Ankara'daki görüşmeler halk iradesine karşıdır

Sezai Temelli

Sezai Temelli

  • DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, bugün Ankara'da yapılan Türkiye ile Irak görüşmelerinin, halk iradesine karşı olduğunu söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Türk hükümetinin Filistin meselesine yaklaşımının arkasında yatan nedenin Kürt sorununa yaklaşım olduğunu belirten Temelli, "Kürt sorununun demokratik çözümü konusundaki yaklaşımınız aslında tüm Ortadoğu politikanızı da belirlemiş oluyor" dedi.   

Suriye'nin demokratikleştirilmesi

Kürt sorununun demokratik çözümü yerine savaş siyasetinde ısrar nedeniyle aslında Ortadoğu'nun bir türlü istikrara kavuşamadığını kaydeden Temeli, şunları söyledi: "Oysa genel anlamıyla bugün dönüp Ortadoğu’ya baktığımızda; bu sorunun çözümünün Kürt sorununun çözümünden geçtiğini artık bütün dünya kabul etmiş durumda. Bakın Rojava’daki savaş giderek başka bir boyuta sürükleniyor. Oysa Rojava dediğimiz bölge; aslına belki de gelecekte Ortadoğu’nun barış kavşağıdır. Ortadoğu’da bugün belki de yegane huzur ortamıdır. Bir demokrasi vahasıdır. Rojava’daki halkların ortaklaşa oluşturduğu demokratik yönetim, aslında Ortadoğu halklarının bir arada nasıl yaşayabileceğine dair demokratik özerk bir anlayışı ortaya koymaktadır. Orada ortaya konmuş olan çözüm, Suriye’nin demokratikleşmesi ve Suriye’nin huzura kavuşması açısından çok önemli bir adımdır." 

Kerkük'teki çözüm önemlidir

Ortadoğu’da son zamanlarda yaşanan bir diğer önemli gelişmenin de Kerkük’te yaşanan seçimler olduğunu belirten Temelli, şöyle devam etti: "Bu seçimlerin sonucunda bir uzlaşmaya varıldı. Bu sevindirici bir haber. Halklar bir arada uzlaşarak bir çözüm üretebiliyor ve Kerkük'te de bir çözüm üretilebilirdi. Kerkük Valisi Kürt olacak ve Meclis Başkanı da Arap halkından seçilecek. Dolayısıyla Kürt ve Arap halklarının uzlaşmasıyla oradaki Türkmenlerin de büyük bir çoğunluğunun katılımıyla Kerkük'teki var olan gerilim aşılmış oldu. YNK’nin seçilmesinin kazanmasından sonra seçimleri yok sayan anlayışa karşı Kerkük'teki halklar seçim sonuçlarının meşruiyeti üzerinden bir araya geldi. Bir çözüm ürettiler. Bu çözüm çok kıymetli ve önemli bir çözüm. YNK Başkanı Talabani’nin kapsayıcı yaklaşımı; önümüzdeki süreçte hem Ortadoğu'da hem Kerkük'te hem diğer yerlere önemli gelişmelere vesile olacağını düşünüyoruz." 

Halkın iradesine karşı

Türkiye’de dün Irak'tan gelenlerle güvenlik başlığı altında görüşmeler gerçekleştirildiğine işaret eden Temelli, şöyle konuştu: "Bu görüşmelere baktığımızda; savaş siyaseti anlayışının bu görüşmelerde hakim olduğunu görüyoruz. Zaten nerede bir güvenlik sözcüğü geçse onun aslında güvenliği değil de güvensizleştirmeyi ortaya koyduğunu artık çok iyi öğrenmiş durumdayız. Bu görüşmelerde çıkan sonuç; Irak’ta, Kerkük'te, Süleymaniye’de, Erbil’de ortaya çıkan halk iradesinin geleceğini riske atan görüşmeler olma olasılığı çok yüksektir. Bizim çağrımız nettir. Bütün Ortadoğu’ya topyekun bir ateşkes öneriyoruz. Nasıl Kerkük’te halkın iradesi sandığa yansımış ve çözüm üretilmişse bu çözüm, Ortadoğu’nun bütün coğrafyasında üretilebilir, bu mümkündür. Bunu sağlayabilecek olan barış diplomasisidir. Bunun önündeki en önemli engellerden biri maalesef bugün Türkiye’nin yürüttüğü dış politikadır. Bu politika bir an önce terk edilmelidir." ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.