Ana dilimiz için

Kadın Haberleri —

KASED

KASED

  • KASED, devletin hafızasızlaştırma politikalarına karşı mücadele etmek için Kadın Surfest Festivali düzenliyor. Eğitmen Saliha Ayata, ““Festivalde hafızayı içinde barındıran Sur’da hem asimilasyon hem hafızasızlaştırma politikalarına karşı mücadele etmeyi de amaçlıyoruz" dedi.

Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), Amed’in Sur ilçesinde 29 Eylül- 5 Ekim tarihlerinde Kadın Surfest Festivali düzenleyecek. Ana dilde kültür ve sanat etkinlikleri ile kadınlarla bir araya gelinecek olan festival, kadın ve çocuklar için etkinlikler düzenleyecek. KASED aynı zamanda tüm ana dilleri yan yana getirmeyi, Sur’un tarihsel ve kültürel hafızasını korumayı hedefliyor.

29 Eylül’de Sur’da bulunan tarihi Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde kadınların seslendireceği Ermenice ve Kürtçe ezgilerle startı verilecek festivalde, çocuklar için şenlikler, panel, hikâye atölyeleri, konser ve ulusal kıyafetlerin sergilendiği defile yapılacak. Ayrıca KASED’in kuruluşunun 5’inci yıldönümü de kutlanacak.

 

KASED’de eğitmenlik yapan Saliha Ayata, kültür ve sanata erişemeyen kadınlar için yola çıktıklarını, 5 yılda binlerce kadın ve çocuğa ulaştıklarını, dil, müzik, halay, resim ve enstrüman kursları açtıklarını söyledi.

Ana diller yan yana gelecek

Jinha’ya konuşan Ayata, imkanların kısıtlı olması ve kadınların etkinliklere ulaşamaması nedeniyle özellikle Bağlar ve Sur’da çalışma yürüttüklerini ifade etti: “Bu imkânsızlıkları en aza indirmek için sahadayız. Bu noktada kadınları ve çocukları her alanda desteklemeye devam edeceğiz.”

Festivaldeki temel hedeflerinin Sur’daki kadınlarla bir araya gelmek olduğunu söyleyen Ayata, “Festivalde hafızayı içinde barındıran Sur’da hem asimilasyon hem hafızasızlaştırma politikalarına karşı mücadele etmeyi de amaçlıyoruz. En büyük hedeflerimizden biri kadınların ana dillerini ve seslerini yan yana getirmek. Kadınlar şarkılarını festivalde özgürce seslendirecek. Festivalin startı kilisede, finali de Cemil Paşa Konağı’nda olacak” dedi.

Narin’i unutmadılar

Amed’de katledilen ve cenazesi 19 gün sonra bulunan Narin Güran için de kadınların yazdığı bir şarkının seslendirileceğini kaydeden Saliha Ayata, “Yaşanan olay hepimizi derinden etkiledi. Festivalde Narin’e de yer vereceğiz” şeklinde konuştu. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.