Almanlara esareti hatırlatıyorlar
Yurt Dışı Haberleri —
- Kürt gençlerinin Rêwîtiya Azadî-Özgürlük Yolculuğu 5. gününe girdi. Mannheim’dan yürüyüşe başlayan gençler Saarbrücken’e kadar 50 kilometre yol katetti. Gençlerin bugünkü etabı ise 15 kilometre.
- Kurdistan’ın dört parçasından gençleri buluşturan yürüyüşe enternasyonalist gençler de katılarak destek veriyor. Kendisini Denis Amed olarak tanıtan Alman genç, 12 yıldır Öcalan için eylemde. Tibetli Ugen Dolmatsang da yürüyüşte yerini alanlardan.
ARJÎN NÛJÎN/SAARBRÜCKEN
Almanya’da geçtiğimiz Cumartesi günü Mannheim kentinde başlayan gençlik yürüyüşü Saarbrücken kentine ulaştı. Dün saat 09:00’da Friedrichsthal Merkezi Tren İstasyonun'da toplanan yürüyüşçüler sloganlar ve marşlar eşliğinde 15 km yürüyerek Saarbrücken şehir merkezine vardı. Yürüyüşe büyük ilgi gösteren Saarbrücken kentindeki Kürtler ve dostları yürüyüş boyunca eylemcileri yalnız bırakmadı.
Kurdistan’ın dört parçasından gençlerin katılığı yürüyüşte farklı halklardan gençler de var. Yürüyüşün Mannheim ve Heidelberg etabında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerin ve üzerinde 'Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürdistan statü için beş gün yürüyoruz' yazılı pankartın açılmasına izin verilmemişti. Ancak Saarland eyalet birimlerinden alınan izinle iki gün boyunca Öcalan’a ait poster ve yürüyüşün amacını anlatan pankart taşındı. Gençler yürüyerek Saarbrücken merkezine geldikten sonra otobüslerde tekrar Homburg kent merkezinde geçerek, sanatçılar Ozan Cömert, Bermal Çem, Koma Hezex ve Koma Nevda grubunun bulunduğu moral etkinliğine katıldı.
Yarın 09.00’da Saarbrücken’deki tren istasyonunda toplanacak yürüyüşçüler, Saarbrücken merkezinde 13 kilometre yürüyecek ve akşam da DKTM’deki panele katılacak. Gençler 15 Şubat Perşembe günü Strasbourg’a geçecek. Basel’den gelen enternasyonalistler ve Paris’te gelen yürüyüş kollarıyla Strasbourg belediyesinin önünde buluşarak Avrupa Konseyi’ne doğru meşalelerle yürüyerek uluslararası komployu protesto edecek.
15 yürüyüşe katılan Alman genci
Kendisini Denis Amed olarak tanıtan Alman genç, 12 yıldan beri farklı amaçlarla gerçekleştirilen uzun yürüyüşlere katıldığını söylüyor. Şu ana kadar bu amaçlarla gerçekleştirilen 15 yürüyüşte yer aldığını ifade eden Denis Amed, bu yıl yürümenin her yıl gerçekleştirilen yürüyüşlerden çok daha önemli olduğunun altını çizerek, “25 yıldan beri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tutsak ve ağır işkence altında. Son üç yılda ise kendisinde hiç haber alınamıyor. Kürt sorununa bir çözüm bulunmasının tam zamanı. Bugün buraya gelmemin nedeni özellikle Kurdistan’da haksızlığa karşı sesini yükseltmeye çalışan Kurdistanlılara destek olmak” diyor. Yürüyüş atmosferini çok iyi gördüğünü ifade eden Amed, bu kadar insanın bir amaç uğruna, ortak idealler uğruna yürümesinin kendisini gururlandırdığını, bu yürüyüşte yer almanın da kendisi için bir onur olduğunu belirtiyor.
Tibet ile Kürt halkının sorunları ortak
Özgürlük yürüyüşçülerden biri de Almanya’dan katılan 20 yaşındaki Tibetli Ugen Dolmatsang. Kürtlerle aynı sorunu yaşadıklarını belirten Ugen Dolmatsang Çin devletinin baskısı altında yaşamak zorunda kaldıklarını, Kürtler gibi coğrafyalarının yasaklı olduğunu, ana dillerini konuşamadıklarını ve çocuklarına Tibetçe isim veremediklerini söylüyor. Kürt halkıyla dayanışmak için özgürlük yürüyüşüne katıldığını belirten Dolmatsang, “Buraya gelmemin en büyük nedeni Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kurdistan’a statü istemek içindir. Esaretin ve baskının ne olduğunu çok iyi biliyorum. Kürtlerin yaşadığı esareti ve Öcalan’ın yaşadığı tutsaklığı haykırmak ve Alman halkına bunu anlatmak için yürüyüşe katıldım” diyor.
Sürgün ve hasret nedir biliyorum
Kendisinin de gördüğü baskıdan dolayı ülkesini terk etmek zorunda kalan göçmen bir ailede geldiğini belirten Dolmatsang, bundan dolayı sürgünün ve vatan hasretinin ne olduğunu çok iyi bildiğini ifade ediyor. Ayrıca Avrupa’da yaşamak zorunda kalan Tibetli gençlerin Kürt gençleri gibi özgürlükleri için motive olmadıklarını, asimile olduklarını, kendilerini Çinli olarak lanse ettiklerini belirtiyor. Bundan sonraki hayatında Kürt gençlerini örnek alarak Tibetli gençlerin örgütlenmesi, kendi kültürlerine sahip çıkmaları ve özgürlükleri için çaba içerisinde olacağını aktarıyor.
Zaxolu Hogir da yürüyüşte
Yürüyüş, Kurdistan’ın tüm parçalarından gençleri de buluşturuyor. Yürüyüşçülerden Hogir Cemil Musa, Güney Kurdistan’ın Zaxo kentinde doğup büyümüş. Dört yıldır Almanya’nın Kiel kentinde yaşıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinden çok etkilendiğini ve hiçbir zaman esaretini kabul etmediğini belirtiyor. Dört parça Kurdistan ve Ortadoğu için bu kadar güzel fikirleri ve projeleri olan bir liderin cezaevinde tutulmaması gerektiğini ifade ederek özgürlüğünü talep ediyor. Son iki senedir Öcalan’ın özgürlüğü için gerçekleştirilen uzun yürüyüşlere katıldığını söyleyen Musa, Öcalan özgürlüğüne kavuşana kadar gerçekleştirilecek bütün eylem ve etkinliklere katılacağının da altını çiziyor.
Ortak bir amaç uğruna yürüyoruz
24 yaşındaki Aram Kobanê ise Rojava’nın Kobanê kentinde Ezîdî bir ailede doğup büyümüş. Altı yıldır Almanya’da yaşıyor. Avrupa’da gençlik tarafından organize yürüyüşe geçen yıl da katıldığını belirten Kobanê, ikiyüze yakın aynı düşüncelere sahip, aynı idealler uğruna insanla birlikte yürümekten çok mutlu olduğunu belirterek şunları söylüyor: ''Yürüyüş atmosferi çok iyi. Dört parça Kurdistan’da ve farklı kimlik ve inançtan insanlar bir amaç uğruna yürüyor. Geçen seneki yürüyüşten çok etkilendiğim için bu sene de yürüyüşe katılmayı bir zorunluluk olarak gördüm."
Daha büyük bir sahiplenme şart
Cavît Heyranî, Rojhilat Kurdistan’ının Urmiye kentinden. İki yıldır Almanya’da yaşıyor. Kürt Halk Önderi Öcalan özgürleşmeden Kurdistan’ın özgürleşmeceğini belirten Urmiye ise şunları paylaşıyor bizimle: “Tabii ki ülkedeki eylemler çok daha farklıydı. Coşkusu ve heyecanı burayla kıyaslanmayacak kadar büyüktü. Ülkede her etkinlikte ve her eylemden sonra yakalanma korkusu vardı. Oysa burada Avrupa’nın her tarafından gelen Kürt gençlerini görüyorum. Burada yakalanma veya öldürülme korkusu yok. Bundan dolayı katılımın daha güçlü olması gerekiyor. Bugün burada 200 kişinin yerine daha fazla insanın birlikte yürümesi gerekiyordu. Avrupa’daki gençlere Önder Öcalan’ın özgürlüğü için daha çok eylem ve etkinliklere katılmaları çağrısında bulunuyorum."