Çağın Direnişi’nin sembolü Avêsta Xabûr
Kadın Haberleri —
- YPJ Sözcüsü Rûksen Mihemed, ‘Çağın Direnişi’nde fedai eylemi gerçekleştirerek, direniş ruhunu yükselten Avêsta Xabûr’un ideolojik ve siyasi bir derinliğe sahip olduğunu, eylemini de toplumsal ve tarihsel bir bilinç ile gerçekleştirdiğini belirtti.
Türk devletinin, Efrîn işgaline karşı Kürt halkının, Efrînlilerin verdiği mücadale ‘Çağın Direnişi’ olarak tarihe geçti.
Çağın Direnişi’nde Efrînliler, NATO’nun en faşist ve teknik donanımı yüksek olan ordusuna karşı tam 58 gün direnerek 1500 insanını şehit verdi. O şehitlerden biri de Zelûx Hemo bilinen ismiyle Avêsta Xabûr’dur.
KadınSavunma Birlikleri (YPJ) savaşçı olan Avêsta Xabûr, 27 Ocak 2018 tarihinde Efrîn Kantonu’nun Cindirêsê ilçesine bağlı Heman köyünde işgalci Türk ordusuna yönelik fedai bir eylem gerçekleştirdi.
Fedai savaşçı Arîn Mîrkan, Kobanê’de DAİŞ çetelerine karşı mücadelenin akışını nasıl değiştirip, eylemiyle DAİŞ’e büyük bir darbe vurduysa, Avêsta Xabûr da aynı şekilde işgalci Türk ordusuna darbe vurarak, Çağın Direnişi’ni yeni bir aşamaya taşıdı.
Fedailiğin öncüsü kadınlardır
Avêsta Xabûr’un şehadetinin 5’inci yıldönümü dolayısıyla konuşan YPJ Sözcüsü Rûksen Mihemed, Kurdistan’da fedailiğin yeni olmadığını, Kurdistan’ın özgürlük tarihinin fedailerle dolu olduğunu kaydetti. Mihemed, “Tarihi bakarsak bu fedailiğe kadınların öncülük ettiğini görürüz. Rindê Xan’dan başlıyor. Besê Zarîfe, Leyla Qasim, Bêrîtan, Zîlan, Sara, Rûken ve Rojava Devrimi’ne kadar devam ediyor. İnsan özgürlük, demokrasi ve Kürt kimlik için yapılan direniş ve fedakarlığa kadınların nasıl öncülük ettiğini görüyor” dedi.
Arîn’in eylemi savaşın dengesini değiştirdi
Kobanê direnişinde Arîn Mîrkan öncülüğünde fedailik tarzının öne çıktığını dile getiren Rûksen Mihemed, “O direniş tüm dünyada yankılandı. Arîn Mîrkan eylemi savaşın dengesini değiştirdi ve YPJ’ye yeni bir kimlik kazandırdı. Bugün de YPJ eril zihniyeti değiştirmek, demokratik ve özgür bir toplum inşa etmek için çalışıyor” diye belirtti.
Avêsta Xabûr’un eylemi ideolojiden bağımsız değil
‘Çağın Direnişi’nde Cindirêsê’de fedai eylemi yapan YPJ savaşçı Avêsta Xabûr’un eylemine değinen Rûksen Mihemed, Avêsta Xabûr’un uzun bir yoğunlaşma ardından eyleme geçme kararını verdiğini belirterek şunları söyledi: “Bu tür eylemleri gerçekleştirmeden önce ideolojik ve siyasi bir derinliğe, toplumsal ve tarihsel inanca ve iyi bir düşünceye sahip olmak gerekiyor. Çünkü bu eylemleri gerçekleştirmek için hiçte kolay değil, güçlü bir iradeye ihtiyaç var ve bu irade de herkeste yoktur.”
YPJ Sözcüsü Mihemed, Avêsta Xabûr’un şahsında direnme ve ataerkil zihniyetten kurtulma ruhunun öne çıktığını belirterek, şehit Avêsta’nın özgür bir yaşam yolunda ciddi adımlar atmak için ideolojik, askeri eğitim aldığını ve kendisini kanıtlamak çabaladığını dile getirdi. Mihemed, Avêsta Xabûr’un kadının özgürlüğü için yaşamda yoğunlaştığını, sürekli fikir üretmeye çalıştığını da ifade ederek Avêsta’nın düşünce sınırlarını zorladığını belirtti.
Efrînliler toprağına dönmekte ısrarlı
YPJ’nin kadınların özgürlüğünü gerçekleştirme, demokratik ve özgür bir toplum inşa etme ile ataerkil zihniyeti bitirme temelinde kurulduğunu söyleyen Rûksen Mihemed, YPJ’li savaşçıların da bu temelde mücadele ettiğini ve yüzlercesinin DAİŞ ve Türk devletinin saldırıları sonucu şehit düştüğünü ifade etti.
Mihemed sözlerine şunları ekledi: “Enternasyonalist, Arap ve Kuzey ve Doğu Suriye’nin her yerinden kadınlar güçlerimize katıldılar. Çünkü bu güçte özgür yaşam felsefesini ve yaşam umudunu gördüler. Bu da YPJ’nin tüm kadınlara ulaştığını gösteriyor.”
Mihemed, Şehba kamplarında Çağın Direnişi’nin halen devam ettiğini ve Efrîn’den zorla yerlerinden edilen halkın Efrîn’e dönme ısrarını sürdürdüğünü söyledi. Mihemed konuşmasında, Türk devletinin, Efrînlilere ve doğaya karşı her türlü suçu işlediğini, çetelerin ailelerini asıl sakinlerin yerine yerleştirerek bölgenin demografik yapısını değiştirdiğini belirtti.
Türk devleti savaş suçlarından yargılanmalı
YPJ Sözcüsü Rûksen Mihemed, Türk devletinin işgal altında bulunan Efrîn’deki kadınlara yönelik işlediği suçlara suçlara karşı dünyadaki insani kurum ve kuruluşların harekete geçmemesini, kadın örgütlerinin bu bölgede kadına yönelik saldırılara sessiz kalmasını ve Türk devletine evrensel hukuk çerçevesinde herhangi bir yaptırıma gidilmemesini kınadı. Mihemed, bölgede Türk devletinin işlediği savaş suçlarının tespiti için bir izleme komitesinin oluşturulmasını ve Türk devletinin işlediği savaş suçlarından cezalandırılması çağrısında bulundu.
Bütün kadınları özgürleştirene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Mihemed, Efrîn savaşı ve devrimci halkı savaşında edindikleri deneyimlere göre işgal altındaki bölgelerde başta Türk devletinin işlediği suçlara karşı olmak üzere mücadelelerini farklı şekillerde yürüteceklerini ve suçluları cezasız bırakmayacaklarını kaydetti.
Avêsta Xabûr kimdir?
Takvim 27 Ocak 2018’i gösterdiğinde Kürt halkının tarihine olağanüstü bir direniş halkası daha eklendi. YPJ savaşçısı Avêsta Xabûr (Zelûh Hemo), işgalci Türk ordusu ve çetelerinin Efrîn’in Hemamê köyüne yönelik saldırısına karşı bedenini siper ederek fedai eylemi gerçekleştirdi. Kobanê direnişinin sembol ismi Arîn Mîrkan’ın gibi, Avêsta Xabûr da eylemiyle ”Çağın Direnişi” olarak adlandırılan Efrîn direnişinin sembolü oldu.
Efrîn’in Bilbilê ilçesine bağlı Baliye köyünde 1998 yılıdan dünyaya gelen, çocukluk yıllarında Halep’te kalan Avêsta Xabûr, ailesinden öğrendiği yurtseverlik değerleriyle büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren artan Kürt Özgürlük Hareketi’ne yönelik sempatisi, Rojava devrimi başlayınca onun Kadın Savunma Birlikleri YPJ saflarına katılmasına yön verdi. İşgalcilerin Rojava ve Kuzey-Suriye’ye yönelik her saldırısında halkını korumak için sürekli en önde yer aldı, hamleden hamleye koştu.
Ailesi, DAİŞ saldırı nedeniyle Avrupa’ya göç etmek zorunda kalırken, Avêsta Xabûr ülkesinde kalarak, son nefesine kadar topraklarını savunmayı tercih etti.
SILAVA EBDUREHMAN / ANHA-QAMIŞLO