15 yıl sonra keşif kararı

Mehmet Uytun

Mehmet Uytun

  • Cizîr'de askerlerin attığı gaz fişeğiyle katledilen 18 aylık Mehmet Uytun davasında, 15 yıl sonra olay yeri keşfine karar verildi. 

Şirnex'in Cizîr (Cizre) ilçesinde 2009'da, protestoya müdahale eden Türk askerinin kullandığı gaz fişeğinin isabet ettiği 18 aylık Mehmet Uytun'un katledilmesine ilişkin davanın duruşması görüldü. Sanık Hakan Alkan'a "Taksirle ölüme neden olmaktan" verilen 3 yıl 4 ay hapis cezasının bozulmasının ardından davanın Cizre 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesine devam edildi. Duruşmaya Uytun'un anne ve babası ile İHD Amed Şubesi'ne üyesi avukatlar hazır bulundu. Cezası "eksik inceleme" nedeniyle Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulan sanık asker, Hakan Alkan ise duruşmaya katılmadı. 

Duruşmada söz verilen baba Turan Uytun, oğlunun hedef alındığını belirterek, "Oğlumu kasten öldürdü. Bu olay herkesin gözü önünde oldu. Cezalandırılmasını istiyoruz" dedi. Davanın bozulması kararının önemli olduğunu söyleyen Uytun Ailesi'nin avukatı Yakup Güven, keşfin yapılması durumunda olayın daha net anlaşılır olacağını belirterek, bozma öncesi dile getirdikleri ancak mahkemenin kabul etmediği keşif talebini yineledi. Güven, bu sürecin sağlıklı yürütülmesi ve delillerin toplanması için Alkan'ın tutuklanmasını istedi. 

Bulunduğu ilden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlanarak savunma yapan sanık avukatı, tutuklama talebinin reddini istedi. İddia makamı da mağdur avukatının tutuklama ve keşif talebinin reddine karar verilmesini talep etti. 

Tutuklamayı ret

Sanığın tutuklanması talebini reddeden mahkeme, keşif talebini kabul ederek Kara Kuvvetleri Komutanlığı Zırhlı Tugay Komutanlığına, olayın canlandırılması için müzekkere yazmasına karar verdi. Mahkeme, müzekkeresinde, keşif gününün mahkemeye bildirilmesini, keşif gününün bildirilmesi durumunda, katılanlar vekili ve sanık müdafine müzekkere cevabı doğrultusunda keşif günün bildirilmesine karar verdi. Mahkeme, bir sonraki duruşma 24 Aralık'ta görülecek. ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.