3 sihirli fırça

Kadın Haberleri —

Sahar Abdel Rahman ve Dilsoz Resûl, Rasmiye Al-Arslan resimleri

Sahar Abdel Rahman ve Dilsoz Resûl, Rasmiye Al-Arslan resimleri

  • Dilsoz Resûl, Rasmiye Al-Arslan ve Sahar Abdel Rahman, farklı renkler ve tarzlarda çizdikleri resimlerle kadın hikayelerine odaklanıyor. 3 kadın ressam, kadınlara dair olan her şeyi tablolarında işleyerek bir hafıza oluşturmaya çalışıyor.

Dilsoz Resûl, Rasmiye Al-Arslan ve Sahar Abdel Rahman birer ressam. Dilsoz Resûl, Süleymaniye’de, Rasmiye Al-Arslan ve Sahar Abdel Rahman ise Reqa’da yaşıyor. Yaşadıkları yerler ve koşulları farklı olsa da fırçalarıyla tablolarına çizdiklerinden benzer hikayeler görmek mümkün.

3 kadın ressam, kadınların sevincini, özlemini, acılarını, hayallerini ve yaşadıklarını rengarenk tablolara işliyor. Dilsoz Resûl, hiçbir zaman umutsuzluk içinde yaşamadığını ve resimleriyle kadınlara umut olmak istediğini söylüyor.

 

 

Fırçasıyla mesaj veriyor

Hewlêr’in Koye ilçesinde doğan Dilsoz Resûl, 42 yaşında. Resim yapmak çocuk yaşında bir tutku haline gelmiş, ona göre renkler ve tablolar insanlara güçlü mesajlar veriyor. 1990’lı yıllarda okul etkinliklerinde sanat dünyasına adım atmış.

Süleymaniye Gençlik Sanatları Enstitüsü’nde Güzel Sanatlar Bölümü’nden mezun olan Dilsoz Resûl, kadınların hikayelerini ve mücadelelerini sanat yoluyla topluma ulaştırmak için sürekli çaba gösteriyor. Eserleri şimdiye kadar 46 sergide sanatseverle buluştu.

 

Rasmiya Al-Arslan

 

Bir ayna gibi

Rasmiya Al-Arslan, kadınların yaşadığı acıları, adaletsizlikleri, haksızlıkları, erkek şiddetini tablolarına nakşederek bir hafıza oluşturmaya çalışıyor.

Jinha’ya çalışmalarını anlatırken, “Çizimlerimde kadınların toplumdaki sorunlarına ve direnişlerine odaklanıyorum. Kadınlarda, hayallerine ve hedeflerine ulaşmak için kendilerine dayatılan kısıtlamaları kırmak için bir direniş ruhu olduğunu görüyorum” diyor

 

Sahar Abdel Rahman

 

Sanatla öze dönüş

Sahar Abdel Rahman ise, “Çizimlerimle kadınların geçmişte nasıl olduklarını, toplumdaki rollerini ve statülerini somutlaştırmaya çalışıyorum” sözleriyle amacını anlatıyor.

Her dönemi yansıtan ressamların yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Sahar Abdel Rahman, “Kadın sanatçılar, tarihten bu yana kadının gücünü ve öncülüğünü anlatan çizimlere odaklanmıştır.  Sanat, kadının özüne dönmesinde teşvik edici olmuştur” diye konuşuyor. SÜLEYMANİYE

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.