30 yıllık hukuksuzluk son bulmalı
Yurt Dışı Haberleri —
- Almanya’da 1993 yılında alınan ve yıllardır kaldırılmayan PKK yasağına karşı binlerce kişi Almanya’nın 40 kentinden Berlin’e aktı; polisin tüm provokatif girişimlerine rağmen Oranienplatz’da toplanan eylemciler PKK yasağına karşı yürüdü.
“PKK Yasağını Kaldırın Demokrasiyi Güçlendirin” sloganı altında bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları Almanya’nın 40 kentinden yola çıkarak, Berlin/Oranienplatz’da buluştu. 30 yıldır Almanya’da devam hukuksuz PKK yasağına karşı yürümek isteyen eylemciler çoğu kez polisin provokatif yaklaşımlarıyla karşı karşıya kaldı. Kon-Med Eşbaşkanı Kerem Gök, bu tutum için “Bizi olumsuz göstermek istiyorlar” dedi ve aynı gün gerçekleşen Erdoğan-Scholz görüşmesine işaret etti.
Yasağın hukuki yanı yok
Eylemin toplanma alanında Kürt halkına yönelik Almanya’daki kriminalizasyon politikalarına, Almanya-Türkiye çıkar ilişkilerine ve bu temelde halen süren PKK yasağına dikkat çekilen konuşmalar yapıldı. Med-Kurd adına Menderes Canbeg, “Alman devleti 1993’te hukuki olmayan bir gerekçe ile PKK’yi yasakladı. Alınan bu karar tamamen siyasiydi, hiçbir hukuki yanı yoktu. Biz bugün burada toplandığımız için binlerce Alman polisini buraya yığmışlar. Bir yandan Erdoğan ile görüştüler, diğer yandan burada provokasyon yapıyorlar” diye belirtti.
Almanya-Türkiye işbirliği
Kurdische Gemeinde Berlin Brandenburg adına Hüseyin Taşan ise Alman devleti ile Türk faşist rejimi arasındaki işbirliğini kınayarak konuşmasına başladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de vurgu yapan Taşan, buna karşı mücadelenin önemine dikkat çekti.
International Linke adına Daniel de Almanya’da devam PKK yasağını eleştirdi ve “Bu yasak kullanılarak Kürt hareketi kriminalize ediliyor. Burada Alman devleti PKK yasağı ile Türk devletinin isteklerini uyguluyor” ifadelerini kullandı.
Tamamiyle siyasi
Konuşmalar ardından eylemciler direniş sloganları eşliğinde Almanya Dışişleri Bakanlığı önündeki Schlosspark’a kadar yürüdü. Miting alanında binlerce Kürdistanlı ve dostlarına seslenen KON-MED Eşbaşkanı Ruken Akça, konuşmasında PKK yasağının herhangi bir hukuki dayanağının olmadığını belirterek yasağın sonlandırılması çağrısı yaptı: “Bu yasak siyasi bir karardır. Biz bunu biliyoruz. Bu yasak kalkana kadar, hareketimiz, halkımız, mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Demokrasi ve hukukun önünü açın
KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök ise konuşmasında “Alman devleti bu alana baksın. Binlerce Kürt burada, onların iradesini dikkate almalıdır. Yine binlerce insan, onlarca kurum, kuruluş buradadır ve bu yasağın kaldırılmasını talep ediyor. Bugün Almanya’nın başkenti Berlin’den Olaf Scholz hükümetine çağrı yapıyoruz: bu sizin demokratik hukuki sınavınızdır. Bu yasağı bir an önce açın demokrasi ve hukukun önünü açın” ifadelerine yer verdi.
Yaman çelişki
KNK Dışilişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç da yaptığı açıklamada Kürt meselesinin kaynağına vurgu yaparak “Kürt meselesi Avrupa sömürgeciliğinin eseridir” dedi ve devamla şunları dile getirdi: “Alman başbakanı Olaf Scholz ve Dışişleri Bakanı Annalena Bearbock sürekli Jin Jiyan Azadî paylaşımlarını yapıyor. Ancak Jin Jiyan Azadî sloganına hayat veren Kürt kadınlarıdır. Bizler için tek slogan Berxwedan Jiyane’dir.“
Artık hiçbir anlamı kalmamıştır
Miting alanında konuşmacılar arasında KCDK-E eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de vardı. “PKK yasağına karşı duruşunuzu selamlıyoruz. Sizin direnişiniz karşısında AKP-MHP çetelerinin pratiklerini bugün Alman polisi size karşı kullanmak istedi. Biz onların oyunlarına gelmeyeceğiz çünkü biz demokratik haklarımızı istiyoruz” diye belirten Zümrüt şunları kaydetti: “Bu yasak kararının artık hiçbir anlamı kalmamıştır. Biz bu kararı tanımıyoruz. Bedel ödedik, ödüyoruz. Ancak geri adım atmadık. Çünkü bu daha başlangıçtır. Bu demokratik mücadele Reber Apo’nun özgürlüğü, Kurdistana statü yürüyüşüdür. Ve zafere ulaşacaktır” dedi.“PKK Yasağını Kaldırın Demokrasiyi Güçlendirin” miting-yürüyüşü Sanatçı Kawa Urmiye’nin stranlarıyla son buldu.
*****
Bu yasakları tanımıyoruz
HAKAN TÜRKMEN/BERLİN
Aram Kobani (23): Bugün PKK yasağına karşı Kürt Kadınları, gençleri olarak Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunuyoruz. Avrupa devletleri bu yasak ile bizleri yasaklamak, sesimizi kısmak istediler. Biz de sesimizi yükseltmek için burdayız. PKK sadece dağlarda değil her yerdedir, bizimledir.
Kesim Hesen (20): Rojava’nın Efrîn kentinden 3 yıl önce Avrupa’ya geldim. PKK yasağına karşı buradayız. İşgalci Türk devleti Efrîn’i işgal ederek demografik yapısını değiştirdi. Kürtlerin ana vatanı olan Efrîn, bugün Türklerin ve Arapların yerleşim alanı oldu. Bu neden böyle oldu? Çünkü söz konusu Kürtler ve PKK olunca uluslararası alanda bir sessizlik oluyor. İşte bu nedenle ben de bu yasağa karşı burdayım, burda olmaya devam edeceğim.
Aynur Ramadan: Kürt kadınlarını katleden, Kürt gençlerini katleden zihniyete karşı buradayız. Rojava’da katledilen kadınların sesi olmak için buradayım. Çünkü PKK benim için güçtür, kuvvettir, yaşamdır.
Dennis: Almanya’da demokrasinin işlemesi için buradayız. PKK yasağı bence Almanya demokrasisi için büyük bir sorundur. Kürtlerin söz hakkının olmadığı, Kürtlerin sesinin kesildiğini söyleyebiliriz. PKK’nin 50 yıllık mücadele tarihi var. Kürtleri küllerinden doğuran sayın Abdullah Öcalan’ın paradigması tüm dünya halklarına umut oldu. İşte biz o paradigmaya inandığımız için buradayız ve bu paradigmanın yaşam bulması için çaba sarfediyoruz.
Marina Wolya: Kürtlerin her gün bombalandığı, dilini konuşamadığı, varlığının inkar edildiği nedenlerden dolayı buradayım. PKK yasaklarıyla birlikte Kürt Özgürlük Hareketi’nin paradigması olan Ekolojik ve Kadın Özgürlükçü paradigmanın dünya halklarına lanse edilmesi bu yasaklar ile engelleniyor. Dünyaya mal olmuş “Jin Jiyan Azadî“ felsefesinin mimarı Rêber Apo’nun fikirleri dünyada yankılanıyor, lakin bu felsefenin yayılmasına engel olarak yasaklar önümüzde Çin seddi gibi duruyor. Biz bu paradigmayı Alman kadınlarına ve dünya halklarına anlatmak ve bu fikirlerin yayılmasının önünde engel olan yasaklara karşı burada bulunuyoruz. Bu yasaklar bizler için bir anlam ifade etmediği gibi, yasakları da tanımıyoruz.