Gazetecilerin fotoğrafı tutuklanma gerekçesi

Tutuklanan gazeteciler

Tutuklanan gazeteciler

  • Türk devletinin gazetecileri katletmesini kınayan açıklamaya katıldıkları için gözaltına alınan 59 kişiden 7 gazeteci ve iki siyasetçi, Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in fotoğraflarını taşımaları gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Rojavayê Kurdistan'da gazetecilerin katledilmesini kınayan açıklamaya katılan 7 gazeteci ve iki siyasetçi tutuklandı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve DİSK Basın-İş öncülüğünde bir araya gelen gazeteciler, Kuzey ve Doğu Suriye'deki gelişmeleri takip ederken Türkiye SİHA'sı ile katledilen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin için 21 Aralık'ta Istanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Şişhane Meydanı'nda açıklama yapmak istedi. Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisilerinin de destek verdiği açıklamaya saldıran polis, 59 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan savcılığa sevk edilen 14 kişiden 5'ini adli kontrol, 9 kişi ise "Örgüt propagandası yapmak" ve "2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” iddiasıyla mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, 14 kişiden 5'inin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, 9'unun ise tutuklanmasına karar verdi. Tutuklama gerekçesi ise Gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in fotoğraflarını taşımak olarak gösterildi.

Gazetecilik suç değildir

Tutuklanan gazetecilerin isimleri şöyle: Gülistan Dursun, Hayri Tunç, Enes Sezgin, Osman Akın, Can Papila, Pınar Gayıp ve Serpil Ünal. Tutuklanan gazeteciler avukatları aracılığıyla şu mesajı gönderdi: "Saltanatlar, saraylar da düşer. Geriye bir direnenler, bir de Nazımlar ve Cihanların mücadelesi kalır. DFG bir basın kuruluşudur, kriminalize edilemez. Gazetecilik suç değildir."

DFG’den tutuklamalara tepki

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 7 gazetecinin tutuklanmasına tepki gösterdi. DFG’nin açıklaması şöyle: “İki meslektaşımızın katledilmesinin ardından günlerdir sokaklardayız. İnatla, onlardan aldığımız direnç ile ‘Hakikatleri yazmaya devam edeceğiz’ dedik. Önce Diyarbakır'da, sonra Van'da son olarak İstanbul'da açıklamamıza saldırdılar. 30 gazeteciyi gözaltına aldılar. Bugün de 7’sini tutukladılar. Yetmedi, dayanışma içinde olan gazetecilere, basın kuruluşlarına ve barolara soruşturmalar açtılar. Dün söylediğimiz gibi bugün bir kez daha söylüyoruz; boyun eğmeyeceğiz, her yerde gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz.”

Gerçeği savunmaya devam

Tutuklanan 7 gazeteciye dair Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya çok sayıda gazeteci katıldı. Serbest bırakılan gazeteci Zeynep Kuray, hukuksuz bir şekilde gözaltına alındıklarını söyledi. Açıklama yapmanın anayasal bir hak olduğunu belirten Zeynep Kuray, "Bizi zorla darp ederek, ters kelepçeyle gözaltına aldılar. Saatlerce arabada kaldık. Bize küfürler ettiler. Bir düşman hukuku uyguladılar. Saatlerce adliyede de beklettiler. Yemek yok, su yok. Sonunda 5 kişiyi adli kontrol ile bıraktılar. Arkadaşlarımız sadece döviz tuttukları için tutuklandı. Bize mesaj vermeye çalışıyorlar. 'Kürt meselesinde konuşmayacaksınız. Hakkınız yok' diyorlar. Biz arkadaşlarımıza sahip çıkacağız. Biz susmayacağız" dedi.

Sarı torbalarla tehdit

Serbest bırakılan Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Mahsun Sağlam ise "Asıl olan Cihan ve Nazım'ı anmaktı" diyerek sözlerine başladı. Sağlam, "Gözaltında bizi sarı torbalarla tehdit ettiler. Yani bizi ölümle tehdit ediyorlar. Kürt gazeteciliğini kriminalize ediyorlar. 'Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'ne neden üyesiniz’ diyorlar. DFG vergisini veren resmi bir dernektir. Yine 'Nazım ve Cihan'ı nereden tanıyorsunuz' diyorlar. Onları haberlerinden tanıyoruz, onlar arkadaşlarımız. Biz bunları kabul etmiyoruz. Biz gazeteciler olarak gerçeği savunacağız ve savunmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Devlet, gazetecilerden elini çek!

Gazetecilerin tutuklanmasına sanal medyadan tepki yağdı. Yapılan paylaşımlarda “Devlet, gazetecilerden elini çek” denildi. 

DEM Parti: İktidarın aparatı haline dönüşen yargının adaletten yoksun bu kararlarını tanımıyor, yargı mensuplarını keyfi ve siyasi kararlar vermekten vazgeçmeye çağırıyoruz. Gazetecilerin katledilmesini tutuklama ve gözaltılarla, baskı ve zulümle gizleyemeyeceksiniz. Bu suçu teşhir etmeye, iktidardan hesap sormaya devam edeceğiz. Gazetecilik suç değildir. Gazetecileri katletmek ise tüm zamanlarda bir insanlık ve savaş suçudur. Er ya da geç bu suçun hesabını vereceksiniz.

DİSK Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş): Biz gazetecilerin görevi halka hakikati ulaştırmaktır. Basın açıklaması yapmak suç değildir. İfade hürriyetine yönelik saldırılar kabul edilemez. Gazetecileri ve gazeteciliği hedef alan her türlü saldırıyı ve baskıyı kınıyoruz. Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.

Gazeteciler Sendikası: Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, anayasal güvence altındadır. Bu tutuklama kararları kabul edilemez. Gazetecileri serbest bırakın. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.