Avrupa Konseyi: Türkiye'de işkence arttı
Dünya Haberleri —
- Avrupa Konseyi, gözaltında ve cezaevlerinde işkence ve kötü muamelenin arttığını belirterek, Türkiye’yi “sistematik işkence ve kötü muamelede bulunan ülkeler” arasında gösterdi.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Strasbourg'daki genel kurul toplantısında Avrupa genelinde gözaltı ve cezaevlerinde işkence ve kötü muamelenin son bulmadığını, kimi ülkelerde ise bu durumun sistematik bir hal aldığını belirtti. AK, bu ülkelere örnek olarak Türkiye, Rusya ve Azerbaycan’ı gösterdi ve işkenceye karşı Avrupa Konseyi üyesi ülkeleri etkin önlem almaya çağırdı.
67 parlamenterden 66'sının oyunu alarak hazırlanan karar metninde, Türk yönetiminin “işkenceye sıfır tolerans” açıklamalarına işaret edildi, “Ama buna rağmen
Türkiye'deki vakalarda artış yaşandığı kaydedildi.
AK’nin aldığı karara temel oluşturan raporda, CPT’nin Türk cezaevlerine yaptığı ziyaretler sonrası hazırladığı raporlara işaret edildi ve bu raporlarda kötü muamelenin gözlemlendiği ve şikayetlerin özellikle 2017 sonrası artış gösterdiği belirtildi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’ya ilişkin AİHM’in aldığı karara vurgu yapılan raporda, “Olası kötü muamele riskine karşı Avrupa Konseyi'nin bu dosyaları yakın takibe alması" talep edildi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 2022 raporunda işkence ve diğer kötü muamele başvurularının bir önceki yıla göre yüzde 22 artış gösterdiği, işkence nedeniyle tedavi merkezlerine başvuran kişilerde en küçük yaşın üç, en yüksek yaşın 76, yaş ortalamasının ise 36,7 olduğu belirtilmişti. STRASBOURG