90 yaşımda da olsam savaşırım
Kadın Haberleri —
- Henîfe Ebdo’nun oğlu Rıfat ve torunu Rojeng Kürt özgürlük mücadelesinde şehit düştü. Türk devleti ve çetelerinin saldırıları nedeniyle 90 yıllık yaşamına iki göç sığdıran Henîfe Ebdo, “Topraklarımız için gerekirse bu yaşlı halimle savaşırım” dedi.
Henîfe Ebdo Mistefa, 90 yaşında. Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin Rojava ve Suriye’de yayıldığı 1990’lı yıllarda oğlu Rıfat, PKK saflarına katılarak Rojava’nın ilk gerillalarından biri olur. Rıfat, 1991 yılında şehit düşer.
Henîfe, oğlunu şu sözlerle anlatıyor: “Rıfat 3 yıl üniversite okudu. Ondaki değişiklikleri fark edebiliyorduk. Başka çalışmalar yapıyordu ama bize söylemiyordu. Bir gün geldi ve bütün eşyalarını attı. Ne olduğunu sorduğumda evlenmeyeceğini, devletin memurluğunu yapmayacağını söyledi. Sonra ne olduğunu anladık. Kürt özgürlük mücadelesini ve Önder Apo’yu tanımıştı. Onunla aynı düşünceyi taşıyan bölgeden 3-4 kişi daha vardı. Esad rejimi döneminde birçok baskı yaşadık. Devlet bu gençlere çok zulüm yaptı.”
Önderliği görme sevinci
O dönem Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan da Suriye ve Rojava’dadır. Öcalan’la tanışma fırsatı bulan Henîfe, o anı Jinha’ya, “Bir defasında Önder Apo'yu Beyrut'ta uzaktan gördüm. Halep'teki kadınlar Önder Apo'yla sürekli toplantı halindeydi. Ama kırsalda olduğum için bu şansım olmadı. Rıfat şehit olunca bir arkadaşı yanımıza gelerek, Önder Apo’yu görüp görmediğimizi sordu. Ben de görmediğimi söyledim. Sonra bizi Önder Apo’nun yanına götüreceğini söyledi. Önder Apo’nun yanına gittik ve onu dinledik. Dönüşte Şam topraklarına girdiğimizde rejim güçleri ‘bu onların lideri’ diyerek yanımızdaki bir genci tutuklayıp gözümüzün önünde işkence ettiler. Hepimiz o gence çok üzüldük” şeklinde anlatıyor.
Efrîn’e yayılan Kürt halkının mücadelesi, birçok engelli de aşar. Öyle ki yıllar içinde mücadeleye onlarca kişi katıldı. Bunlardan biri de Henîfe’nin torunu Rojeng idi. Roşeng de işgale ve soykırıma karşı yürütülen savaşta şehitler kervanına katılır.
Her şey iki saat içinde oldu
Türk devleti, 18 Mart 2018'de Êfrîn’i işgal edince Henîfe Ebdo, Şehba’ya göç ederek hem saldırılara hem de Şam rejiminin kuşatmasına karşı direnir. Ancak bu kez SMO ve HTŞ çetelerinin saldırılarıyla yine göçün yolunu tutarak Hesekê’ye ulaşır.
Henîfe Ebdo, “Her şey iki saat içinde oldu. Türk devleti çeteleri üzerimize salmıştı, havadan topraklarımızı bombalıyordu. Efrîn’de de aynısını yaptı. Uçakla bombardımanlar olmasaydı Efrîn’den çıkmazdık. Karşılıklı savaşmaktan korkuyorlar, çünkü o şekilde yenileceklerini biliyorlar” diyor.
34 yıldır kına yakmıyorum
90 yılına birçok anı sığdıran Henîfe Ebdo, içinde ukde kalanları sıralıyor: “Birçok şeyin hasreti içimizde kaldı. Her zaman Kürt kültürüne uygun kıyafetler giyeceğimi söyledim ama giyemedim. Kına yakmayı çok severdim. Oğlum Rıfat 34 yıl önce şehit düştü. O günden bu yana kına yakmıyorum. Ayrıca halay çekmeyi çok seviyorum.”
Tek isteğinin şehitlerin kanının yerde kalmaması ve topraklarının özgürlüğü olan Henîfe Ebdo, “Gerekirse bu yaşlı halimle Türk devleti ile savaşırım” diyor ve ekliyor: “Topraklarımızı ve Önderliğimizi yalnız bırakmayacağız. Allah, Önderimizi ve bizi bu zor günlerden kurtarsın. Önderliğimizin özgürlüğünü ve onunla konuşmak istiyoruz. Bijî Serok Apo.” HESEKÊ