet ve saha komutanlığı üyeliğine kadar her düzeyde görev yürüttü. 30 yıllık destansı yürüyüşü asil Kürt gençleri ve yoldaşları tarafından daima örnek alınacaktır" dedi. BİM, Şiyar Efrîn ile ilgili bilgiler de paylaştı. Bazı bölümleri özetle şöyle:

Efrîn'in evladıydı

Şiyar Efrîn, gözlerini açtığı Efrîn'in, saf ve temiz özüyle yetiştirdiği, asil duygularla büyüttüğü bir evladıydı. BAAS rejiminin soykırım politikaları yüzünden ailesiyle birlikte Halep’e göç etmek zorunda kalıp burada büyüdü. Liseyi bitirip üniversiteye gidecekken sistemi reddederek, 1994'te siyasi faaliyetlere katılıp Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin bir neferi olmayı seçti; 1995’te de PKK’ye katıldı.

İlk eğitimi Önderlik Sahası'nda

İlk eğitimini Önderlik Sahası’nda ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan aldı. Öğrendiklerini yüreğine, beynine ve karakterine kazıdı. Eğitimini başarıyla tamamlayıp 1996’da Zagros dağlarına geçti. 2004'e kadar aralıksız bir şekilde dur durak bilmeden, fedakarca ve tereddütsüzce mücadele etti. ARGK (Artêşa Rizgariya Gelê Kurdistan) döneminin en çetin ve zorlu yıllarında büyük bir irade, inanç ve kararlılık sergiledi. 2004'te Zap’a geçerek Haki Karer Akademisi’nde eğitim gördü. Eğitimden sonra HPG Ana Karargah çalışmalarına dahil oldu.

 

 

Akademiden sonra Botan

Yüzü, daima Bakurê Kurdistan’a dönüktü; ısrarlı önerilerde bulundu. Bunun için 2006'da Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’ne geçerek buradaki eğitime dahil oldu. Yeni dönem gerilla taktiklerinde derinleşerek eğitimini tamamladı ve 2007'de Botan'a geçti. Kuryelikten lojistik alt yapı faaliyetlerine, halkla ilişkilerden Devrimci Halk Savaşı’na kadar her türlü görevi, üzerine düşen her sorumluluğu büyük bir istek ve şehitlere layık olma temelinde büyük bir başarıyla yerine getirdi. Buradaki mücadelesini adım adım büyüterek Botan Sahası Halkla İlişkiler Komutanlığı’nın bir üyesi oldu.

Öz yönetim direnişine dahili

Türk ordusunun, 14 Aralık 2015'te öz yönetim direnişlerine karşı harekete geçmesi, tank ve savaş uçakları da dahil olmak elindeki her türlü ağır savaş aracını devreye koyması üzerine Şirnex halkının öz yönetim direnişine katıldı. Şirnex öz yönetim direnişinin sorumluluğunu üstlendi. Türk devletinin  askeri, polisi, korucusu, kontrası, haini, iş birlikçisi, tankı, topu ve savaş uçağıyla geliştirdiği tüm saldırılara karşı Şirnexli asil ve direngen gençlerle birlikte eşine az rastlanılır bir direniş sergiledi. Şirnex’te yükselen tarihi direnişin büyük emekçilerinden ve tarihi mimarlarındandı.

 

 

Bu kez direnişçileri eğitti

Botan'da 10 yıl boyunca üzerine düşen her türlü sorumluluğu fedaice yerine getirdikten sonra 2016'da Medya Savunma Alanları’na geçti. Akademik çalışmalara katıldı, halkla yakından ilgilendi ve öz yönetim direnişlerinden çıkarak onunla beraber Medya Savunma Alanları’na geçen direnişçileri eğitti. Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde hangi mekanda ve zamanda, önüne hangi görev çıkarsa çıksın asla tereddüt etmeden üzerine yürüdü. Medya Savunma Alanları’nda farklı sorumluluklar üstlenerek bunları başarıyla yerine getirdi.

Görev başındayken şehadet

30 yıl boyunca kesintisiz bir biçimde nefes nefese yürüttüğü özgürlük mücadelesiyle adını Kürdistan halkının beynine, yüreğine ve onurlu tarihine yazdırdı. Görev başındayken ve fedakarca çalışırken Temmuz 2024'te gerçekleşen Türk saldırısında şehadete ulaştı. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.