3 bin kadın, 3 bin ses

Kadın Haberleri —

Pexşan Ezîzî ve Şerîfe Mihemedî

Pexşan Ezîzî ve Şerîfe Mihemedî

  • YRJ’nin Pexşan Ezîzî ve Şerîfe Mihemedî için başlattığı imza kampanyasına şu ana kadar 3 bin kişi katıldı. Kampanyanın sonucu HRW ve RSF’ye iletilecek. YRJ Sözcüsü Arîn Sîwêd, “Kurdistan, Afrika, Asya, Avrupa ve Amazon’a kadar birçok kişi kampanyaya katıldı. Kadınların etrafında kenetlenen duyarlı bir toplum yaratılması gurur kaynağıdır” dedi.

Kadın Basın Birliği’nin (YRJ) 12 Ağustos’ta başlattığı "İdama Hayır" kampanyası, toplumun her kesiminden büyük ilgiyle karşılanıyor. YRJ'nin öncülüğünde düzenlenen kampanya, zindanda idam cezasına çarptırılan Pexşan Ezîzî ve Şerife Mihemedî gibi kadınların özgürlüğü için haykırışları gündeme getirdi. Özgür Basın Birliği (YRA), Zenobiya Kadın Topluluğu, Şehit Aileleri Meclisi, Kongra Star ve TEV-DEM başta olmak üzere Kurdistan, Afrika ve Asya'dan çok sayıda kişi ve gazeteci de imza kampanyasına katıldı.

YRJ Sözcüsü Arîn Sîwêd, 21. yüzyılda, işgal, iktidar ve insan haklarını ihlal eden erkek egemen zihniyetin oluşturduğu devlet sistemine karşı kadınların mücadelesi her geçen gün arttığını belirtti.

'Jin Jiyan Azadî' bilincin göstergesi

“Son örneklerden biri, Hindistan’da yaşanan olaylardır. Her bir kadın, Hindistan’da 'Jin Jiyan Azadî' sloganının yankılandığına tanıklık etti ve mücadelenin önemini tüm kalbiyle hissetti. Bu durum, kadınların ne kadar bilinçlendiğinin bir göstergesidir. Kadın tarihini incelediğimizde, başkaldırılarla dolu bir geçmişle karşılaşıyoruz ancak bu tarihin yanında sürekli olarak acılarla dolu bir yaşam da mevcuttur. Öz güvensiz, hakkını savunamayan, siyasi, toplumsal, ekonomik ve örgütlenme hakları elinden alınmış kadınların yaratıldığı bir tarihle baş başayız.”

Zindanların sesiyiz

“Jin Jiyan Azadî isyanı, kadınların örgütlendiğini, geleceği şekillendirmeye öncülük ettiğini ve el birliğiyle haklarını savunduğunu bir daha gösterdi” diyen Arîn Sîwêd, ANF’ye verdiği röportajda idam hükmü verilen Pexşan Ezîzî ve Şerîfe Mihemedî’ye dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Pexşan Ezîzî ve Şerîfe Mihemedî gibi kadınların sesleri, zindanlarda da yankılanmaktadır. Zindandan gelen mesajlar kamuoyuna yansımıştır. Bu haykırış, bizim için örnek alınacak bir duruştur. İki kadının sergilediği duruş, kadınlara güç vermiştir. Pexşan Ezîzî’nin sözleriyle ifade edersek, 'Sistem ne kadar baskı ve zorla susturmaya çalışsa da özgürlük yolundan asla geri adım atmayacağız.' Son süreçte, sistemin yaşadığı korku seli nedeniyle örgütlenen, birlikte haykıran kadınların isyanına sert bir şekilde yönelmiştir. Rojhilatê Kurdistan ve İran, bu durumun en çarpıcı örnekleridir.”

İmzalar HRW ve RSF’ye taşınacak

"İdama Hayır" kampanyasına değinen Arîn Sîwêd, dijital ortamda 3 bin imza toplandığını ve toplanan imzaların İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) ve Sınır Tanımayan Gazetecilere (RSF) iletileceği bilgisini paylaştı.

“Kampanyanın süresi bir hafta olarak belirlenmişti. Kadın hareketleri, kurum ve kuruluşların, özellikle Ermeni halkının kampanyaya ilgi gösterdiği gözlemlendi. Kuzey ve Doğu Suriye’den Başûrê Kurdistan’a, Avrupa’dan Amazon’a kadar kampanyaya katıldılar. Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden sürenin çok kısıtlı olduğu görüşü göz önüne alındığında, kampanyamızı bir hafta uzatma kararı aldık. Normal şartlarda 19 Ağustos’ta tamamlanması gerekiyordu. Ancak kampanyaya olan yoğun ilgi nedeniyle bir hafta daha uzatma kararı aldık. Dolayısıyla 26 Ağustos’ta da kampanya sona erecektir.”

Kadın kenetlenmesi gurur verici

Arîn Sîwêd, kampanyaya yoğun ilgi gösterilmesinin mutluluk verici olduğunu söyledi ve ekledi: “Birçok kadın hareketi, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşları, bölgede yaşayan halklar ve Avrupa’da yaşayan gazeteciler Kongra Star ve Zenobiya Kadın Topluluğu öncülüğünde imzalarını YRJ’ye ulaştırdılar.  Kadınların örgütlülük düzeyi ve etrafında kenetlenen duyarlı bir toplum yaratılması, bizim için gurur kaynağıdır. Her zaman kadının sesi olacağız. Yaptığımız haberlerle sınırlı kalmayarak, politik, hukuki ve toplumsal mücadelemizi sürdüreceğiz.”

QAMIŞLO 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.