Bir slogan değil, yaşam felsefemiz
Kadın Haberleri —
- Kürdistan ve Türkiye’de sokaklara çıkan Kürt kadınları kayyum rejimine, ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganını yasaklayan zihniyete ve erkek-devlet şiddetine karşı mücadele edeceklerinin mesajını verdi. DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, “Kürt kadınlarını yalnızlaştırmak istiyorlar” dedi.
- TJA aktivisti ve siyasetçi Sebahat Tuncel, “Kayyum uygulamasıyla halkın iradesini gasp ediyorlar. Kadınlar ise buna itiraz ediyor” şeklinde konuşurken, EMEK Parti Milletvekilli Sevda Karaca ise, “Dêrsim kadınları kayyumun ne demek olduğunu iyi biliyor. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ öfkemiz kayyumun korkulu rüyası olsun” dedi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında önceki gün Amed’in Sûr ilçesindeki tarihi On Gözlü Köprü’de bir araya gelen kadınlar, ulusal kıyafetleriyle erbane ve meşaleler eşliğinde eylem yaptı. Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad -TJA) düzenlediği eyleme yüzlerce kadın katıldı.
Etkinlik öncesi Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Güvenlik Şube polisleri, kadınları arayarak, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganının yasaklandığını bildirdi. Gerekçe ise “örgüt propagandası.” Vali, sözlü aktarım dışında herhangi bir resmi evrak göstermezken, polisler de eylem sırasında her slogan atıldığında “Örgütsel terminoloji” sözleriyle kadınların sesini kısmaya çalıştı. Yasağı dinlemeyen kadınlar tek sesle evrenselleşen sloganı haykırırken, sanal medyada skandal karara tepkiler çığ gibi büyüdü.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Kürt kadın hareketinin yıllardır alanlarda “Jin, Jiyan, Azadî” sloganıyla yer aldığını ve bu sloganın kadınların iddiasını yansıttığını söyledi.
Başkaldırıdır
“3 kelime gibi gelebilir ama mevcut kapitalist sisteme kafa tutan, ulus devlet anlayışını ortadan kaldırmaya çalışan, mevcut erkek egemenliğini ortadan kaldırmaya çalışan bir iddiası var” diyen Türkoğlu, şöyle devam etti: “Bu iddia uzun yıllardır Kürt kadınları tarafından hem Bakur hem Başûr hem de Rojava’da yaşamsallaştırılıyor. Rojava’da aynı zamanda Toplumsal Sözleşme’nin de temelini oluşturan bir modeli de kendi içinde belirliyor.”
Kürt kadınları yalnızlaştırılmak isteniyor
Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Türkoğlu, sloganın ilk olarak AKP ve MHP’li kimi siyasetçiler tarafından hedef alındığını hatırlatarak, Diyarbakır Valiliği tarafından verildiği öne sürülen karara dair şunları söyledi: “Kadın mücadelesini bastırmak ve Kürt kadın hareketinin mücadelesini de hedefe koyan bir yerde bunu yapmak istiyorlar. Valilik tarafından getirildiği söylenen ya da polisin, vali üzerinden kendini meşrulaştırdığı durum ile mücadelenin ruhuna bir saldırı söz konusudur. Bu yasak aynı zamanda hem Kürt hem enternasyonal kadınların mücadelesini hazmedemeyen ama aynı zamanda korktuklarının da işaretidir. Bugün Kürt Kadın Hareketi ve Türkiye’deki kadın hareketlerinin meydanda, sokakta en çok ifade ettiği ‘Jin, Jiyan Azadî’dir. Diğeri de ‘Yaşasın kadın dayanışması’ sloganıdır. Böyle baktığımızda bir şekilde Kürt kadınlarını da yalnızlaştırmak istiyorlar. Bunu Diyarbakır Valiliği üzerinden yapmak gibi iddiaları var ama kadınların cevabı netti; Jin, Jiyan, Azadî.”
Türkoğlu, son olarak tüm 25 Kasım yürüyüşlerinde durmaksızın bu sloganı atacaklarını vurguladı: “‘Jin, Jiyan, Azadî’ eşbaşkanlık sistemidir, eşit temsiliyettir. Kadınların kendi üretimini sağlayabilmesi, şiddete karşı özsavunması ve örgütlülüğüdür. Kadınlar bugün kendini varoluş olarak bu hakikatin içinde görüyorsa bu hakikatle tanışan hiçbir kadın da ‘Jin, Jiyan, Azadî’den valiliğin yasaklamasıyla vazgeçecek değildir. Tıpkı İstanbul Sözleşmesi gibi Türkiye ve dünyada kadınların kazanımları neyse, ‘Jin, Jiyan, Azadî’ de bizi ortak seste buluşturan bir felsefedir. Kimse ‘Jin, Jiyan, Azadî’ demekten vazgeçmeyecek.” HABER MERKEZİ
* * *
İrademiz gasp edildi, itiraz ediyoruz
Dêrsim Kadın Platformu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, kayyumun irade gaspına karşı yürüyüş düzenledi. “Kentimiz, kimliğimiz, irademiz bizimdir. Kayyımlar mücadelemizle gidecek” şiarıyla Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüyen kadınlar, ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganının yasaklanmasına da tepki gösterdi.
Kadınların, Seyit Rıza Meydanı’nda kadar “Jin, Jiyan, Azadî”, “Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “Birsen başkan onurumuzdur” sloganıyla yürümesinin ardından TJA aktivisti ve siyasetçi Sebahat Tuncel, kısa bir konuşma yaptı.
Tuncel, “Aslında bugün kadına yönelik şiddetin boyutlarını tartışacak, çözüm yolunu, kadınların siyasette yer almasını ve eşbaşkanlık sisteminin önemini, şiddetin toplumsallaşmasına karşı, çocukların, kadınların, hayvanların katledilmesine karşı neler yapılabileceğini ve erkek egemenliğine karşı nasıl mücadele edeceğimizi tartışacaktık. Ama tartışamıyoruz çünkü siyasi irademiz gasp edildi. AKP iktidarı, 2016’dan beri yeni bir uygulama getirdi. Kayyum uygulamasıyla halkın iradesini gasp ediyorlar. Kadınlar ise buna itiraz ediyor” dedi.
3 gündür kayyıma karşı direndiklerini belirten EMEK Parti Dîlok Milletvekilli Sevda Karaca ise, “Yaşamlarımız için her gün direniyoruz. Bu ülkede bir gelecek olsun diye her gün direniyoruz. AKP iktidarının kayyım şiddetine karşı direniyoruz. Dêrsim kadınları kayyumun ne demek olduğunu iyi biliyor. Kadın yaşam özgürlük hayatımızın hakikatidir. Jin, Jiyan, Azadî, öfkemiz kayyumun korkulu rüyası olsun” ifadelerini kullandı.
* * *
Her yerde yankılandı
Amed Kadın Bisiklet Grubu öncülüğünde, bisiklet turu düzenlendi. Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim – Sen) Amed 1 No'lu Şube önünde toplanan kadınlar, “Elini emeğimden, kimliğimden ve bedenimden çek”, “Şiddete, tacize, tecavüze hayır” pankartı açarken, düzenlenen bisiklet turu Koşuyolu Park’ına kadar sürecek.
Amed Kadın Bisiklet Grubu Sözcüsü Kadriye Kaya, kadının mücadele deneyimi ve emeğiyle “Jin, Jiyan, Azadî” felsefesinin dünyanın dört bir yanında karşılık bulduğunu ve meydanlarda yankılandığını ifade etti.
Riha’da ise TJA, DEM Parti Dîlok Kadın Meclisi, DBP Dîlok ve Dîlok Barış Anneleri Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kayyım atanan Riha’nın (Urfa) Xelfetî (Halfeti) Belediyesi nöbetini ziyaret etti. DEM Parti Xelfetî ilçe binasında bir araya gelen kadınlar burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Xelfetî Belediye Eşbaşkanları Saniye Bayram ve Mehmet Karayılan'ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.
Polis ablukasına alınan belediye binası önünde açıklama yapan Xelfetî Belediye Eşbaşkanı Saniye Bayram, "Kayyum iyi bilsin ki biz kabus olup onun rüyalarına gireceğiz. Hakkımızı asla helal etmiyoruz” derken, Eşbaşkanı Mehmet Karayılan da, "Jin jiyan azadi" sloganına dikkat çekerek, "Bu sadece bir slogan değil bir yaşam biçimi bir örgütlenme biçimidir" dedi.
* * *
El emeği atölyesi
Kürt Araştırmaları Derneği, “25 Kasım’a doğru” şiarıyla Fatih’te bulunan dernek binalarında “Biz şiddeti nasıl tanımlıyoruz” başlıklı seminer ile “El emeği” atölyesi gerçekleştirdi. 25 Kasım kapsamında şiddet ve şiddete karşı farkındalık semineri ve el emeği atölyesine çok sayıda kişi ilgi ile katılım sağladı. Seminerin ardından kadınlar hep birlikte el sanatları atölyesi gerçekleştirdi. Kadınlar geleneksel Kürt sembolleri olan, Şahmeran, Tavus Kuşu, Zend Avesta, ve geleneksel halı kilim motifleri ile kumaş baskısı yapıldı. Renkli karelerin yansıdığı atölye de sanatın iyileştirici ve yaratıcı gücüne dikkat çekildi.
* * *
Onurun ve direnişin sloganı
KJK Koordinasyonu, AKP/MHP iktidarının kadın özgürlük mücadelesi karşısında daha çok korkacağını ve paniğe kapılacağını belirterek, “Tüm dünyanın, kadınlar öncülüğünde haykırdığı ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganı; Kürt kadın mücadelesi ve direnişinin evrenselleşmesi, halklara, kültürlere ve toplumlara direnmenin ve mücadele etmenin ilham kaynağı haline gelmesi en büyük korkuları haline geldi. Direnmenin ve mücadele etmenin çok büyük bir onur ve duruş olduğunu müjdeleyen bir slogandır. Faşist, otokratik, diktatör, anti demokratik ve kadın düşmanı tüm iktidarlar ve rejimler bu slogana yenilecekler” dedi.
* * *
Erkekler ‘Jin, Jiyan, Azadî’yi haykırdı
Amed’de erkekler, valiliğin “Jin, Jiyan, Azadî” sloganını yasaklanmasına tepki göstermek için bir araya geldi. Polis ise devletin katlettiği Nagihan Akarsel’in fotoğrafına el koydu.
Amed'in Yenişehir ilçesine bağlı Ofis AZC Plaza önünde bir araya gelen erkekler 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamaya siyasi parti temsilcileri, kurum temsilcileri ve çok sayıda erkek katıldı. Açıklamada, “Kadın yaşamdır eril zihniyet yaşama ihanettir” pankartı, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Toplumun ve doğanın özü kadındır”, “Kadına şiddet eril zihniyetin acziyetidir” dövizleri ile katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. Polisler katledilen gazeteci Nagihan Akarsel’in fotoğrafının taşınmasına izin vermeyerek fotoğrafa el koydu.
Açıklamada sık sık, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atıldı. AMED
* * *
Colemêrgli kadınlar için ‘Alo şiddet’ hattı
Colemêrg Barosu Kadın Hakları Merkezi (KHM), şiddete maruz kalan kadınlar için “Alo şiddet” hattı kurdu. 7/24 açık olacak olan telefon hattı üzerinden şiddete maruz kalan kadınlar, KHM ile iletişime geçerek, hizmet alabilecek. KHM, kadınlara hukuki destek, rehberlik ve psikolojik yardım sunmayı hedefliyor.
Şiddete maruz kalan kadınlar “0538 877 10 30” numaralı telefon hattı üzerinden KHM’ye başvurabilecek. COLEMÊRG