Almanya’da sınırda kontrol ve aktif geri çevirme

Dünya Haberleri —

Almanya/sınır kontrolü

Almanya/sınır kontrolü

  • Almanya 16 Eylül'den itibaren tüm kara sınırlarında 6 ay geçici kontrollere başlıyor. Federal İçişleri Bakanı Feaser, sınırdan geri çevirme uygulamasını genişletme formülünü bulduklarını duyurdu.

Almanya, tüm kara sınırlarında kontrol başlatıyor. Almanya Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, ülkenin sınır ötesi suç şebekeleri ve aşırı İslamcı örgütler gibi dış tehditlerden korunması gerektiğini ifade ederek, tüm Alman kara sınırlarında kontrollere geçici olarak yeniden başlanacağını, daha önce yapılan kontrollerin de genişletileceğini açıkladı. Nancy Faeser, şimdiye kadar sınır kontrollerinin yapıldığı Polonya, Çekya, İsviçre ve Avusturya'ya ek olarak Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka sınırlarında da geçici kontrollerin başlatılacağını açıkladı. Ek kontroller 16 Eylül'de başlayacak ve ilk etapta altı ay boyunca uygulanacak.

Kontroller kapsamında sınırlarda sabit ve hareketli polis devriyelerinin ve tedbirlerinin uygulanacağını, düzensiz giriş yapmak isteyen kişilerin sınırdan geri çevrilebileceklerini söyleyen Bakan Faeser, "Önlemlerimiz Avrupa hukukuyla uyumlu, geri göndermeler için uygun bir model olacak" dedi.

Kitlesel geri çevirme olabilir

Faeser düzenlediği basın toplantısında, geçici kontrollerin genişletilmesinin sığınmacıların kitlesel olarak sınırdan geri çevrilmesini de mümkün kılacağını kaydetti. Alman sınırlarından geri çevirme uygulaması şimdiye kadar sadece ülkeye giriş yasağı olan ya da iltica başvurusunda bulunmayan kişilere uygulanıyor ve geri çevirmeler sadece doğrudan sınırda kontrol noktalarının bulunduğu yerlerde mümkün oluyordu. Geçen yıl Ekim ayından bu yana Almanya sınırlarından 30 bin kişinin geri çevrildiğini belirten Faeser, yeni uygulama ile sayının artacağını kaydetti.

Schengen ve Dublin ne olacak?

Almanya’nın sınır kontrolü kararı Schengen Anlaşması’nın geçici bir süre askıya alınmasını beraberinde getiriyor. 27 Avrupa ülkesini kapsayan anlaşmanın geçici olarak kaldırılmasıyla, AB vatandaşlarının Almanya’ya giriş çıkışlarındaki serbest dolaşım hakkı da kaldırılmış olacak.

Almanya bu kararla, sığınma başvurularında üye ülkelerin nasıl bir işlem yapacağını düzenleyen Dublin II Sözleşmesi’ni de tekrar tartışmaların odağına çekecek. Anlaşma sığınmacıların AB’ye adım attıkları ülkede sığınma sürecini başlatmalarını öngörüyor. Ancak çok sayıda sığınmacı Bulgaristan, İtalya ve Yunanistan yerine, Almanya’ya başvuru yapmayı tercih ediyor.

CDU/CSU ile de paylaşıldı

Federal İçişleri Bakanı Faeser, Alman hükümetinin mevcut uygulamanın ötesine geçen bir formül geliştirdiğini ve bu modeli ana muhalefetteki Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis'teki grubuyla da paylaştığını bildirdi. Hristiyan Birlik partilerinin meclis grubuyla formülün ayrıntılarının Salı günü düzenlenecek toplantıda görüşülmesi bekleniyor. Hristiyan Birlik partileri, göç politikaları konusunda hükümetle yapılan görüşmelerde Alman sınırlarından geri çevirmelerle ilgili bir formül bulunmasını şart koşmuştu. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Friedrich Merz, Solingen'de üç kişinin öldüğü bıçaklı saldırı sonrasında Başbakan Olaf Scholz ile bir görüşme gerçekleştirerek gerekli yasal düzenlemelerin meclisten acilen geçirilmesinde destek teklif etmişti. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.