Suriyelilerin başvuruları donduruldu

Dünya Haberleri —

Suriyeliler iltica

Suriyeliler iltica

  • Avrupa devletleri birbiri ardına Suriyelilerin iltica ve sığınma başvurularını askıya almaya başladı. Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, Norveç, Finlandiya, İngiltere ve Danimarka işlemleri durudurdu. 

Suriye’de BAAS yönetime son verilmesi ardından Avrupa’da insani ve siyasi sığınma başvurusu yapan Suriyelilerin başvuru işlemleri asıkıya alındı. Avrupa devletleri bu karar ile Suriye’nin güvenli ülke olarak kabul edilmesi için ön adımları başlatmış oldu. Avrupa Birliği üyesi Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, Danimarka, Finlandiya ve İsveç’in yanısıra AB üyesi olmayan Norveç ve İngiltere de başvuruları dondurma kararı aldı. 

Almanya'da Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), Suriyelilere ait iltica başvurularının değerlendirme sürecini acilen askıya aldığını açıkladı. Almanya'da iltica süreçlerinin değerlendirilmesinden sorumlu Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (Bamf), Suriye'deki durumun belirsizliğinden dolayı Suriye vatandaşlarının iltica başvurularının ilk etapta değerlendirmeye alınmayacağını açıkladı. Kurum temsilcisi SPIEGEL'in sorusuna verdiği yanıtta, aksi takdirde her karar "kaygan zeminde olur” görüşünü dile getirdi. Bu kararla, Almanya’da 47 bin Suriyelilerin iltica başvurusu dondurulmuş oldu. 

Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, "Şu an Suriye'de durumun belirsiz olduğu çok açık. Dolayısıyla bu, uygulamada Suriyelilerin başvurularının geri atılıp diğer iltica kararlarının öne çekilmesi anlamına geliyor" dedi.

Faeser: Durum belirsiz

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de Suriye'deki siyasî belirsizliğe işaret ederek Bamf'ın "karar alma süreçlerini yeni duruma uyumlu hâle getirmesi gerektiğini" belirtti. Faeser siyasi sürecin netleşmesini bekleyeceklerine değinerek, “Durum açıklığa kavuşana kadar kararların durdurulacağını" dedi. 

Başvuruları kabul edilenlerin durumu hakkına şimdiden bir tartışmanın yapılmasından kaçınılmasını isteyen Federal İçişleri Bakanı Faeser, "Durumun belirsizliği nedeniyle şu an somut geri dönüş imkânları kestirilebilir değil. Bu kadar belirsiz bir durumda bu konuda spekülasyonlara girişmek ciddiyetten uzak olur" dedi. 

Federal İçişleri Bakanı, Almanya'da yaşayan ve iltica hakkı tanınmış Suriyelilerin koruma statüsüyle ilgili değerlendirmelerin de Suriye'deki gelişmelere bağlı olacağını sözlerine ekledi.

Avusturya’da yeniden inceleme

Avusturya İçişleri Bakanlığı da Suriyelilerin yaptığı iltica başvurularında değerlendirme süreçlerinin askıya alındığını bildirdi. Avusturya İçişleri Bakanlığı ayrıca daha önce kabul edilen iltica başvurularının da yeniden inceleneceğini açıkladı. Aile birleşim süreçleri de askıya alındı. İçişleri Bakanı Gerhard Karner, "Bu bağlamda Suriye'ye planlı bir şekilde geri dönüş ve sınır dışı programına hazırlık yapılması talimatı verdim" dedi.

İskandinavya da durdurdu 

Avusturya'nın ardından İsveç, Norveç ve Danimarka da Suriyelilerin iltica başvuruları ve sınır dışı işlemlerine ilişkin kararları askıya aldı. Suriye'deki gelişmeler nedeniyle Fransa, Belçika ve İtalya'nın da aynı uygulamaya gideceği açıklandı.

BM ‘sabırlı olun’ diyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın devrilmesinin ardından Suriyeli mültecilerin Suriye'ye geri gönderilmesi konusunda "sabırlı ve dikkatli" olunması çağrısında bulundu.

Filippo Grandi, yaptığı açıklamada, Suriye'deki durumun "belirsiz" kalması nedeniyle sürecin "gönüllü" ve "güvenli" olması gerektiğini söyledi. Grandi, "Sahadaki gelişmelerin olumlu yönde gelişmesini, gönüllü, güvenli ve sürdürülebilir geri dönüşlerin nihayet gerçekleşmesini ve mültecilerin bilinçli kararlar alabilmesini umarak sabır ve teyakkuzda olmak gerekecek" dedi.

1 milyon Suriyeli Almanya'da

Almanya genelinde 974 bin 136 Suriyeli yaşıyor. Bu kişilerden 5 bin 90'ı iltica hakkı tanınmış kişilerden oluşurken 321 bin 444'ü mülteci ve 329 bin 242'si geçici koruma statüsü altındaki sığınmacılar. Geri kalan Suriyelilerin ise aile birleşimi gibi yollardan oturma izini alanlardan oluşuyor. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.